Ποιο «μονοπάτι» θα ακολουθήσει η Fed μετά την πτώση των SVB και Signature Bank - Τι αναμένει η Goldman Sachs

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιο «μονοπάτι» θα ακολουθήσει η Fed μετά την πτώση των SVB και Signature Bank - Τι αναμένει η Goldman Sachs
Στην ενεργοποίηση της «εξαίρεσης του συστημικού κινδύνου» (SRE) για την προστασία των ανασφάλιστων καταθερών τόσο στη Silicon Valley Bank όσο και στη Signature Bank προχώρησε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC).

Στην ενεργοποίηση της «εξαίρεσης του συστημικού κινδύνου» (SRE) για την προστασία των ανασφάλιστων καταθερών τόσο στη Silicon Valley Bank όσο και στη Signature Bank προχώρησε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC).

Και στις δύο περιπτώσεις, τα κόστη που δεν καλύπτονται από τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών θα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων (DIF) της FDIC, το οποίο διέθετε μια «δύναμη πυρός» 125 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία στα τέλη του 2022. Μέσω ουσιαστικά από την αίρεση του «waiver» υπάρχει η ελευθερία κινήσεων για τη FDIC σχετικά με το ποια στρατηγική θα ακολουθεί και που θα είναι λιγότερο κοστοβόρα για το DIF. Η απόφαση της FDIC να προβεί σε αυτόν τον προσδιορισμό αναμένεται να μειώσει τον αντιληπτό κίνδυνο διατήρησης ανασφάλιστων καταθέσεων σε άλλα ιδρύματα και είναι πιθανό να βοηθήσει στη μείωση των εκροών καταθέσεων.

Ανοιχτό ερώτημα αποτελεί από την άλλη, το κατά πόσο η FDIC θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με τον ίδιο τρόπο, εάν αυτά είναι μικρότερου μεγέθους από τις δύο εν λόγω τράπεζες, όπως υποστηρίζει η Goldman Sachs.

Πέρα αυτών ωστόσο, η Fed από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσαν το Πρόγραμμα Τραπεζικής Χρηματοδότησης (Bank Term Funding Program - BTFP), το οποίο θα παρέχει στήριξη - δανειοδοτήσεις («lender of last resort» - δανειστής έσχατης ανάγκης) έως και ένα έτος σε κάθε ομοσπονδιακά ασφαλιζόμενη τράπεζα που είναι επιλέξιμη για πρόσβαση σε δανεισμό μέσω «discount windows», με αντάλλαγμα επιλέξιμες εξασφαλίσεις (κρατικά αμερικανικά ομόλογα και τίτλοι οργανισμών). Μια βασική πτυχή της διευκόλυνσης είναι ότι η Fed θα αποτιμά τις εξασφαλίσεις στην ονομαστική τους αξία χωρίς το τυπικό «κούρεμα» που εφαρμόζει σε άλλα προγράμματα, επιτρέποντας στις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν πιθανές εκροές καταθέσεων χωρίς να αποκρυσταλλώσουν ζημίες από απομειωμένους τίτλους.

Τα δάνεια χορηγούνται με «αναγωγή πέραν της ενεχυριασμένης εξασφάλισης στον επιλέξιμο δανειολήπτη», υποδηλώνοντας ότι η ονομαστική αποτίμηση της εξασφάλισης θα είναι σημαντική μόνο εάν το δανειζόμενο ίδρυμα δε διαθέτει επαρκή περιουσιακά στοιχεία για την αποπληρωμή του δανείου. Αυτού του είδους η διευκόλυνση υποστηρίζεται με 25 δισ. δολάρια από το Ταμείο Σταθεροποίησης Συναλλάγματος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, το οποίο έχει καθαρό υπόλοιπο 38 δισ. δολάρια, με τη Fed να μην αναμένεται να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση αντλώντας από αυτά τα «backstop κεφάλαια».

Και τα δύο αυτά μέτρα έχουν ως στόχο να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των καταθετών παρόλο που δεν φτάνουν μέχρι την εγγύηση της FDIC για τους ανασφάλιστους λογαριασμούς, όπως εφαρμόστηκε το 2008. Ο νόμος Dodd-Frank Act περιορίζει την εξουσία της FDIC να παρέχει εγγυήσεις, απαιτώντας την ψήφιση από το Κογκρέσο ενός κοινού ψηφίσματος, κάτι που είναι οριακά ευκολότερο από την ψήφιση μιας νέας νομοθεσίας. Η Goldman Sachs, υποστηρίζει πως δεδομένων των ενεργειών που ανακοινώθηκαν, δεν αναμένει βραχυπρόθεσμες ενέργειες και κινήσεις από το Κογκρέσο για την παροχή εγγυήσεων.

Υπό το πρίσμα ωστόσο των πιέσεων στο τραπεζικό σύστημα, ο αμερικανικός οίκος υπό τον Jan Hatzius (επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs) δεν αναμένει πλέον από τη FOMC να προβεί σε μια αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της στις 22 Μαρτίου (έναντι της προηγούμενης εκτίμηση για αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης). Ωστόσο, παρότι ο ίδιος συνεχίζει να αναμένει ότι η Fed θα προχωρήσει σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο φτάνοντας τον πήχη στο εύρος του 5,25% - 5,5%, πλέον εκτιμά πως επικρατεί μια σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με ποιο «μονοπάτι» θα ακολουθήσει η Fed.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στην HSBC ο βρετανικός βραχίονας της SVB – Ασφαλείς οι καταθέσεις

Κατάρρευση SVB: Οι Κεντρικές Τράπεζες με το δάχτυλο στην σκανδάλη

gazzetta
gazzetta reader insider insider