ΒoE: Αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης - Οι συνέπειες για οικονομία, κυβέρνηση

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΒoE: Αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης - Οι συνέπειες για οικονομία, κυβέρνηση
Εντείνοντας τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στη βρετανική οικονομία. 

Τελευταία ενημέρωση: 14:42

Σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου, σε επίπεδα πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), εντείνοντας τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στη βρετανική οικονομία.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της BoΕ την Πέμπτη, το βασικό επιτόκιο αυξάνεται κατά 50 μονάδες βάσης, στο 5%, από 4,5%. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια αύξηση 25 μονάδες βάσης.

Πρόκειται για την 13η συνεχόμενη αύξηση της BoE και το υψηλότερο επίπεδο που έχει φτάσει το βασικό επιτόκιο από το 2008, όταν είχε ξεσπάσει η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας, 7 από τα 9 μέλη τάχθηκαν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Τα δύο μέλη που αντιτάχθηκαν στην αύξηση πρότειναν άνοδο του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης.

Σημειώνεται πως στην ανακοίνωση της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας γίνεται λόγος για το ότι «η επιμονή του πληθωρισμού θα σήμαινε ανάγκη για περαιτέρω σύσφιξη» της νομισματικής πολιτικής, «δείχνοντας» ουσιαστικά προς νέες αυξήσεις επιτοκίων της BoE που μπορούν να ακολουθήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται πως η τράπεζα έχει θέσει ως στόχο την επιστροφή του πληθωρισμού στη βρετανική οικονομία στα επίπεδα του 2%, πολύ πιο κάτω από το 8,7% του Μαΐου.

Σχετικά με την πορεία του βρετανικού ΑΕΠ, η BoE περιμένει μια flat επίδοση για το β' τρίμηνο του 2023, όπως και στην εκτίμηση της τράπεζας τον Μάιο.

Σύμφωνα με ορισμένους που γνωρίζουν την πολιτική κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, η απόφαση της BoE για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. (και όχι για 25 μ.β.), «μεταφράζεται» ως κήρυξη πολέμου προς την βρετανική κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ από την κεντρική τράπεζα της χώρας, καθώς η εκλογική βάση του κόμματος των Τόρις εκτιμάται πως θα πληγεί σημαντικά από τη μετακύλιση των αυξήσεων στους τόκους των στεγαστικών δανείων.

Σε μια πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης στην απόφαση της BoE, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, ανέφερε πως «η δέσμευση μας για τον στόχο του πληθωρισμού στο 2% είναι ατσάλινη και ισχύει ανά πάσα στιγμή».

Υπερασπιζόμενος την πολιτική της BoE, ο διοικητής της τράπεζας, Άντριου Μπέιλι, ανέφερε σε δήλωση του την Πέμπτη πως «ο πληθωρισμός παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεα και πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε.

Εάν δεν αυξήσουμε τα επιτόκια τώρα, θα αντιμετωπίσουμε μια χειρότερη κατάσταση στη συνέχεια».

Η αντίδραση της στερλίνας

Μετά από τις ανακοινώσεις της BoE, η στερλίνα σημείωσε πρόσκαιρα πτώση έναντι του δολαρίου στην αγορά συναλλάγματος, φτάνοντας έως και τα επίπεδα των 1,2765 δολαρίων ανά 1 στερλίνα, προτού κινηθεί στο 1,2780 δολάρια ανά 1 στερλίνα στις 14:30 (ώρα Ελλάδας).

Ο επίμονος πληθωρισμός

Η περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της BoE έρχεται καθώς τα τελευταία επίσημα στοιχεία δείχνουν πως οι πληθωριστικές πιέσεις στη βρετανική οικονομία διατηρούνται.

Όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη, ο πληθωρισμός στη χώρα για τον Μάιο σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 8,7%, αμετάβλητος σε σχέση με τον Απρίλιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 8,4%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο γενικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,7% έναντι 1,2% τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,5%.

Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας, σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 7,1% έναντι 6,8% τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 6,8%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελβετία: Αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% από την SNB - «Παράθυρο» για περαιτέρω άνοδο

gazzetta
gazzetta reader insider insider