ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ποιον σημαδεύει το «πιστόλι» της Fed και της ΕΚΤ; Τέσσερις εκτιμήσεις για την επόμενη ημέρα

Γιάννης Αγγέλης
13-03-2023 | 09:49
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ποιον σημαδεύει το «πιστόλι» της Fed και της ΕΚΤ; Τέσσερις εκτιμήσεις για την επόμενη ημέρα

Τα όσα συνέβησαν το Σαββατοκύριακο στις ΗΠΑ μπορούν να συνοψισθούν σε τρεις φράσεις:

• Η Κα Γέλεν ανακοίνωσε -για να καθησυχάσει τις αγορές για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος- ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να διασώσει την SVB, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ζημία των καταθετών της.
• Λιγότερο από ένα 24ωρο αργότερα και αφού είχε «σκάσει» με τον ίδιο περίπου τρόπο και δεύτερη τράπεζα (Signature Bank) στην Νέα Υόρκη, η ίδια η κα Γέλεν ανακοίνωσε ότι οι ΟΛΟΙ οι καταθέτες της SVB θα έχουν από σήμερα πρόσβαση στις καταθέσεις τους χωρίς κανένα περιορισμό.
• Η Fed ανακοίνωσε ότι ενεργοποιεί ένα νέο εργαλείο έκτακτης χρηματοδότησης προς τις τράπεζες που θα διαπιστωθεί ότι έχουν πρόβλημα ρευστότητας.

Με δηλώσεις που ακολούθησαν η Fed δήλωσε «προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε πιέσεις ρευστότητας μπορεί να προκύψουν» και πως δημιουργεί ένα νέο πρόγραμμα τραπεζικής χρηματοδότησης που θα προσφέρει δάνεια σε καταθετικά ιδρύματα που δεσμεύουν περιουσιακά στοιχεία «αποτιμώμενα στην ονομαστική τους αξία».

Με άλλα λόγια μία σχεδόν ολοκληρωτική αναδίπλωση τόσο της Κυβέρνησης όσο και της Fed όσο αφορά τις προηγούμενες δηλώσεις τους.

Την εικόνα ολοκλήρωσαν οι δηλώσεις Πάουελ όσον αφορά το αν και πώς θα κινηθεί η Fed στην σχεδόν προαναγγελθείσα απόφαση για αύξηση επιτοκίων μέσα στον Μάρτιο:

«Δεν έχουμε λάβει καμία απόφαση σχετικά με την ταχύτητα των αυξήσεων των επιτοκίων και δεν είμαστε σε προκαθορισμένη πορεία και ως εκ τούτου θα προσαρμόσουμε την πορεία στα δεδομένα».

Τα δεδομένα; Ποια είναι πλέον τα δεδομένα; Η υπόθεση της SVB και της δεύτερης τράπεζας που ανάλαβε άρον – άρον η FDIC στην Νέα Υόρκη είναι ότι το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα «δεν αντέχει» την αύξηση του κόστους του χρήματος στα επίπεδα του 4,50% - 4,75% που το έχει ανεβάσει μέσα σε οκτώ μήνες η Fed.

Συμπέρασμα πρώτο: Τίθεται εν αμφιβόλω το αν η Fed είναι σε θέση να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό μέσω της ποσοτικής σύσφιξης, ήτοι του δραστικού περιορισμού της ρευστότητας και της αύξησης των επιτοκίων.

Συμπέρασμα δεύτερο: Αν δεν μπορεί να το κάνει αυτό η Fed είναι προφανές ότι δεν θα μπορέσει να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο και η ΕΚΤ.

Συμπέρασμα τρίτον: Μέσα σε ένα τέτοιο «περιβάλλον» στο τραπεζικό σύστημα, είναι μάλλον βέβαιο ότι η διατραπεζική αγορά θα «παγώσει» εκ νέου, υποχρεώνοντας τις Κεντρικές Τράπεζες και πάλι σε αναδίπλωση.

Συμπέρασμα τέταρτον: Οι αγορές μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον της άμεσης αμφισβήτησης της ικανότητας των κεντρικών τραπεζών να χρησιμοποιήσουν το «εργαλείο» της αύξησης των επιτοκίων για να σταματήσουν τον πληθωρισμό, είναι μάλλον βέβαιο ότι θα «προεξοφλήσουν» την νομισματική αναταραχή και μάλλον ένα δεύτερο κύμα πληθωριστικών πιέσεων.

Υ.Γ. Για τις αφορμές και τις αιτίες των εξελίξεων στην SVB, Ο αναγνώστης μπορεί να ανατρέξει στα σχετικά δημοσιεύματα του Insider.gr (Κατάρρευση της SVB, οι κεντρικές τράπεζες με το δάχτυλο στην σκανδάλη, κ.α.)

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:02

Ιράν: Επιτρέπει σε παιδιά 12 ετών να ενταχθούν στους εθελοντές που περιπολούν στην Τεχεράνη

21:54

Πετρέλαιο: Ξεπέρασε τα 108 δολάρια το Brent εν μέσω πολεμικής αβεβαιότητας

21:40

Ρούμπιο: «Προς το συμφέρον της G7 να βοηθήσει να ανοίξει το Ορμούζ»

21:23

Μίνι ανασχηματισμός στην Ισπανία: Ο υπουργός Οικονομικών ανέλαβε και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

21:13

Το Ιράν πιστεύει ότι έχει το «πάνω χέρι» απέναντι σε έναν Τραμπ που βιάζεται να διαπραγματευτεί

21:04

ΗΠΑ: Ο υποψήφιος αρχηγός των πυρηνικών δυνάμεων δεν βλέπει τον λόγο να ξαναρχίσουν πυρηνικές δοκιμές

20:57

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Σοβαρός κίνδυνος για τη ναυσιπλοΐα η επίθεση στη Μαύρη Θάλασσα»

20:43

Coca-Cola HBC: Άντλησε 2,1 δισ. ευρώ για τη μεγάλη εξαγορά στην Αφρική

20:38

Ολυμπιακοί Αγώνες: Εκτός κατηγορίας γυναικών οι τρανς αθλήτριες

20:26

Ο Καναδάς επιβάλλει πρόσθετες κυρώσεις κατά επιχειρηματιών και εταιρειών του Ιράν

20:15

Μελόνι για επιστροφές παράτυπων μεταναστών: «Η Ευρώπη ακολουθεί, επιτέλους, την σωστή κατεύθυνση»

20:05

Ισπανία: Εγκρίθηκε η δέσμη μέτρων στήριξης ύψους 5 δισ. ευρώ

19:56

Βιντεοδιάσκεψη 35 χωρών για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

19:42

Μαρινάκης για υποκλοπές: «Η αντιπολίτευση θέλει να μετατρέψει τη χώρα σε απέραντο δικαστήριο»

19:42

Τι φέρνουν οι ρήτρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη συμφωνία με τις ΗΠΑ - Ο ρόλος της Γερμανίας

19:37

Η Amazon δίνει 1.000 δολάρια σε διανομείς που θα μοιραστούν προσωπικές ιστορίες για τη δουλειά τους

19:21

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές με φόντο τη Μέση Ανατολή

19:18

Η Πολωνία θέτει πλαφόν στις τιμές καυσίμων λόγω του πολέμου

19:03

Ρούτε: «Γνωρίζουμε ότι το Ιράν, η Ρωσία, η Βόρεια Κορέα και η Κίνα συνεργάζονται στενά»

18:46

Ρωσία: Ασιατικές χώρες «σχηματίζουν ουρά» για το ρωσικό πετρέλαιο

18:41

Google: Διαφωνούμε με την ετυμηγορία για τον εθισμό ανήλικης και θα ασκήσουμε έφεση

18:37

Δανία: Αρχίζουν διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης

18:33

Τραμπ: Ο Νικολάς Μαδούρο θα αντιμετωπίσει και άλλες κατηγορίες

18:11

Κώτσηρας: Ένδειξη αξιοπιστίας και στήριξη του εισοδήματος η αύξηση του κατώτατου μισθού

18:00

Ζελένσκι: «Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αποσπά την προσοχή από την κατάσταση στην Ουκρανία»

17:49

Alter Ego Media και Motor Oil μπαίνουν στον ΑΝΤ1+ - Δημιουργούν νέα συνδρομητική πλατφόρμα

17:49

ΧΑ: Αμετάβλητος ο Γενικός Δείκτης - Διελκυστίνδα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

17:34

Σύνοδος Κορυφής G7 με απουσία της Κίνας

17:32

Τραμπ: «Το Ιράν μας έκανε δώρο 10 διελεύσεις από τα Στενά του Ορμούζ»

17:28

Ερντογάν: «Η περιοχή μας πνίγεται στο αίμα» - Σκληρή επίθεση στο Ισραήλ για τον πόλεμο στο Ιράν