Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές για την Πέμπτη, μετά από την ΕΚΤ

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές για την Πέμπτη, μετά από την ΕΚΤ
Μεγάλη άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστηριακά ταμπλό, εν μέσω προσδοκιών για τη νομισματική πολιτική των ισχυρών κεντρικών τραπεζών.

Μεγάλη άνοδο κατέγραψαν για την Πέμπτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επί της επιτοκιακής της πολιτικής και εν μέσω του μπαράζ των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε την 9η συνεχόμενη αύξηση των βασικών της επιτοκίων, ακολουθώντας το παράδειγμα της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) την Τετάρτη. Οι αγορές φαίνεται να προσδοκούν πως η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού πλησιάζει προς «πάγωμα» το επόμενο χρονικό διάστημα, κάτι που εφόσον επιβεβαιωθεί θα προσφέρει «ανακούφιση» για το υψηλός κόστος δανεισμού που έχουν διαμορφώσει οι αυξήσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών.

Μετά από την ΕΚΤ, η προσοχή στρέφεται στα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κατά τον Ιούλιο, που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Δευτέρα.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 1,43% στις 472,12 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 ανέβηκε 2,34% στις 4.448 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ισχυροποιήθηκε 0,22% στις 7.693 μονάδς.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύηθηκε 1,71% στις 16.407 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 έγραψε κέρδη 2,05% στις 7.465 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 2,08% στις 29.584 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύθηκε 0,95% στις 9.691 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Απώλειες 5% σημείωσε στη βρετανική αγορά η μετοχή της Barclays αφότου ανακοίνωσε βραδύτερη δυναμική στην επενδυτική τραπεζική. Η Barclays ανακοίνωσε επίσης σχέδια για αγορά μετοχών έως και 750 εκατομμυρίων λιρών.

Πτώση 1,6% κατέγραψε ο τίτλος της Shell στο Λονδίνο αφού ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη 5,1 δισ. δολαρίων για το τρίμηνο έως το τέλος Ιουνίου, χάνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών για 6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Refinitiv. Η εταιρεία ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη 11,5 δισ. δολαρίων την ίδια περίοδο του περασμένου έτους και 9,6 δισ. δολαρίων για τους πρώτους τρεις μήνες του 2023.

Μάκρο

Πτώση κατέγραψε το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία το δεύτερο τρίμηνο του 2023, καθώς η οικονομία της χώρας ανακάμπτει εν μέσω της τουριστικής περιόδου, που συνηθίζεται να υποχωρεί. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας INE, η ανεργία υποχώρησε στο 11,6% το διάστημα Απρίλιος-Ιούνιος, σε σύγκριση με το 13,27% το προηγούμενο τρίμηνο και 12,49% το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι. Επίσης, το ποσοστό ήταν καλύτερο και από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 12,3% σε δημοσκόπηση της FactSet.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: «Γκρεμίστηκε» η αγορά κατοικιών στο α' εξάμηνο του 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider