Xρυσός: Ξεπέρασε τα 2.000 δολάρια η ουγγιά για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2022 - Ράλι και για bitcoin

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Xρυσός: Ξεπέρασε τα 2.000 δολάρια η ουγγιά για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2022 - Ράλι και για bitcoin
Έχασε ορισμένα από αυτά τα κέρδη νωρίς σήμερα, μετά την ανακοίνωση ότι η UBS Group είχε συμφωνήσει να αγοράσει την Credit Suisse σε μια εξαγορά με μεσολάβηση της κυβέρνησης, αλλά στη συνέχεια άρχισε την άνοδο.

Ο χρυσός έσπασε το ψυχολογικό όριο των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά το πρωί της Δευτέρας, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από ένα χρόνο, με την διεθνή τραπεζική κρίση να οδηγεί τους επενδυτές στην «αγκαλιά» ασφαλέστερων καταφυγίων.

Ειδικότερα, ο χρυσός παράδοσης Απριλίου ισχυροποιείται 1% στα 1.993 δολάρια μεσημέρι ώρα Ελλάδος, ενώ νωρίτερα ενισχύθηκε 1,71% στα 2.007,90 δολάρια η ουγγιά. Η τελευταία φορά που βρέθηκε πάνω από το ψυχολογικά σημαντικό φράγμα των 2.000 δολαρίων ήταν στις 10 Μαρτίου 2022 όπως υπενθυμίζει το Bloomberg.

Ο χρυσός πέτυχε κέρδη 6,5% την περασμένη εβδομάδα στη μεγαλύτερη άνοδό του από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020 εν μέσω αυξανόμενων φόβων για την Credit Suisse και της κατάρρευσης περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ. Την Παρασκευή, οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου έκλεισαν σε υψηλά 11 μηνών, καθώς οι ανησυχίες για παγκόσμια κρίση στον χρηματοπιστωτικό τομέα επιβάρυναν το επενδυτικό κλίμα, ενισχύοντας την ελκυστικότητά του.

Έχασε ορισμένα από αυτά τα κέρδη νωρίς σήμερα, μετά την ανακοίνωση ότι η UBS Group είχε συμφωνήσει να αγοράσει την Credit Suisse σε μια εξαγορά με μεσολάβηση της κυβέρνησης, αλλά στη συνέχεια άρχισε πάλι την άνοδο.

Ο χρυσός επεκτείνει το ράλι της περασμένης εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία εν μέσω της πίεσης στον τραπεζικό τομέα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ενώ η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων και του δολαρίου παρέχουν επίσης στήριξη.

Bitcoin: Επωφελείται από την τραπεζική κρίση - Κοντά σε υψηλά 9 μηνών η τιμή

Κοντά σε υψηλά 9 μηνών κινείται το bitcoin τη Δευτέρα, έχοντας μόλις αφήσει πίσω του την καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων τεσσάρων ετών, καθώς η αναταραχή που πλήττει την παραδοσιακή τραπεζική στρέφει ορισμένους επενδυτές στα ψηφιακά assets.

Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα βάσει κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,8% στη διάρκεια των ασιατικών συναλλαγών στα 27.549 δολάρια, αφού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 12 Ιουνίου την Κυριακή στα 28.474 δολάρια.

Την περασμένη εβδομάδα η τιμή του bitcoin έκανε άλμα 26%, ενώ έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 35% σε δέκα ημέρες, καθώς η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα έχει διαδοθεί σε όλο τον κόσμο -- ξεκινώντας με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και οδηγώντας -μέχρι στιγμής- στην εξαγορά της Credit Suisse από την UBS με discount το Σαββατοκύριακο.

Bitcoin στα 45.000 δολάρια;

«Το momentum ορίζεται από τη ρευστότητα, καθώς το bitcoin είναι ένα εναλλακτικό μέσο ρευστότητας», σημείωσε ο Markus Thielson, επικεφαλής έρευνας και στρατηγικής της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ψηφιακών assets Matrixport που εδρεύει στη Σιγκαπούρη.

Ο ίδιος αναμένει ότι το bitcoin μπορεί να φτάσει τα 45.000 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους, με τη ρευστότητα από τις κεντρικές τράπεζες να βρίσκει το δρόμο της προς τα crypto assets, όπως συνέβη και κατά τη διάρκεια του 2021, όταν το bitcoin ανέβηκε σε επίπεδα ρεκόρ.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η ίδια και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα ενισχύσουν τη ρευστότητα αυξάνοντας τη συχνότητα των πράξεων προσφοράς δολαρίων στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Credit Suisse - UBS: Ο ένας κερδισμένος και οι πολλοί ηττημένοι από το deal εξαγοράς

Deutsche Bank: Έχουμε μηδενική έκθεση στα AT1 της Credit Suisse

CEO της UBS: «Η Credit Suisse εξακολουθεί να είναι ο ανταγωνιστής μας»