Σε υψηλό από το 2001 τα επιτόκια της Fed: Νέα αύξηση κατά 0,25% - «Παράθυρο» για επιπλέον σύσφιξη

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε υψηλό από το 2001 τα επιτόκια της Fed: Νέα αύξηση κατά 0,25% - «Παράθυρο» για επιπλέον σύσφιξη
Η Fed αύξησε τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 22 ετών, ωθώντας τα στο εύρος του 5,25% - 5,5%.

Η Fed αύξησε τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 22 ετών, ωθώντας τα στο εύρος του 5,25% - 5,5% στην 11η άνοδο κατά τις τελευταίες 12 συνεδριάσεις από την έναρξη του τρέχοντος κύκλου σύσφιξης, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022, ενώ όλα τα ενδεχόμενα μέχρι το τέλος του 2023 παραμένουν ανοιχτά.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2001 πριν ακόμη και το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης της περιόδου 2007 - 2009, ενώ η απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) - το όργανο της Fed που είναι αρμόδιο για τον καθορισμό των επιτοκίων και τη λήψη αποφάσεων νομισματικής πολιτικής - ήταν ομόφωνη.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η FOMC, σε σχέση με τις αμέσως επόμενες κινήσεις της, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο για τις αγορές, υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής «θα συνεχίσουν να εξετάζουν τις επιπλέον πληροφορίες και τις επιπτώσεις της (μέχρι τώρα) νομισματικής πολιτικής» καθορίζοντας τις αποφάσεις τους με βάση τα οικονομικά δεδομένα, αντί να ακολουθήσουν ένα καθορισμένο χρονοδιάγραμμα, μια «γραμμή» που ουσιαστικά όλα τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής έχουν υιοθετήσει σε πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις.

«Κατά τον προσδιορισμό της έκτασης της πρόσθετης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής που μπορεί να είναι κατάλληλη για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% με την πάροδο του χρόνου, η επιτροπή θα λάβει υπόψη τη σωρευτική αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής, τις καθυστερήσεις με τις οποίες η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, καθώς και τις οικονομικές εξελίξεις» προστίθεται στο ανακοινωθέν, με τους αξιωματούχους να διατηρούν ανοιχτές όλες τις επιλογές τους: είτε να αυξήσουν εκ νέου τα επιτόκια στην επόμενη συνάντησή τους τον Σεπτέμβριο είτε να τα αφήσουν στα επίπεδα που βρίσκονται ή να κάνουν ένα «διάλειμμα», ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας.

Η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, εκτιμά η Fed, ενώ για την οικονομία σημείωσε ότι εξακολουθεί να αναπτύσσεται με μέτριο ρυθμό, σε μία ελαφρώς βελτιωμένη εκτίμηση από αυτή που είχε δώσει στη συνεδρίαση του Ιουνίου, όταν είχε παρατηρήσει «ήπιo ρυθμό ανάπτυξης». Επανέλαβε, δε, ότι ο τραπεζικός τομέας είναι «υγιής και ανθεκτικός», ενώ προειδοποίησε ότι η πιστωτική σύσφιξη αναμένεται να επιβαρύνει την οικονομία μετά τις χρεοκοπίες τριών περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ στις αρχές του έτους.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο, η οποία εμφανίζεται εξαιρετικά εκθετική, παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων, ενώ εκτιμήσεις των οικονομολόγων που προβλέπουν υφεσιακή πορεία τους επόμενους 12 μήνες, κρίνονται τουλάχιστον πρόωρες.

Παράλληλα, τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα της διετίας τον Ιούνιο, εντούτοις ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε στο 4,8% σε ετήσια βάση.

Η Fed έχει επιδοθεί από τις αρχές του 2022 στην πιο επιθετική εκστρατεία σύσφιξης από τη δεκαετία του 1980 σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει την πληθωριστική λαίλαπα, που πέρυσι έφτασε σε υψηλό 40 ετών. Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επέλεξαν «παύση» στις αυξήσεις των επιτοκίων τον περασμένο μήνα για να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο των προηγούμενων ανόδων, υπονόησαν ότι δύο ακόμη αυξήσεις ίσως είναι πιθανές μέχρι το τέλος του έτους. Η FOMC συνεδριάζει ξανά στις 19-20 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια στις 31 Οκτωβρίου-1 Νοεμβρίου και όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά να λάβουν σάρκα και οστά. Ωστόσο, δεδομένου ότι μεσολαβούν οκτώ εβδομάδες έως τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, μία περίοδο μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη, εάν τα στοιχεία για τις πληθωριστικές πιέσεις δείξουν πρόοδο στη «μάχη», η σημερινή επιτοκιακή αύξηση θα μπορούσε να αποτελέσει την τελευταία στο τρέχοντα κύκλο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υποτονικές και επιλεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Πιέσεις στις ευρωαγορές, στον «ρυθμό» των κεντρικών τραπεζών

JP Morgan: «Βλέπει» τον χρυσό σε νέα ρεκόρ το 2024, αλλά και μειώσεις επιτοκίων από την Fed

gazzetta
gazzetta reader insider insider