ΟΠΕΚ+: Ανακοίνωσε αιφνιδιαστικές περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΠΕΚ+: Ανακοίνωσε αιφνιδιαστικές περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου
Οι περικοπές στην παραγωγή που θα ξεκινήσουν από τον Μάιο, θα ανέρχονται σε 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Η Σαουδική Αραβία και άλλοι παραγωγοί πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσαν την Κυριακή εθελοντικές περικοπές στην παραγωγή τους, ύψους περίπου 1,15 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, όπως είπαν ότι στόχευε στη στήριξη της σταθερότητας της αγοράς.

Σύμφωνα με το Reuters, η ομάδα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών αναμενόταν σε μεγάλο βαθμό να τηρήσει τις ήδη συμφωνημένες περικοπές κατά 2 εκατομμύρια bpd (βαρέλια ανά ημέρα),όταν η σύνοδος των υπουργών πετρελαίου του ΟΠΕΚ+, η οποία περιλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, θα συνεδριάσει τη Δευτέρα.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος περιλαμβάνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και συμμάχους με επικεφαλής τη Ρωσία, συμφώνησε σε περικοπές παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια bpd από τον Νοέμβριο έως το τέλος του έτους, εξοργίζοντας την Ουάσιγκτον καθώς η περιορισμένη προσφορά ενισχύει τις τιμές του πετρελαίου.

Οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι ο κόσμος χρειάζεται χαμηλότερες τιμές για να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη και να αποτρέψει τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να κερδίσει περισσότερα έσοδα για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Οι απρόσμενες εθελούσιες περικοπές που ανακοινώθηκαν και αναμένεται να ξεκινήσουν από τον Μάιο, προστίθενται σε αυτές που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Το Ριάντ ανέφερε ότι θα μειώσει την παραγωγή κατά 500.000 bpd, ενώ το Ιράκ θα μειώσει την παραγωγή του κατά 211.000 bpd, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δήλωσαν ότι θα μειώσουν την παραγωγή κατά 144.000 bpd, το Κουβέιτ ανακοίνωσε μείωση κατά 128.000 bpd, ενώ το Ομάν ανακοίνωσε μείωση κατά 40.000 bpd και η Αλγερία δήλωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή του κατά 48.000 bpd. Το Καζακστάν θα μειώσει επίσης την παραγωγή κατά 78.000 bpd.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ είπε επίσης την Κυριακή ότι η Μόσχα θα επεκτείνει την εθελοντική περικοπή κατά 500.000 bpd μέχρι το τέλος του 2023. Η Μόσχα ανακοίνωσε μονομερώς αυτές τις περικοπές τον Φεβρουάριο μετά την εισαγωγή των δυτικών ανώτατων ορίων τιμών.

ο υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας από την πλευρά του, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η οικειοθελής περικοπή του βασιλείου ήταν ένα προληπτικό μέτρο με στόχο τη στήριξη της σταθερότητας της αγοράς πετρελαίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider