ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ποιον σημαδεύει το «πιστόλι» της Fed και της ΕΚΤ; Τέσσερις εκτιμήσεις για την επόμενη ημέρα

Γιάννης Αγγέλης
13-03-2023 | 09:49
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ποιον σημαδεύει το «πιστόλι» της Fed και της ΕΚΤ; Τέσσερις εκτιμήσεις για την επόμενη ημέρα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Τα όσα συνέβησαν το Σαββατοκύριακο στις ΗΠΑ μπορούν να συνοψισθούν σε τρεις φράσεις:

• Η Κα Γέλεν ανακοίνωσε -για να καθησυχάσει τις αγορές για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος- ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να διασώσει την SVB, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ζημία των καταθετών της.
• Λιγότερο από ένα 24ωρο αργότερα και αφού είχε «σκάσει» με τον ίδιο περίπου τρόπο και δεύτερη τράπεζα (Signature Bank) στην Νέα Υόρκη, η ίδια η κα Γέλεν ανακοίνωσε ότι οι ΟΛΟΙ οι καταθέτες της SVB θα έχουν από σήμερα πρόσβαση στις καταθέσεις τους χωρίς κανένα περιορισμό.
• Η Fed ανακοίνωσε ότι ενεργοποιεί ένα νέο εργαλείο έκτακτης χρηματοδότησης προς τις τράπεζες που θα διαπιστωθεί ότι έχουν πρόβλημα ρευστότητας.

Με δηλώσεις που ακολούθησαν η Fed δήλωσε «προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε πιέσεις ρευστότητας μπορεί να προκύψουν» και πως δημιουργεί ένα νέο πρόγραμμα τραπεζικής χρηματοδότησης που θα προσφέρει δάνεια σε καταθετικά ιδρύματα που δεσμεύουν περιουσιακά στοιχεία «αποτιμώμενα στην ονομαστική τους αξία».

Με άλλα λόγια μία σχεδόν ολοκληρωτική αναδίπλωση τόσο της Κυβέρνησης όσο και της Fed όσο αφορά τις προηγούμενες δηλώσεις τους.

Την εικόνα ολοκλήρωσαν οι δηλώσεις Πάουελ όσον αφορά το αν και πώς θα κινηθεί η Fed στην σχεδόν προαναγγελθείσα απόφαση για αύξηση επιτοκίων μέσα στον Μάρτιο:

«Δεν έχουμε λάβει καμία απόφαση σχετικά με την ταχύτητα των αυξήσεων των επιτοκίων και δεν είμαστε σε προκαθορισμένη πορεία και ως εκ τούτου θα προσαρμόσουμε την πορεία στα δεδομένα».

Τα δεδομένα; Ποια είναι πλέον τα δεδομένα; Η υπόθεση της SVB και της δεύτερης τράπεζας που ανάλαβε άρον – άρον η FDIC στην Νέα Υόρκη είναι ότι το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα «δεν αντέχει» την αύξηση του κόστους του χρήματος στα επίπεδα του 4,50% - 4,75% που το έχει ανεβάσει μέσα σε οκτώ μήνες η Fed.

Συμπέρασμα πρώτο: Τίθεται εν αμφιβόλω το αν η Fed είναι σε θέση να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό μέσω της ποσοτικής σύσφιξης, ήτοι του δραστικού περιορισμού της ρευστότητας και της αύξησης των επιτοκίων.

Συμπέρασμα δεύτερο: Αν δεν μπορεί να το κάνει αυτό η Fed είναι προφανές ότι δεν θα μπορέσει να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο και η ΕΚΤ.

Συμπέρασμα τρίτον: Μέσα σε ένα τέτοιο «περιβάλλον» στο τραπεζικό σύστημα, είναι μάλλον βέβαιο ότι η διατραπεζική αγορά θα «παγώσει» εκ νέου, υποχρεώνοντας τις Κεντρικές Τράπεζες και πάλι σε αναδίπλωση.

Συμπέρασμα τέταρτον: Οι αγορές μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον της άμεσης αμφισβήτησης της ικανότητας των κεντρικών τραπεζών να χρησιμοποιήσουν το «εργαλείο» της αύξησης των επιτοκίων για να σταματήσουν τον πληθωρισμό, είναι μάλλον βέβαιο ότι θα «προεξοφλήσουν» την νομισματική αναταραχή και μάλλον ένα δεύτερο κύμα πληθωριστικών πιέσεων.

Υ.Γ. Για τις αφορμές και τις αιτίες των εξελίξεων στην SVB, Ο αναγνώστης μπορεί να ανατρέξει στα σχετικά δημοσιεύματα του Insider.gr (Κατάρρευση της SVB, οι κεντρικές τράπεζες με το δάχτυλο στην σκανδάλη, κ.α.)

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:52

Το μυστικό σχέδιο του Ιράν για κλιμάκωση του πολέμου

10:50

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές

10:34

Αν η Meta χάσει αυτή τη δίκη, Facebook και Instagram θα αλλάξουν ριζικά

10:12

Σεισμός στην Κολομβία: Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες - Σχεδόν 300 νεκροί και 140 αγνοούμενοι

09:56

Χαλκιδική: Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων κρατικής αρωγής σε πυρόπληκτες επιχειρήσεις

09:52

Κάλας: Έρχεται το πιο φιλόδοξο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

09:48

Σημαντική η αναπτυξιακή δυναμική του Ε65, σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου Θεσσαλίας

09:44

Bitcoin: Οι επενδυτές τραβούν χρήματα από τα ETF - Οι μεγαλύτερες εκροές από τον Ιούνιο

09:39

ΕΛΑΣ: «Παράνομη η κήρυξη τουρκικών θαλάσσιων πάρκων εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας»

09:23

Συνάντηση Κούσνερ με Νετανιάχου στο Ισραήλ - Στο επίκεντρο το σχέδιο των ΗΠΑ για τη Γάζα

09:18

Bally's Intralot: Έσοδα 544,2 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο

09:05

Οι ΗΠΑ «μειώνουν σημαντικά» τη συμμετοχή τους στα γυμνάσια με τη Νότια Κορέα

08:43

Ιαπωνία: Στο 1,1% η ανάπτυξη στο β΄ τρίμηνο, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις

08:32

Η νέα «βασίλισσα» του σκακιού είναι μόλις 11 ετών

08:25

Οι πρωταθλητές της ανακύκλωσης: Οι χώρες που κατάφεραν να κάνουν τα σκουπίδια ... πρώτη ύλη

08:18

Ο Τραμπ δηλώνει «πολύ ευτυχής» για τη συμφωνία της Μέκκας - «Η Μέση Ανατολή ενώνεται»

08:06

Η πληθυσμιακή εικόνα της Ευρώπης: Σε ποια χώρα ζουν οι περισσότερες γυναίκες, ποια είναι η πιο γερασμένη και η πιο νεανική

07:59

Καφές: Πενταετία ακρίβειας, ώρα ανάσας;

07:50

Η Ευρώπη αλλάζει τον τρόπο που επιδοτεί τις ανακαινίσεις κατοικιών - Τι έρχεται μετά το «Εξοικονομώ»

07:44

GSI: Σε γαλλικό φόντο πλέον οι προκλήσεις υλοποίησης του έργου - Ποια είναι τα επόμενα βήματα

07:37

Φωτιά στη Σαλαμίνα: Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις - Τι εξετάζουν οι αρχές

07:26

Θεαγένειο: «Ξεμπλοκάρει» το ιατρικό ΣΔΙΤ των 435 εκατ. - «Προσκλητήριο» σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, AKTOR - Metlen, ΑΒΑΞ

07:18

IRIS: Πότε οι μεταφορές χρημάτων μπαίνουν στο «ραντάρ» της εφορίας - Τι ισχύει για χαρτζιλίκι και καθημερινά μικροέξοδα

07:10

Προετοιμασία για ΔΕΘ, λίγες διακοπές ακόμα και το διακομματικό αντίο στον Στ. Μάνο

07:00

Ο MSCI ανεβάζει τον πήχη - Μαζεύουν δύναμη για το breakout - Ευνοούνται τα διυλιστήρια

23:58

ΙΣΑ: Η αυξημένη κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική επιβάλλει ενίσχυση των μέτρων πρόληψης

23:35

Θεσσαλονίκη: Στα χέρια των αρχών τρεις μεθυσμένοι οδηγοί – Ανάμεσά τους και οδηγός φορτηγού

23:15

Γεραπετρίτης: Επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του Αντρίι Σιμπίχα

22:47

Κατερίνη: Χειροπέδες σε άνδρα για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών

22:17

Ινδονησία: 53 οι νεκροί από το φονικό σεισμό - Χιλιάδες άνθρωποι έχουν ανάγκη από επείγουσα βοήθεια