Shell: Απότομη πτώση στα κέρδη β' τριμήνου - «Έχασαν» τις εκτιμήσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Shell: Απότομη πτώση στα κέρδη β' τριμήνου - «Έχασαν» τις εκτιμήσεις
Τα κέρδη των πετρελαϊκών υποχωρούν σε σχέση με τα επίπεδα ρεκόρ που «κατέκτησαν» μετά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και την εκτόξευση των ενεργειακών τιμών.

Aπότομη πτώση κερδών β’ τριμήνου σε ετήσια βάση ανακοίνωσε ο βρετανικός πετρελαϊκός γίγαντας Shell την Πέμπτη, επικαλούμενη τις χαμηλότερες τιμές των ορυκτών καυσίμων και τα περιθώρια στα διυλισμένα προϊόντα.

Η Shell ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη 5,1 δισ. δολαρίων για το τρίμηνο έως το τέλος Ιουνίου, χάνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών για 6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Refinitiv.

Η εταιρεία ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη 11,5 δισ. δολαρίων την ίδια περίοδο του περασμένου έτους και 9,6 δισ. δολαρίων για τους πρώτους τρεις μήνες του 2023.

«Η Shell παρουσίασε ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις και ταμειακές ροές το β’ τρίμηνο, παρά το χαμηλότερο περιβάλλον τιμών των βασικών εμπορευμάτων», δήλωσε ο CEO της Shell Wael Sawan, σύμφωνα με το CNBC.

Η πετρελαϊκή εταιρεία αύξησε το τριμηνιαίο μέρισμά της κατά 15% στα 0,33 δολάρια ανά μετοχή, όπως είχε ανακοινωθεί στα μέσα Ιουνίου. Ανακοίνωσε επίσης επαναγορές μετοχών 3 δισ. δολαρίων, ένα πρόγραμμα που αναμένεται να ολοκληρώσει τους επόμενους τρεις μήνες.

Τα αποτελέσματα της Shell έρχονται λίγο αφότου ο νορβηγικός γίγαντας πετρελαίου και φυσικού αερίου Equinor ανέφερε μείωση 57% στα κέρδη του β’ τριμήνου από έτος σε έτος, καθώς οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου υποχώρησαν από τα υψηλά επίπεδα του περασμένου έτους.

Οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου της Δύσης αποκόμισαν συνδυασμένα κέρδη σχεδόν 200 δισ. δολαρίων το 2022, καθώς οι τιμές των ορυκτών καυσίμων εκτοξεύτηκαν μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Από την πλευρά της, η Shell ανακοίνωσε ετήσια κέρδη ρεκόρ σχεδόν 40 δισ. δολαρίων για το έτος 2022.

Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ήταν υπό πίεση το α’ εξάμηνο του έτους, καθώς οι παγκόσμιες οικονομικές αναταραχές αντιστάθμισαν τα θεμελιώδη στοιχεία προσφοράς-ζήτησης.

Ο αντίκτυπος των χαμηλότερων τιμών των βασικών εμπορευμάτων είναι πιθανό να αντικατοπτρίζεται σε ολόκληρη την ενεργειακή βιομηχανία, με τη βρετανική BP και τους ανταγωνιστές στις ΗΠΑ Exxon Mobil και Chevron να έχουν προγραμματίσει να ανακοινώσουν αποτελέσματα τις επόμενες ημέρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κατέβαλε 711.000 ευρώ σε κάθε έναν από τους 3.311 εργαζομένους του

Meta: Αυξημένα 11% τα έσοδα στο β' τρίμηνο 

Youth Pass: Δυο φορές θα λαμβάνουν τα 150 ευρώ οι 18άρηδες

gazzetta
gazzetta reader insider insider