Διήμερος τραπεζικός «σεισμός» στη Wall Street δια χειρός... SVB

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διήμερος τραπεζικός «σεισμός» στη Wall Street δια χειρός... SVB
Η δεύτερη ημέρα του ξεπουλήματος «χρεώνεται» στην είδηση πως, τελικά, η τράπεζα χρεοκόπησε και οι κρατικές αρχές επενέβησαν για την προστασία των καταναλωτών και για να περιορίσουν την διάχυση της κρίσης.

Διήμερο sell off πυροδότησε στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις της εβδομάδας στη Wall Street, η υπόθεση της Silicon Valey Bank και των ραγδαίων επιπτώσεων που είχε στον αμερικανικό τραπεζικό τομέα, με την δεύτερη ημέρα του ξεπουλήματος να «χρεώνεται» στην είδηση πως, τελικά, η τράπεζα χρεοκόπησε και οι κρατικές αρχές επενέβησαν για την προστασία των καταναλωτών και για να περιορίσουν την διάχυση της κρίσης.

Η μετοχή της SVB δεν «βγήκε« ποτέ για διαπραγμάτευση την Παρασκευή, ενώ αρκετές τραπεζικές μετοχές επίσης διέκοψαν επανειλημμένα τις συναλλαγές τους κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, συμπεριλαμβανομένων των First Republic, PacWest και Signature bank που εστιάζει στα κρυπτονομίσματα, με τις απώλειες τους να κυμαίνονται μεταξύ 21% και 33%. Ορισμένες μετοχές τραπεζών υπέστησαν μικρότερες απώλειες. Η Goldman Sachs και η Bank of America σημείωσαν πτώση περίπου 3,5% και 1%, αντίστοιχα. Η JPMorgan κατέγραψε κέρδη 2%.

Την Πέμπτη η διοίκηση της SVB ανακοίνωσε πως πούλησε ένα χαρτοφυλάκιο ύψους 21 δισ. δολαρίων για να καλύψει τις θέσεις της έναντι των καταθετών της, κίνηση που της κόστισε περίπου 1,8 δισ. δολάρια σε ζημιές.

Στον απόηχο της πώλησης, η μετοχή της τράπεζας έκλεισε τη Πέμπτη στην Wall Street με απώλειες 60%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στα χρονικά.

Επιπλέον, η JP Morgan, η Bank of America, η Wells Fargo και η Citigroup, έχασαν 52 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία την Πέμπτη. Η καταβαράθρωση ήρθε ως μέρος μιας ευρύτερης πτώσης των χρηματοοικονομικών μετοχών και του ιστορικού ρεκόρ απωλειών 60% της SVB Financial Group. Η JP Morgan έχασε περίπου 22 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία την Πέμπτη, η Bank of America απώλεσε περίπου 16 δισεκατομμύρια δολάρια, η χρηματιστηριακή αξία της Wells Fargo μειώθηκε κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια και η χρηματιστηριακή αξία της Citigroup υποχώρησε κατά 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια μέρα.

Όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή, η Silicon Valley Bank βρίσκεται σε συζητήσεις για να μπει προς πώληση, με τη μετοχή της να καταβαραθρώνεται για 2ο συνεχόμενο 24ωρο στις προσυνεδριακές συναλλαγές αναστέλλοντας την διαπραγμάτευση της. Οι προσπάθειες της SVB να αντλήσει κεφάλαια απέτυχαν, σύμφωνα με πηγές του CNBC ενώ μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εξετάζουν μια πιθανή εξαγορά της.

Το sell-off της Πέμπτης ήρθε λίγες ημέρες αφότου τα στοιχεία της Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) της τραπεζικής ρυθμιστικής αρχής στις ΗΠΑ, έδειξαν ότι οι αμερικανικές τράπεζες κάθονταν πάνω σε περίπου 620 δισεκατομμύρια δολάρια μη πραγματοποιηθεισών ζημιών που κρύβονται στα χαρτοφυλάκια των ομολόγων και των μετοχών τους. Όταν λοιπόν η FDIC ανακοινώνει οτι το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα κάθεται πάνω σε εν δυνάμει ζημιές (δηλαδή ζημιές που θα έρχονταν στην επιφάνεια αν αυτή την στιγμή γινόταν mark to market αξιολόγηση των χρεογράφων τους) ύψους 620 δισ. δολ. και αυτό γίνεται σε ένα περιβάλλον στο οποίο λόγω της αύξησης των επιτοκίων οποιαδήποτε πράξη διαχείρισης αυτού του κινδύνου «κοστίζει» πολλαπλάσια, είναι σαν να χτυπάει το καμπανάκι... εγκατάλειψης του σκάφους.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones υποχώρησε 345 μονάδες ή 1,07% στις 31.909 μονάδες για την χειρότερη εβδομάδα του για το 2023, o S&P 500 έχασε 1,45% ή 56 μονάδες στις 3.861 μονάδες, και ο Nasdaq σημείωσε απώλειες 199 μονάδων ή 1,76% στις 11.138 μονάδες.

Μάκρο

Σημαντικά πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κινήθηκαν οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, φέροντας νέες ανησυχίες για περαιτέρω σύσφιξη στη νομισματική πολιτική της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ, οι νέες θέσεις εργασίας για τον Φεβρουάριο έφτασαν τις 311.000 έναντι 517.000 τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 225.000 θέσεις εργασίας. Το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ έφτασε στο 3,6% έναντι 3,4% τον Ιανουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να παραμείνει στο 3,4%. Το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε σε μηνιαίο επίπεδο 0,2% από 0,3% τον Ιανουάριο. Σε ετήσιο επίπεδο παρουσίασε αύξηση 4,6% έναντι 4,7% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Η ισχυρή εικόνα της αγοράς εργασίας θέτει το ζήτημα του πώς θα ερμηνευτεί από την Fed, καθώς αποτελεί ένδειξη πως δεν έχουν γίνει αρκετά στην κατεύθυνση καταπολέμησης του πληθωρισμού και επιβράδυνσης της οικονομίας, με τις ανησυχίες να επικεντρώνονται στην συνέχιση της πορείας αύξησης των επιτοκίων.

Εμπορεύματα

Κέρδη για την Παρασκευή αλλά και για την εβδομάδα σημείωσαν τα συμβόλαια του χρυσού. Ο χρυσός παράδοσης Απριλίου σημείωσε άνοδο 32,60 δολάρια ή 1,8%, για να διαμορφωθεί στα 1.867,20 δολάρια η ουγγιά στην Comex. Με βάση το πιο ενεργό συμβόλαιο, οι τιμές αυξήθηκαν 0,7% για την εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones. Το ασήμι παράδοσης Μαΐου αυξήθηκε κατά 34 σεντς, ή 1,7%, στα 20,506 δολάρια ανά ουγγιά, μειώνοντας την εβδομαδιαία απώλειά σε σχεδόν 3,5%. Οι τιμές του χαλκού παράδοσης Μαΐου υποχώρησαν κατά 0,2%, στα 4,0305 δολάρια ανά λίβρα, χάνοντας 0,9% για την εβδομάδα. Το παλλάδιο παράδοσης Ιουνίου υποχώρησε κατά 12,40 δολάρια, ή 0,9%, στα 1.362,30 δολάρια ανά ουγγιά, με τις τιμές να υποχωρούν κατά 6% την εβδομάδα, ενώ η πλατίνα παράδοσης Απριλίου αυξήθηκε κατά 12,90 δολάρια ή 1,4% στα 962,2 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας εβδομαδιαία απώλεια 1,8%.

Οι τιμές του πετρελαίου κέρδισαν την Παρασκευή, μειώνοντας τις απώλειές τους για την εβδομάδα σε λιγότερο από 4%. Το αμερικάνικο αργό πετρέλαιο παράδοσης Απριλίου σημείωσε άνοδο 96 σεντς, ή 1,3%, για να διαμορφωθεί στα 76,68 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, με τις τιμές για το συμβόλαιο του «μπροστινού» μήνα να υποχωρούν κατά 3,8% για την εβδομάδα. Το brent παράδοσης Μαΐου αυξήθηκε 1,19 δολάρια ή 1,5%, στα 82,78 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, αφήνοντάς το χαμηλότερα σχεδόν κατά 3,6% αυτή την εβδομάδα. Πίσω στο Nymex, η βενζίνη παράδοσης Απριλίου, αυξήθηκε 1,6% στα 2,6458 δολάρια το γαλόνι, με εβδομαδιαία απώλεια 3,8%, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Απριλίου πρόσθεσε 3,9% στα 2,7729 δολάρια το γαλόνι, με πτώση 4,8% για την εβδομάδα. Στα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου το φυσικό αέριο έχασε 4,4% στα 2,43 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, σημειώνοντας εβδομαδιαία απώλεια 19%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Λουκέτο» στην SVB από τις αρχές των ΗΠΑ - Η πρώτη τράπεζα που πτωχεύει από το 2008

Χρυσός: Κέρδη για τη συνεδρίαση και για την εβδομάδα

Πετρέλαιο: Κέρδη για την Παρασκευή, απώλειες 4% για την εβδομάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider