Η χειρότερη εβδομάδα του τριμήνου για τις ευρωαγορές - Καταβαραθρώθηκε 37% η Siemens Energy

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η χειρότερη εβδομάδα του τριμήνου για τις ευρωαγορές - Καταβαραθρώθηκε 37% η Siemens Energy
Στο «κόκκινο» έκλεισαν την εβδομάδα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για την Παρασκευή, με πέντε σερί συνεδριάσεις απωλειών

Στο «κόκκινο» έκλεισαν την εβδομάδα οι ευρωαγορές για την Παρασκευή, με πέντε σερί συνεδριάσεις απωλειών, υπό το βάρος των νέων επιτοκιακών αυξήσεων που εφάρμοσαν ισχυρές κεντρικές τράπεζες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,34% στις 453 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος. Οι ενεργειακές μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου απώλεσαν 2,2% ενώ ο τομέας της υγείας σημείωσε μέτρια κέρδη, κλείνοντας 0,7% υψηλότερα, ακολουθούμενος από τις μετοχές των τηλεπικοινωνιών, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 0,6%. Στην εβδομάδα ο Stoxx 600 έχασε 2,9% καταγράφοντας τη χειρότερη εβδομάδα του τους τελευταίους τρεις μήνες.

Αρνητική πρωταγωνίστρια στα ταμπλό ήταν Siemens Energy, η μετοχή της οποίας κατακρημνίστηκε 37% αφότου η διοίκηση της γερμανικής εταιρείας απέσυρε το guidance των κερδών της για το 2023 λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στον κλάδων των ανεμογεννητριών. Η διοίκηση της Siemens Energy απέσυρε το guidance λόγω σημαντικής αύξησης των ποσοστών αστοχίας των εξαρτημάτων των ανεμογεννητριών. Η επανεξέταση υποδηλώνει ότι η εταιρεία θα αντιμετωπίσει σημαντικά υψηλότερο κόστος από ό,τι είχε υποτεθεί προηγουμένως και το οποίο είναι πιθανό να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί η επιδιωκόμενη ποιότητα των προϊόντων ορισμένων χερσαίων πλατφορμών, δήλωσε η Siemens Energy. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι οι βελτιώσεις στην παραγωγικότητα δεν υλοποιούνται στον βαθμό που αναμενόταν προηγουμένως και ότι οι προκλήσεις συνεχίζονται στην αναβάθμιση της υπεράκτιας δραστηριότητας.

Η Τράπεζα της Αγγλίας επιφύλασσε μια απίστευτη έκπληξη την Πέμπτη, αυξάνοντας τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης, αφού τόσο η αύξηση των μισθών όσο και ο πληθωρισμός ήταν υψηλότερα από το αναμενόμενο, μια εβδομάδα μετά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που αύξησε τα δικά της επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επέλεξε ένα διάλειμμα - αν και τόνισε ότι είναι πιθανές περισσότερες αυξήσεις μέσα στο 2023.

Η κίνηση των δεικτών

  • O Euro Stoxx 50 έπεσε 0,76% στις 4.271 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολίσθησε 0,54% στις 7.461 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX έχασε 0,99% στις 15.829 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 έγραψε απώλειες 0,55% στις 7.163 μονάδες.
  • Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε πτώση 0,73% στις 27.209 μονάδες
  • Ο ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε 1,06% στις 9.265 μονάδες.

Μάκρο

Στο «βαρύ» κλίμα συνέβαλλαν τα στοιχεία των PMI για την Ευρωζώνη που ανακοίνωσε η S&P Global και τα οποία έδειξαν πως η επιχειρηματική δραστηριότητα έφτασε σε χαμηλό 5 μηνών για τον Ιούνιο.

Ισχυρή και απρόσμενη επιδείνωση κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γερμανία και στη Γαλλία για τον Ιούνιο, σύμφωνα με τους σχετικούς προκαταρκτικούς δείκτες PMI της S&P Global, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την πορεία των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης.

Μικρή άνοδο κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία για τον Μάιο, καθώς αυξήθηκαν 0,3% τον Μάιο έναντι ανόδου 0,5% τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν συρρίκνωση 0,2%.

«Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν λίγο τον Μάιο, με τα ηλεκτρονικά καταστήματα να τα πηγαίνουν ιδιαίτερα καλά με την πώληση ειδών εξωτερικού χώρου και καλοκαιρινών ρούχων» σημειώνεται στην ανακοίνωση της ONS.

Οι πωλήσεις τροφίμων μειώθηκαν κατά 0,5% σε σχέση με τον Απρίλιο, καθώς οι τιμές στα σούπερ μάρκετ συνέχισαν να αυξάνονται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Καιρός να σκεφτούμε αν πρέπει να σταματήσουν οι αποστολές στο ναυάγιο του Τιτανικού» λέει ο πρόεδρος της Titanic International Society

ΤΑΙΠΕΔ: Καταβλήθηκε η 2η δόση για την απόκτηση του 100% της «Ελληνικό A.E.» από την Hellinikon Global I S.A.

Η Μόσχα καλεί τον IAEA να εγγυηθεί την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

gazzetta
gazzetta reader insider insider