Στα «χνάρια» της Fed η ΕΚΤ: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% - 9η συνεχόμενη παρέμβαση

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα «χνάρια» της Fed η ΕΚΤ: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% - 9η συνεχόμενη παρέμβαση
H ΕΚΤ προχώρησε στην 9η σερί αύξηση των επιτοκίων της (κατά 25 μ.β.), στα «βήματα» της Fed. Σε τι επίπεδα διαμορφώνονται τα τρία βασικά της επιτόκια - Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό. Στο 0% ο τοκισμός των ελάχιστων αποθεματικών.

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων της (την 9η συνεχομένη) κατά 25 μονάδες προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προς επιβεβαίωση των εκτιμήσεων των αναλυτών, στην προσπάθειά της να κάμψει τις πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη, «ακολουθώντας» τον βηματισμό της Fed, η οποία προέβη στην ανάλογη κίνηση το βράδυ της Τετάρτης.

Κατά συνέπεια, με τη νέα σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων αυξάνονται σε 4,25%, 4,50% και 3,75% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 2 Αυγούστου 2023 Η αύξηση των επιτοκίων είχε προαναγγελθεί τόσο από την επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και από άλλους αξιωματούχους, ενώ αυτό που «βασανίζει» τους επενδυτές, είναι εάν η ΕΚΤ θα επιλέξει τον δρόμο της σύσφιξης και τον Σεπτέμβριο ή εάν θα βάλει «φρένο».

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται πως ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει, αλλά προβλέπεται να παραμείνει πολύ υψηλός για πάρα πολύ καιρό, και το ΔΣ της ΕΚΤ «είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% εγκαίρως». Ειδικότερα, στην Ευρωζώνη τα τελευταία στοιχεία έδειξαν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 5,5% τον Ιούνιο και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2022, με τον δομικό πληθωρισμό εντούτοις να επιμένει στο 5,4%, απέχοντας από τις προσδοκίες της τράπεζας.

«Η σημερινή αύξηση των επιτοκίων αντανακλά την αξιολόγηση του Διοικητικού Συμβουλίου για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Οι εξελίξεις που σημειώθηκαν μετά την τελευταία συνεδρίαση στηρίζουν την προσδοκία ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί περαιτέρω τους υπόλοιπους μήνες του έτους αλλά θα παραμείνει πάνω από τον στόχο για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Ενώ ορισμένοι δείκτες μέτρησης παρουσιάζουν ενδείξεις υποχώρησης, ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμένει συνολικά υψηλός. Οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων εξακολουθούν να μεταδίδονται δυναμικά: οι συνθήκες χρηματοδότησης έχουν γίνει ξανά πιο αυστηρές και επιδρούν ολοένα περισσότερο ανασταλτικά στη ζήτηση, κάτι που αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο» υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τονίζεται πως οι μελλοντικές αποφάσεις του ΔΣ, θα διασφαλίσουν ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα διαμορφωθούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί προκειμένου να επιτευχθεί η έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. «Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα στοιχεία για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της κατάλληλης διάρκειας του περιορισμού. Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις του για τα επιτόκια θα εξακολουθήσουν να βασίζονται στην αξιολόγησή του για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών στοιχείων, για τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και για την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική» τονίζεται.

Στο 0% ο τοκισμός των ελάχιστων αποθεματικών

Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης να καθορίσει τον τοκισμό των ελάχιστων αποθεματικών σε 0%. Αυτή η απόφαση θα διαφυλάξει την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής διατηρώντας αφενός τον τρέχοντα βαθμό ελέγχου στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και διασφαλίζοντας αφετέρου ότι οι αποφάσεις για τα επιτόκια μετακυλίονται πλήρως στις αγορές χρήματος. Ταυτόχρονα, θα βελτιώσει την αποδοτικότητα της νομισματικής πολιτικής μειώνοντας τους συνολικούς τόκους που χρειάζεται να καταβληθούν επί των υποχρεωτικών αποθεματικών για να εφαρμοστεί η ενδεδειγμένη κατεύθυνση.

Πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) και έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP)

Το χαρτοφυλάκιο APP μειώνεται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους. Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα PEPP, το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να επανεπενδύει τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024. Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική σταδιακή μείωση (roll-off) του χαρτοφυλακίου PEPP θα ρυθμιστεί κατά τρόπο ώστε να αποφευχθούν παρεμβολές στην ενδεδειγμένη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ευελιξία στις επανεπενδύσεις ποσών από την εξόφληση τίτλων του χαρτοφυλακίου PEPP καθώς φθάνουν στη λήξη τους, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής που σχετίζονται με την πανδημία.

Πράξεις αναχρηματοδότησης

Καθώς οι τράπεζες αποπληρώνουν τα ποσά που δανείστηκαν στο πλαίσιο των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογεί τακτικά το πώς οι στοχευμένες πράξεις χρηματοδότησης και η συνεχιζόμενη αποπληρωμή τους συνεισφέρουν στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής του.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του εντός των ορίων της εντολής που του έχει ανατεθεί, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και να διαφυλάξει την ομαλή λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Επιπλέον, το μέσο για την προστασία της μετάδοσης (Transmission Protection Instrument - TPI) είναι διαθέσιμο για να αντισταθμίζει ανεπιθύμητες, άτακτες εξελίξεις στην αγορά που θέτουν σοβαρή απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, επιτρέποντας έτσι στο Διοικητικό Συμβούλιο να εκπληρώνει πιο αποτελεσματικά την αποστολή του για τη σταθερότητα των τιμών» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο εφιάλτης της ΕΚΤ και της Fed έχει όνομα: Μinsky moment

Του χρέους τα... παράδοξα, πώς οι αγορές σβήνουν τη «ζημιά» που κάνει η ΕΚΤ στο ελληνικό χρέος 

Fed: Επαρκής... ασάφεια του Πάουελ για τις αυξήσεις των επιτοκίων - «Όχι» σε μείωση το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider