Fed: Αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης - «Δείχνει» προς το τέλος της σύσφιξης μετά από ακόμα μία κίνηση

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fed: Αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης - «Δείχνει» προς το τέλος της σύσφιξης μετά από ακόμα μία κίνηση
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενέκρινε την νέα αύξηση, εκφράζοντας επιφυλακτικότητα για την πρόσφατη τραπεζική κρίση και υποδεικνύοντας ότι οι αυξήσεις πλησιάζουν στο τέλος τους.

Τελευταία ενημέρωση 20:29

Δεν διέψευσε τις προβλέψεις της αγοράς την Τετάρτη η Fed αφού αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, δείχνοντας πως δεν πτοήθηκε από τους φόβους για μία επέκταση της κρίσης που ξέσπασε με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ και διέσχισε τον Ατλαντικό «πλήττοντας» την ελβετική Credit Suisse.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενέκρινε την νέα αύξηση, εκφράζοντας επιφυλακτικότητα για την πρόσφατη τραπεζική κρίση και υποδεικνύοντας ότι οι αυξήσεις πλησιάζουν στο τέλος τους.

Πρόκειται για την ένατη αύξηση από τον Μάρτιο του 2022, με την οποία η FOMC σημείωσε ότι οι μελλοντικές αυξήσεις δεν είναι σίγουρες και θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τα δεδομένα.

«Η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τα εισερχόμενα στοιχεία και θα αξιολογήσει τις επιπτώσεις στη νομισματική πολιτική», ανέφερε η FOMC μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης. «Η Επιτροπή αναμένει ότι κάποια επιπλέον σύσφιξη μπορεί να είναι κατάλληλη προκειμένου να επιτευχθεί μια στάση νομισματικής πολιτικής που θα είναι αρκετά περιοριστική ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2% με την πάροδο του χρόνου».

Αυτή η διατύπωση είναι απόκλιση από προηγούμενες δηλώσεις που ανέφεραν ότι οι «συνεχείς αυξήσεις» θα ήταν κατάλληλες για τη μείωση του πληθωρισμού.

Ο ηπιότερος τόνος της ανακοίνωσης έρχεται εν μέσω τραπεζικής κρίσης που έχει εγείρει ανησυχίες για τη σταθερότητα του συστήματος ενώ υπογραμμίζει τον πιθανό αντίκτυπο από τα πρόσφατα γεγονότα.

«Το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι υγιές και ανθεκτικό», ανέφερε η FOMC. «Οι πρόσφατες εξελίξεις είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αυστηρότερους όρους δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα, τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό. Η έκταση αυτών των επιπτώσεων είναι αβέβαιη. Η Επιτροπή παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική στους πληθωριστικούς κινδύνους».

Παρά τις προειδοποιήσεις για πιθανές επιπτώσεις από την τραπεζική κρίση, η επιτροπή ενέκρινε ομόφωνα την αύξηση των επιτοκίων.

Η αύξηση οδηγεί το βασικό επιτόκιο σε ένα εύρος στόχου μεταξύ 4,75%-5%. Το επιτόκιο καθορίζει τι χρεώνουν οι τράπεζες η μία την άλλη για δανεισμό μίας ημέρας, αλλά τροφοδοτεί και ένα πλήθος καταναλωτικών χρεών όπως στεγαστικά δάνεια, δάνεια αυτοκινήτων και πιστωτικές κάρτες.

Η Fed διατήρησε το «τελικό επιτόκιο» αμετάβλητο από την τελευταία εκτίμηση του Δεκεμβρίου στο 5,1%, που ισοδυναμεί με εύρος στόχου 5%-5,25%.

Το λεγόμενο dot plot, το οποίο χρησιμοποιεί η Fed για να σηματοδοτήσει τις προοπτικές της για την πορεία των επιτοκίων, δείχνει ότι η πλειοψηφία των αξιωματούχων (10 στα 18 μέλη) αναμένει μόνο μία ακόμη αύξηση επιτοκίων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Επτά στελέχη της Fed βλέπουν τα επιτόκια να είναι υψηλότερα από το τελικό επιτόκιο 5,1%.

Οι προβολές των επόμενων δύο ετών έδειξαν επίσης σημαντική διαφωνία μεταξύ των μελών, που αντικατοπτρίζεται σε μια ευρεία διασπορά μεταξύ των «κουκκίδων». Ωστόσο, ο διάμεσος των εκτιμήσεων δείχνει μείωση των επιτοκίων κατά 0,8% το 2024 και περαιτέρω περικοπή 1,2% το 2025.

Η ανακοίνωση της FOMC εξάλειψε επίσης όλες τις προηγούμενες αναφορές στον αντίκτυπο του ρωσοουκρανικού πολέμου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προσεχτικές κινήσεις στις ευρωαγορές πριν από τις αποφάσεις της Fed

Fed: Θα ακολουθήσει την ΕΚΤ εν μέσω τραπεζικής κρίσης; - Αύξηση επιτοκίων 25 μ.β. αναμένουν για σήμερα αναλυτές

Ομόλογα: Άνοδος των αποδόσεων στην Ευρωζώνη ενόψει Fed - Υποχωρούν οι φόβοι για τραπεζική κρίση

gazzetta
gazzetta reader insider insider