Αργεντινή: Βουτιά 70% έως το 2024 «βλέπει» η BofA για το πέσο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αργεντινή: Βουτιά 70% έως το 2024 «βλέπει» η BofA για το πέσο
Τα χειρότερα έπονται για το πέσο της Αργεντινής, το οποίο γνωρίζει ήδη τις πθο αδύναμες επιδόσεις μεταξύ των νομισμάτων παγκοσμίως φέτος, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές της Bank of America.

Τα χειρότερα έπονται για το πέσο της Αργεντινής, το οποίο γνωρίζει ήδη τις πθο αδύναμες επιδόσεις μεταξύ των νομισμάτων παγκοσμίως φέτος, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές της Bank of America.

Συγκεκριμένα, «βλέπουν» βουτιά της τάξης του 70% μέχρι και το επόμενο έτος, εκτιμώντας ότι η ισοτιμία του θα φθάσει στο 545 ανά δολάριο στα τέλη του 2023 και στα 1.193 μέχρι το τέλος του 2024.

Αυτό, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο νικητής στις προεδρικές εκλογές της χώρας θα φέρει περαιτέρω υποτίμηση του νομίσματος.

Την περασμένη Δευτέρα, η Αργεντινή υποτίμησε κατά 18% την ισοτιμία του πέσο στα 350 ανά δολάριο, ενώ αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 118%, μετά τη «βουτιά» που γνώρισε το νόμισμα, στον απόηχο της νίκης του ακροδεξιού υποψήφιου Χαβιέ Μιλέι στoν πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή.

Η Αργεντινή, βιώνοντας τις κρίσεις τη μία μετά την άλλη, οδεύει προς την έκτη χρονιά ύφεσης την τελευταία 10ετία, ενώ ο πληθωρισμός ξεπερνά το 100%. Ο Μιλέι υποστηρίζει ότι μπορεί να τιθασεύσει τις αυξήσεις των τιμών, αφαιρώντας το πέσο και αντικαθιστώντας το με το δολάριο ΗΠΑ - μια κίνηση που πολλοί οικονομολόγοι ταυτίζουν με ένα οικονομικό χάος.

«Η αγορά συναλλάγματος θα παραμείνει υπό πίεση» σημειώνουν οι αναλυτές της BofA. «Αναμένουμε περαιτέρω υποτίμηση στο μέλλον» τονίζουν.

Οι ίδιοι παραπέμπουν στην αυξανόμενη πολιτική αβεβαιότητα, στην πίεση στον πληθωρισμό εν όψει των γενικών εκλογών του Οκτωβρίου, στον αντίκτυπο της ξηρασίας στις εξαγωγές και στα συναλλαγματικά αποθέματα που βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πού οφείλεται και τι φέρνει η κατάρρευση του ρουβλίου

Στους 79.000 οι εκατομμυριούχοι στην Ελλάδα - 97.000 ευρώ ο μέσος πλούτος ανά ενήλικα

«Καμπανάκι» JP Morgan για τις αναδυόμενες αγορές με φόντο την κινεζική Country Garden

gazzetta
gazzetta reader insider insider