Αίγυπτος: Κοντά σε ιστορικά υψηλά το χρηματιστήριο - «Ασφαλές καταφύγιο» για τους ντόπιους επενδυτές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αίγυπτος: Κοντά σε ιστορικά υψηλά το χρηματιστήριο - «Ασφαλές καταφύγιο» για τους ντόπιους επενδυτές
Με νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα «φλερτάρει» το χρηματιστήριο της Αιγύπτου, το οποίο αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για τους εγχώριους επενδυτές που σπεύδουν να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους από τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.

Με νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα «φλερτάρει» το χρηματιστήριο της Αιγύπτου, το οποίο αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για τους εγχώριους επενδυτές που σπεύδουν να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους από τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.

Είναι ένα μοτίβο που εφαρμόστηκε, φέτος, σε ολόκληρο τον αναπτυσσόμενο κόσμο και πιο συγκεκριμένα σε χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με οικονομική κρίση και αδύναμο νόμισμα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Bloomberg, ο δείκτης EGX 30 έχει γνωρίσει «άλμα» άνω του 70% σε όρους τοπικού νομίσματος από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα, ενώ πλέον «απέχει» 1% από νέα επίπεδα - ρεκόρ (μετά τα ιστορικά υψηλά του 2018).

«Οι μετοχές της Αιγύπτου λειτουργούν ως αντιστάθμισμα έναντι του πολύ υψηλού πληθωρισμού, όπως προσφάτως στην Αργεντινή και στη Νιγηρία» παρατήρησε ο Hasnain Malik, αναλυτής μετοχών στην Tellimer στο Ντουμπάι.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι σε όρους δολαρίου ο δείκτης EGX 30 της Αιγύπτου έχει χάσει σχεδόν 1% φέτος. Ένας διεθνής επενδυτής θα έβλεπε τα κέρδη του να εξανεμίζονται εάν μετατρέπονταν σε δολάρια ΗΠΑ.

Ωστόσο, για τους ντόπιους επενδυτές, το χρηματιστήριο αντιπροσωπεύει ένα ασφαλές καταφύγιο. Οι Αιγύπτιοι επενδυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 85% της αξίας τίτλων που άλλαξαν χέρια στο χρηματιστήριο φέτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πού οφείλεται και τι φέρνει η κατάρρευση του ρουβλίου

UBS: Μειώθηκε 2,4% ο παγκόσμιος καθαρός ιδιωτικός πλούτος το 2022 - Η εικόνα στην Ελλάδα

Πρόβλημα ρευστότητας σε σκιώδη τράπεζα της Κίνας - Έρχεται «κανόνι»;

gazzetta
gazzetta reader insider insider