Κέρδη σχεδόν 3% για το πετρέλαιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κέρδη σχεδόν 3% για το πετρέλαιο
Το τέλος του πτωτικού σερί στις τιμές του πετρελαίου προβλέπει για το άμεσο μέλλον ο Ed Morse, επικεφαλής αναλυτής της Citigroup. Παρόμοια στάση τηρεί και η Goldman Sachs.

Πρεμιέρα εβδομάδας με κέρδη για το πετρέλαιο που άγγιξαν σχεδόν το 3%, με μεγάλο μέρος της ώθησης να έρχεται από τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, τα οποία ήταν «ανοδικά σε σχέση με τις προσδοκίες της αγοράς».

«Οι πρόσφατες κινήσεις του πετρελαίου είναι μια ακόμη ένδειξη ότι οι φόβοι ύφεσης... παραμένουν ο κύριος μοχλός για τις τιμές του αργού σε αυτή την αγορά» υπογραμμίζει ο Ρόμπι Φρέιζερ, διευθυντής παγκόσμιας έρευνας και ανάλυσης στη Schneider Electric.

Το αργό West Texas Intermediate παράδοσης Ιουνίου σημείωσε άνοδο 2,6%, φθάνοντας στα 73,16 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το Brent παράδοσης Ιουλίου ενισχλυθηκε 2,3% στα 77,01 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου σκαρφάλωσε κατά σχεδόν 5%.

Citi-Goldman «βλέπουν» το τέλος του πτωτικού σερί και τις τιμές στα 100 δολάρια

Το τέλος του πτωτικού σερί στις τιμές του πετρελαίου προβλέπει για το άμεσο μέλλον ο Ed Morse, επικεφαλής αναλυτής της Citigroup για τα εμπορεύματα, εκτιμώντας παράλληλα πως ο «μαύρος χρυσός» θα ξαναπάρει την ανιούσα και θα βρεθεί εκ νέου πέριξ των 100 δολαρίων ως τα τέλη του 2023.

Παρά το αρνητικό σερί των τελευταίων τριών εβδομάδων -το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο πτωτικό σερί στους πρώτους πέντε μήνες του έτους-, ο Morse εκτιμά πως «τα σημάδια που υποδηλώνουν πως οι τιμές έπιασαν πάτο, πυκνώνουν αρκετά τις τελευταίες ημέρες».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή της Citi, οι αγορές ακόμα βιώνουν τις επιπτώσεις της απόφασης του OPEC+ για γενναίες περικοπές στην παραγωγή, ωστόσο προβλέπει πως η παγκόσμια ζήτηση θα ενισχυθεί σημαντικά το προσεχές χρονικό διάστημα.

«Τα αποθέματα που δημιουργήθηκαν το πρώτο δίμηνο του έτους έχουν αρχίσει και μειώνονται, γεγονός που μας επιτρέπει να υπολογίσουμε ότι η τρέχουσα πτώση έχει φτάσει στο τέλος της», ανέφερε στο CNBC ο Morse, δηλώνοντας πιο «αισιόδοξος για τα επόμενα τρίμηνα σε σχέση με το πρώτο».

Παρόμοια στάση τηρεί και η Goldman Sachs, η οποία με έκθεσή της ανέφερε πως αναμένει η τιμή του αργού να φτάσει στα 95 δολάρια το βαρέλι μέχρι τον Δεκέμβριο και στα 100 δολάρια το βαρέλι μέχρι τον Απρίλιο του 2024, καθώς αναμένεται ενίσχυση της ζήτησης και μείωση των αποθεμάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Με το δεξί» σε μια «πλούσια» εβδομάδα οι ευρωαγορές με «οδηγό» τράπεζες και υγεία

Επέστρεψε στα κέρδη ο χρυσός

Fed: Οι αμερικανικές τράπεζες αυστηροποιούν τους όρους δανεισμού

gazzetta
gazzetta reader insider insider