IEA: Ρεκόρ για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου - Προς νέα άνοδο οι τιμές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
IEA: Ρεκόρ για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου - Προς νέα άνοδο οι τιμές
«Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,2 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, σε 102,2 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα το 2023».

Μήνυμα για νέα αύξηση των τιμών πετρελαίου λόγω της ισχυρής παγκόσμιας ζήτησης στέλνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Στη μηνιαία έκθεση του IEA που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, σημειώνεται πως «η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου σκαρφαλώνει σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, ενισχυμένη από τα έντονα καλοκαιρινά αεροπορικά ταξίδια, την αυξημένη χρήση πετρελαίου στην ηλεκτροπαραγωγή και την έντονη κινεζική πετροχημική δραστηριότητα».

H παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου έφτασε τα 103 εκατ. βαρέλια τον Ιούλιο, σε νέο ιστορικό υψηλό, με τάση να κινηθεί ακόμα υψηλότερα για τον Αύγουστο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Οργανισμός προβλέπει πως «η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,2 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, σε 102,2 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα το 2023, με την Κίνα να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 70% της αύξησης.

Στην έκθεση σημειώνεται πως η παγκόσμια ζήτηση «μαύρου χρυσού» για τον Ιούλιο μειώθηκε λόγω της μείωσης της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία, τη μεγαλύτερη παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο και τη Ρωσία.

OPEC+ και προσφορά/ζήτηση

«Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν σταθερά υψηλότερα κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου, αντανακλώντας μια σύσφιξη της αγοράς που Η εμβάθυνση των περικοπών της προσφοράς του OPEC+ συγκρούστηκε με τη βελτίωση του μακροοικονομικού κλίματος και την ιστορικά υψηλή παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου» προστίθεται στην έκθεση.

Ακόμα, ο ΙΕΑ σημειώνει πως «οι ισορροπίες στην αγορά αναμένεται να περιοριστούν περαιτέρω μέχρι το φθινόπωρο, καθώς η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία παρατείνουν τις περικοπές της προσφοράς τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ένα ισχυρό "μαξιλάρι" πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας του OPEC+, ύψους 5,7 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα, σημαίνει ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο για τη συμμαχία να αυξήσει την παραγωγή αργότερα μέσα στο έτος».

Καταληκτικά, ο Οργανισμός υποστηρίζει πως «εάν διατηρηθούν οι τρέχοντες στόχοι του OPEC+, τα αποθέματα πετρελαίου θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 2,2 εκατ. βαρέλια ανά ημέρ το γ' τρίμηνο του 23 και κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα το δ' τρίμηνο, με κίνδυνο να οδηγηθούν οι τιμές ακόμη υψηλότερα».

Αναμένεται πτώση το 2024

Η αύξηση προβλέπεται να επιβραδυνθεί σε 1 εκατ, βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2024, ανέφερε ο IEA.

«Οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές παραμένουν δύσκολες λόγω της εκτίναξης των επιτοκίων και της στενότερης τραπεζικής πίστωσης, συμπιέζοντας τις επιχειρήσεις που ήδη έχουν να αντιμετωπίσουν την υποτονική μεταποίηση και το εμπόριο» αναφέρεται στην έκθεση του Οργανισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Barclays: Δεν είναι δεδομένη η άμεση ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider