Goldman Sachs: Η Fed δεν αυξήσει τα επιτόκια τον Μάρτιο λόγω των τραπεζικών πιέσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs: Η Fed δεν αυξήσει τα επιτόκια τον Μάρτιο λόγω των τραπεζικών πιέσεων
Η Goldman Sachs πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να αναμένει αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Η Goldman Sachs δεν θεωρεί πιθανό η Fed να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων της στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα λόγω της «πρόσφατης πίεσης» στον χρηματοπιστωτικό τομέα των ΗΠΑ με την κατάρρευση των Silicon Valley Bank (SVB) και Signature Bank.

«Υπό το πρίσμα του στρες στο τραπεζικό σύστημα, δεν αναμένουμε πλέον από τη FOMC να πραγματοποιήσει αύξηση επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της στις 22 Μαρτίου», δήλωσε ο οικονομολόγος της Goldman Sachs Γιαν Χάτζιους. Υπενθυμίζεται πως η Goldman Sachs ανέμενε πως η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης.

Παράλληλα, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs δήλωσαν ότι το πακέτο μέτρων ανακούφισης που ανακοινώθηκε την Κυριακή σταματά τον δρόμο για ίδια λάθη που έγιναν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008. Μετά από ένα δραματικό Σαββατοκύριακο, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ δήλωσαν ότι οι πελάτες της SVB θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις καταθέσεις τους από σήμερα Δευτέρα και οι ρυθμιστικές αρχές δημιούργησαν μια νέα διευκόλυνση για να δώσουν στις τράπεζες πρόσβαση σε κεφάλαια έκτακτης ανάγκης. Η Fed διευκόλυνε επίσης τις τράπεζες να δανείζονται από αυτήν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

«Και τα δύο αυτά βήματα είναι πιθανό να αυξήσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των καταθετών, αν και δεν έχουν την εγγύηση της FDIC για ανασφάλιστους λογαριασμούς, όπως εφαρμόστηκε το 2008», έγραψαν. «Δεδομένων των ενεργειών που ανακοινώθηκαν, δεν αναμένουμε ότι οι βραχυπρόθεσμες ενέργειες στο Κογκρέσο θα παρέχουν εγγυήσεις», σημείωσαν, προσθέτοντας ότι αναμένουν τα τελευταία μέτρα να «παρέχουν σημαντική ρευστότητα στις τράπεζες που αντιμετωπίζουν εκροές καταθέσεων».

Η Goldman Sachs πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να αναμένει νέες αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οικονόμου: Μέσα στην εβδομάδα η πληρωμή της προκαταβολής επικουρικής σύνταξης

Με 13 δολάρια τη βραδιά μπορείτε να περάστε τρεις νύχτες στην αγαπημένη παμπ του Ted Lasso

Η Silicon Valley Bank και η Ευρώπη – DBRS: Εντός, εκτός και επί τα αυτά - Κάτι ετοιμάζει η Eurobank – Τα μερίσματα και ο SSM – Τα ξενοδοχεία στο Ελληνικό – Οι υπογραφές των οδικών έργων

gazzetta
gazzetta reader insider insider