ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ποιον σημαδεύει το «πιστόλι» της Fed και της ΕΚΤ; Τέσσερις εκτιμήσεις για την επόμενη ημέρα

Γιάννης Αγγέλης
13-03-2023 | 09:49
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ποιον σημαδεύει το «πιστόλι» της Fed και της ΕΚΤ; Τέσσερις εκτιμήσεις για την επόμενη ημέρα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Τα όσα συνέβησαν το Σαββατοκύριακο στις ΗΠΑ μπορούν να συνοψισθούν σε τρεις φράσεις:

• Η Κα Γέλεν ανακοίνωσε -για να καθησυχάσει τις αγορές για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος- ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να διασώσει την SVB, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ζημία των καταθετών της.
• Λιγότερο από ένα 24ωρο αργότερα και αφού είχε «σκάσει» με τον ίδιο περίπου τρόπο και δεύτερη τράπεζα (Signature Bank) στην Νέα Υόρκη, η ίδια η κα Γέλεν ανακοίνωσε ότι οι ΟΛΟΙ οι καταθέτες της SVB θα έχουν από σήμερα πρόσβαση στις καταθέσεις τους χωρίς κανένα περιορισμό.
• Η Fed ανακοίνωσε ότι ενεργοποιεί ένα νέο εργαλείο έκτακτης χρηματοδότησης προς τις τράπεζες που θα διαπιστωθεί ότι έχουν πρόβλημα ρευστότητας.

Με δηλώσεις που ακολούθησαν η Fed δήλωσε «προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε πιέσεις ρευστότητας μπορεί να προκύψουν» και πως δημιουργεί ένα νέο πρόγραμμα τραπεζικής χρηματοδότησης που θα προσφέρει δάνεια σε καταθετικά ιδρύματα που δεσμεύουν περιουσιακά στοιχεία «αποτιμώμενα στην ονομαστική τους αξία».

Με άλλα λόγια μία σχεδόν ολοκληρωτική αναδίπλωση τόσο της Κυβέρνησης όσο και της Fed όσο αφορά τις προηγούμενες δηλώσεις τους.

Την εικόνα ολοκλήρωσαν οι δηλώσεις Πάουελ όσον αφορά το αν και πώς θα κινηθεί η Fed στην σχεδόν προαναγγελθείσα απόφαση για αύξηση επιτοκίων μέσα στον Μάρτιο:

«Δεν έχουμε λάβει καμία απόφαση σχετικά με την ταχύτητα των αυξήσεων των επιτοκίων και δεν είμαστε σε προκαθορισμένη πορεία και ως εκ τούτου θα προσαρμόσουμε την πορεία στα δεδομένα».

Τα δεδομένα; Ποια είναι πλέον τα δεδομένα; Η υπόθεση της SVB και της δεύτερης τράπεζας που ανάλαβε άρον – άρον η FDIC στην Νέα Υόρκη είναι ότι το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα «δεν αντέχει» την αύξηση του κόστους του χρήματος στα επίπεδα του 4,50% - 4,75% που το έχει ανεβάσει μέσα σε οκτώ μήνες η Fed.

Συμπέρασμα πρώτο: Τίθεται εν αμφιβόλω το αν η Fed είναι σε θέση να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό μέσω της ποσοτικής σύσφιξης, ήτοι του δραστικού περιορισμού της ρευστότητας και της αύξησης των επιτοκίων.

Συμπέρασμα δεύτερο: Αν δεν μπορεί να το κάνει αυτό η Fed είναι προφανές ότι δεν θα μπορέσει να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο και η ΕΚΤ.

Συμπέρασμα τρίτον: Μέσα σε ένα τέτοιο «περιβάλλον» στο τραπεζικό σύστημα, είναι μάλλον βέβαιο ότι η διατραπεζική αγορά θα «παγώσει» εκ νέου, υποχρεώνοντας τις Κεντρικές Τράπεζες και πάλι σε αναδίπλωση.

Συμπέρασμα τέταρτον: Οι αγορές μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον της άμεσης αμφισβήτησης της ικανότητας των κεντρικών τραπεζών να χρησιμοποιήσουν το «εργαλείο» της αύξησης των επιτοκίων για να σταματήσουν τον πληθωρισμό, είναι μάλλον βέβαιο ότι θα «προεξοφλήσουν» την νομισματική αναταραχή και μάλλον ένα δεύτερο κύμα πληθωριστικών πιέσεων.

Υ.Γ. Για τις αφορμές και τις αιτίες των εξελίξεων στην SVB, Ο αναγνώστης μπορεί να ανατρέξει στα σχετικά δημοσιεύματα του Insider.gr (Κατάρρευση της SVB, οι κεντρικές τράπεζες με το δάχτυλο στην σκανδάλη, κ.α.)

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:42

Lamda Development: Στο 4,2% – 4,5% το εύρος απόδοσης για το 7ετές ομόλογο

11:40

Το ΔΝΤ αξιοποιεί δεδομένα του Spitogatos για προτάσεις χάραξης στεγαστικής πολιτικής

11:39

Helleniq Energy: Άνοιξαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης «Empowering Future Leaders»

11:34

Οι πληρωμές Μαΐου της ΔΥΠΑ - Αναλυτικά στοιχεία ανά κατηγορία ωφελουμένων

11:34

Στουρνάρας: Η ακριβή στέγη επιτείνει το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδος

11:23

Σε Καθεστώς Έκτακτης Ανάγκης λόγω Λειψυδρίας και η Κάρπαθος

11:22

Abivax: «Γκρεμίζεται» στο -32% η μετοχή μετά τις κλινικές δοκιμές φαρμάκου

11:20

Υγεία: Παγκόσμια ανάλυση επιβεβαιώνει τους κινδύνους της υψηλής κατανάλωσης αλκοόλ

11:17

Eurobank: Νέα δωρεά στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

11:13

ΕΒΕΠ: Τα «Ποσειδώνια» διαχέουν την προστιθέμενη αξία της ελληνικής ναυτιλίας

11:12

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με επιφυλακτικότητα το ντεμπούτο του Ιουνίου

11:10

Alpha Bank: Στα 5 ευρώ αυξάνει την τιμή στόχο η Jefferies - Ισχυρή ώθηση από τις προμήθειες

10:57

Νέα Αριστερά: Αποχώρησαν 7 βουλευτές και συνολικά 150 μέλη και στελέχη

10:54

Ευρωαγορές: Θετική αντίδραση μετά την δήλωση Τραμπ - «Βουτιά» 32% για την Abivax

10:50

Μαρινάκης: Ο κ. Τσίπρας οφείλει να δώσει απαντήσεις - Τίποτα δεν πρόκειται να ξεχαστεί

10:26

Σε διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΘΟΟ: Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 800 εκατ. ευρώ με μέτρα στήριξης

10:17

ΕΣΑ: Ζητά ελέγχους στα καταστήματα second hand και κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό

10:14

FT: Οι ΗΠΑ συζητούν την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων σε περισσότερες χώρες της Ευρώπης

10:07

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο ΗΣΑΠ

10:05

Νέα επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε πρόσθετους κλάδους

10:05

Motor Oil: Συμφωνία για την απόκτηση του 60% της ENACT

09:50

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στα 165,9 εκατ. τα EBITDA το α' τρίμηνο - Άνοδος 33,2% στα καθαρά κέρδη

09:37

Τιμολόγια ρεύματος Ιουνίου: Πώς διαμορφώνονται οι χρεώσεις των παρόχων

09:36

Ουκρανία: Τουλάχιστον 10 νεκροί και 100 τραυματίες από «μαζικά πλήγματα» σε στρατιωτικοβιομηχανικές θέσεις

09:32

Ποσειδώνια 2026: Από το Ορμούζ στην Τεχνητή Νοημοσύνη - Τα μεγάλα διλήμματα της ναυτιλίας

09:28

Αλουμίνιο: Σε υψηλό τετραετίας λόγω ανησυχίας για την προσφορά

09:23

Πρόσκληση ύψους 480 εκατ. ευρώ για έργα διαχείρισης αποβλήτων μέσω του ΕΣΠΑ

08:48

Δίκη για τα Τέμπη: Ξεκαθαρίζει η κατάσταση για την υποστήριξη της κατηγορίας

08:44

Safe Bulkers: Στα 5,70 ευρώ ανά μετοχή η πρεμιέρα στο Euronext Athens

08:41

ΕΕ - ΟΗΕ: Κοινή δήλωση για παραβίαση του ρουμανικού εναέριου χώρου από ρωσικό drone