Χρυσός: Σε υψηλά 11 μηνών με το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο κέρδος εδώ και 3 χρόνια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρυσός: Σε υψηλά 11 μηνών με το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο κέρδος εδώ και 3 χρόνια
Η Credit Suisse ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι σκοπεύει να δανειστεί έως και 54 δισ. δολάρια από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας σε αυτό που αποκάλεσε «αποφασιστική δράση» για την ενίσχυση της ρευστότητάς της.

Σε υψηλά 11 μηνών έκλεισαν οι τιμές του χρυσού την Παρασκευή σημειώνοντας παράλληλα το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο κέρδος εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, καθώς οι φόβοι για παγκόσμια τραπεζική κρίση επιβάρυνε το επενδυτικό κλίμα, ενισχύοντας την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου ως καταφύγιο.

Ο χρυσός επέκτεινε το ράλι της περασμένης εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία εν μέσω της πίεσης στον τραπεζικό τομέα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ενώ η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων και του δολαρίου παρείχαν επίσης στήριξη.

Η SVB Financial Group, η εταιρεία χαρτοφυλακίου της Silicon Valley Bank, υπέβαλε την Παρασκευή αίτηση πτώχευσης για το άρθρο 11 στη Νέα Υόρκη και δήλωσε ότι θα επιδιώξει μια αναδιάρθρωση υπό την εποπτεία του δικαστηρίου.

Η κίνηση επηρεάζει την εταιρεία συμμετοχών SVB αλλά όχι τη Silicon Valley Bank, η οποία δεν είναι πλέον συνδεδεμένη με την SVB Financial Group, αφού η τράπεζα τέθηκε σε ομοσπονδιακή διαχείριση την περασμένη εβδομάδα μετά από την εξάντληση των καταθέσεων της.

Η Credit Suisse καθώς και οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές, επιμένουν ότι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με την πτώση των τιμών των ομολόγων όπως αυτά που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες των ΗΠΑ. Η Credit Suisse ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι σκοπεύει να δανειστεί έως και 54 δισ. δολάρια από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας σε αυτό που αποκάλεσε «αποφασιστική δράση» για την ενίσχυση της ρευστότητάς της.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού παράδοσης Απριλίου κέρδισαν 50,50 δολάρια ή 2,6%, για να διαμορφωθούν στα 1.973,50 δολάρια ανά ουγγιά στην Comex, με το πιο ενεργό συμβόλαιο να σημειώνει ράλι 5,7% για την εβδομάδα. Αυτός ήταν το υψηλότερο κλείσιμο για το πολύτιμο μέταλλο από τις 18 Απριλίου 2022 και η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδός του από τον Απρίλιο του 2020.

Οι τιμές ασημιού στα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου ανέβηκαν κατά 77 σεντς, ή 3,5%, για να κλείσουν στα 22,46 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας άλμα 9,5% για την εβδομάδα.

Η πλατίνα παράδοσης Ιουλίου ενισχύθηκε 1,5 δολάριο ή 0,1%, για να διαμορφωθεί στα 978,60 δολάρια ανά ουγγιά, αυξημένη κατά 1,7% για την εβδομάδα, ενώ τα συμβόλαια του παλλαδίου παράδοσης Ιουνίου μειώθηκαν κατά 23,20 δολάρια ή 1,7% για να τελειώσουν στα 1.386,10 δολάρια ανά ουγγιά, κλείνοντας κατά 1,8% ανοδικά για την εβδομάδα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού παράδοσης Μαΐου αυξήθηκαν κατά 3 σεντς, ή 0,7%, για να κλείσουν στα 3,893 δολάρια ανά λίβρα, σημειώνοντας πτώση 3,4% για την εβδομάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Αποκαθήλωση» από τα υψηλά έξι εβδομάδων για τον χρυσό

«Βουτιά» στους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων - Στο -8% η Credit Suisse

Bear Stearns, μια ιστορία του 2007, που «εξηγεί» γιατί οι αγορές επέστρεψαν στο... κόκκινο

gazzetta
gazzetta reader insider insider