Σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα ενόψει των εκλογών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα ενόψει των εκλογών
Μετά την ιλιγγιώδη υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος, στα τέλη του 2021, η κυβέρνηση έθετε σε εφαρμογή μέτρα υποστήριξης της λίρας, που υπονομεύεται από τον πληθωρισμό και τη φυγή κεφαλαίων.

Στο χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας της έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, υποχώρησε χτες η τουρκική λίρα με την αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία που θα διεξαχθούν στα μέσα του Μαΐου και ενδέχεται να σημάνουν την πρώτη εναλλαγή στην εξουσία εδώ και 20 χρόνια να πλανάται πάνω από τη γειτονική μας χώρα.

Ειδικότερα, το τουρκικό νόμισμα κατακρημνίστηκε στην ισοτιμία σε 19,5996 λίρες έναντι 1 αμερικανικού δολαρίου, σε επίπεδο άνευ προηγουμένου από τη δημιουργία της, τον Ιανουάριο του 2005, με την αφαίρεση έξι μηδενικών σε σχέση με την προηγούμενη αξία της. Μετά την ιλιγγιώδη υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος, στα τέλη του 2021, η κυβέρνηση έθετε σε εφαρμογή μέτρα υποστήριξης της λίρας, που υπονομεύεται από τον πληθωρισμό και τη φυγή κεφαλαίων. Το εγχείρημα αυτό «απέτυχε», συνόψισε ο Μάικ Χάρις της εταιρείας συμβούλων Cribstone Strategic Macro.

Αν και ο πληθωρισμός επιβραδύνεται αδιαλείπτως τους τελευταίους πέντε μήνες στην Τουρκία, εξακολουθούσε ακόμη να ίπταται περί το 50,51% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο. Παράλληλα, ενώ οι περισσότερες μεγάλες οικονομίες επέλεξαν να θέσουν σε εφαρμογή πολύ πιο σφιχτή νομισματική πολιτική, αυξάνοντας τα επιτόκια για να συγκρατήσουν την απογείωση των τιμών, η Τουρκία αντίθετα κατέβασε δραστικά τα δικά της.

Το κύριο κατευθυντήριο επιτόκιο της κεντρικής τουρκικής τράπεζας (TCMB) μειώθηκε έτσι κατά 14%, στο 8,5%, από τον Αύγουστο του 2022, κατά τις βουλές του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τον οποίο τα υψηλά επιτόκια αυξάνουν τον πληθωρισμό – άποψη που κινείται αντίθετα στο κυρίαρχο ρεύμα οικονομικής θεωρίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προσλήψεις με τον κατώτατο μισθό σε Αττική και Μακεδονία- 4.000 επιδοτούμενες θέσεις για επιχειρήσεις

Διαχείριση αστικών λυμάτων: Σε ποιες περιοχές προχωρούν τα έργα – Πότε θα είναι έτοιμες οι υποδομές

Το φαινόμενο «Μόνα Λίζα»: Η παγκόσμια οικονομία σαν έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι

gazzetta
gazzetta reader insider insider