«Κατρακύλα» στην Wall Street μετά από την Fed και τον Πάουελ

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κατρακύλα» στην Wall Street μετά από την Fed και τον Πάουελ
Απώλειες άνω των 500 μονάδων για τον Dow Jones την Τετάρτη. «Ταμείο» για τις επόμενες κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ.

Ισχυρές απώλειες κατέγραψε για την Τετάρτη η Wall Street στον απόηχο του κλίματος που δημιούργησαν στο αμερικανικό χρηματιστήριο οι ανακοινώσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας (Fed) για νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,25%.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones έχασε 1,63% ή 530,49 μονάδες στις 32.030 μονάδες.

Ο S&P 500 διολίσθησε 1,66% ή 66,30 μονάδες στις 3.936 μονάδες.

Ο Nasdaq απώλεσε 1,60% ή 190,15 μονάδες στις 11.669 μονάδες.

Σημειώνεται πως και οι 3 δείκτες έκλεισαν κοντά στα χαμηλά της μέρας, διευρύνοντας τις απώλειες τους στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης της Τετάρτης.

Οι αναφορές που «τρόμαξαν» τις αγορές

Η πτώση της Τετάρτης έρχεται εν μέσω του κλίματος που διαμόρφωσαν οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας στο μέτωπο των επιτοκίων της. Ο Αμερικανός τραπεζίτης «έδειξε» στο ότι η Fed δεν εξετάζει ως σημαντικό σενάριο τη μείωση των επιτοκίων της εντός του 2023 και υπογράμμισε πως στόχος της είναι η επαναφορά του πληθωρισμού στις ΗΠΑ στο 2% από το 6% που βρέθηκε για τον Φεβρουάριο.

Οι δηλώσεις του Πάουελ και η αύξηση των επιτοκίων της Fed απογοήτευσαν μερίδα των επενδυτών που ανέμενε ότι η πρόσφατη τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ θα οδηγούσε την Fed στο να σκεφτεί να αφήσει το... γκάζι στη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Άξιο αναφοράς είναι το ότι ο Πάουελ, τόσο κατά την εναρκτήρια δήλωση του όσο και κατά τις απαντήσεις τους στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων τόνισε πολλές φορές πως «το τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό και ανθεκτικό», θέλοντας να διασκεδάζει τις ανησυχίες για ενδεχόμενα νέα «κανόνια» αμερικανικών τραπεζών το επόμενο χρονικό διάστημα.

Επιχειρηματικά νέα

Σημειώνεται πως χθες μετά από το κλείσιμο του αμερικανικού χρηματιστηρίου, ανακοίνωσε αποτελέσματα η Nike που ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Πιο αναλυτικά, η Nike ανέφερε έσοδα από πωλήσεις στα 12,39 δισ. δολάρια, την στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν μία μέτρηση στα 11,47 δισ. δολάρια. Στο αντίστοιχο τρίμηνο για τη χρήση του 2022, η Nike είχε αναφέρει έσοδα 10,87 δισ. δολαρίων. Παράλληλα, ο αμερικανικός κολοσσός στο λιανεμπόριο αθλητικών ειδών ανακοίνωσε κέρδη 1,2 δισ. δολαρίων ή 0,79 δολαρίων/μετοχή έναντι πρόβλεψης αναλυτών της Refinitiv για κέρδη 0,55 δολαρίων/μετοχή.

Αντίστοιχα, η GameStop κατέγραψε κέρδη στο τρίμηνο για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια. Ειδικότερα, για το δ' τρίμηνο χρήσης του 2022 που ολοκληρώθηκε στις 28 Ιανουαρίου ανακοίνωσε έσοδα από πωλήσεις 2,23 δισ. δολαρίων, ελαφρά μειωμένα σε σχέση με τα έσοδα 2,25 δισ. δολαρίων στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους. Παράλληλα, η εταιρεία ανέφερε κέρδη 48,2 εκατ. δολαρίων ή 16 σεντς/μετοχή έναντι ζημιών 147,5 εκατ. δολαρίων ή 49 σεντς/μετοχή στο δ' τρίμηνο της χρήσης του 2021. Για το σύνολο της χρήσης του 2022, η GameStop ανέφερε έσοδα από πωλήσεις ύψους 5,93 δισ. δολαρίων έναντι εσόδων 6,01 δισ. δολαρίων το προηγούμενου έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Με το βλέμμα στον Πάουελ το Χρηματιστήριο - Υπεραπόδοση για Coca Cola, Ελλάκτωρ, ΜΟΗ

gazzetta
gazzetta reader insider insider