Πετρέλαιο: Ώθηση στις τιμές από την ανακοίνωση της Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Ώθηση στις τιμές από την ανακοίνωση της Fed
Οι τιμές του πετρελαίου αλλά και οι μετοχές σημείωσαν άνοδο στα λεπτά μετά την ανακοίνωση της Fed.

Ανοδικά έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη, λίγο αφότου η Fed ανακοίνωσε την απόφασή της να αυξήσει το βασικό επιτόκιο κατά 0,25%.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενέκρινε την νέα αύξηση, εκφράζοντας επιφυλακτικότητα για την πρόσφατη τραπεζική κρίση και υποδεικνύοντας ότι οι αυξήσεις πλησιάζουν στο τέλος τους.

Πρόκειται για την ένατη αύξηση από τον Μάρτιο του 2022, με την οποία η FOMC σημείωσε ότι οι μελλοντικές αυξήσεις δεν είναι σίγουρες και θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τα δεδομένα.

O ηπιότερος τόνος της σημερινής ανακοίνωσης είναι απόκλιση από προηγούμενες δηλώσεις που ανέφεραν ότι οι «συνεχείς αυξήσεις» θα ήταν κατάλληλες για τη μείωση του πληθωρισμού.

Οι τιμές του πετρελαίου αλλά και οι μετοχές σημείωσαν άνοδο στα λεπτά μετά την ανακοίνωση της Fed, καθώς «η γλώσσα της κεντρικής τράπεζας σχετικά με τις μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων αμβλύνθηκε, γεγονός που υποστηρίζει τις προοπτικές για τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου», δήλωσε στο Marketwatch ο Troy Vincent, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην DTN.

Η Fed «σηματοδότησε ότι είναι πιθανές περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, αλλά με βραδύτερο ρυθμό από την πρόσφατη τροχιά», δήλωσε ο Noah Barrett, αναλυτής ερευνών στην Janus Henderson Investors.

«Για τις τιμές του αργού, οι προοπτικές για περαιτέρω αυξήσεις θα μπορούσαν να είναι αρνητικές, καθώς υπονοεί ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί ανησυχία και εάν δούμε υψηλότερους ρυθμούς που οδηγούν σε σημαντικά χαμηλότερη ανάπτυξη, αυτό θα επιβάρυνε τη ζήτηση πετρελαίου», προσέθεσε ο ίδιος.

Ωστόσο, τα θεμελιώδη μεγέθη της παγκόσμιας προσφοράς και ζήτησης «παραμένουν εποικοδομητικά και ο συνδυασμός μιας υποστηρικτικής εβδομαδιαίας έκθεσης του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ και η άποψη ότι οι μελλοντικές αυξήσεις της Fed θα είναι με μέτριο ρυθμό συμβάλλουν στη στήριξη των τιμών», δήλωσε ο Barrett.

Έτσι, το αμερικάνικο αργό παράδοσης Μαΐου σημείωσε άνοδο 1,23 δολάρια ή 1,8% στα 70,90 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το brent Μαΐου αυξήθηκε κατά 1,37 δολάρια ή 1,8%, στα 76,69 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, επίσης τον υψηλότερο διακανονισμό από τις 14 Μαρτίου.

Πίσω στο Nymex η βενζίνη παράδοσης Απριλίου, σημείωσε άνοδο 2,1% στα 2,5932 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Απριλίου πρόσθεσε 1,9% στα 2,7403 δολάρια το γαλόνι.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου παράδοσης Απριλίου υποχώρησαν 7,5% στα 2,171 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες μετά από άνοδο 5,6% την Τρίτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fed: Ο Πάουελ μίλησε για «μεμονωμένα προβλήματα» στις αμερικανικές τράπεζες - Επιμονή για τη μείωση του πληθωρισμού

Κέρδη για τον χρυσό την Τετάρτη υπό τη «σκιά» της Fed

Ομόλογα: Άνοδος των αποδόσεων στην Ευρωζώνη ενόψει Fed - Υποχωρούν οι φόβοι για τραπεζική κρίση

gazzetta
gazzetta reader insider insider