Πυκνώνουν τα σύννεφα για SVB: Σε συζητήσεις για εξαγορά - Ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πυκνώνουν τα σύννεφα για SVB: Σε συζητήσεις για εξαγορά - Ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής
Η μετοχή της SVB βούλιαξαν 60% την Πέμπτη, αφού η τράπεζα ανακοίνωσε ένα σχέδιο για άντληση κεφαλαίων άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Silicon Valley Bank, βρίσκεται σε συζητήσεις για να μπει προς πώληση, καθώς οι προσπάθειές της να αντλήσει κεφάλαια απέτυχαν.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πηγές του CNBC, η SVB Financial, μητρική της «μικρής» τράπεζας στο Σίλικον Βάλεϊ επεσήμανε πως δεν βρέθηκε η απαραίτητη χρηματοδότηση και έχει προσλάβει εξειδικευμένους συμβούλους, προκειμένου να βρουν πιθανούς αγοραστές.

Μάλιστα, μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εξετάζουν μια πιθανή εξαγορά της SVB, με τον διάσημο επενδυτή Μπιλ Άκμαν να κάνει λόγο ακόμα και για ενδεχόμενο bailout της τράπεζας από το αμερικανικό κράτος.

«Η κατάρρερευση της SVB θα μπορούσε να καταστρέψει μια σημαντική μακροπρόθεσμη κινητήρια δύναμη της οικονομίας, καθώς οι εταιρείες που υποστηρίζονται από Venture Capitals, βασίζονται σε εκείνη για δάνεια και λειτουργικές ταμιακές ροές. Εάν τα ιδιωτικά κεφάλαια δεν μπορούν να δώσουν μία λύση, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο ενός πακέτου διάσωσης με μεγάλο dilution από την κυβέρνηση» τονίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pershing Square Holdings, Μπιλ Άκμαν.

Υποστήριξε ότι η διάσωση θα πρέπει να εφαρμοστεί για την προστασία των καταθετών και όχι της διοίκησης ή των μετόχων. «Δεν πρέπει να επιβραβεύουμε την κακή διαχείριση ή να προστατεύουμε τους μετόχους από ριψοκίνδυνες επιλογές που εν γνώσει τους ανέλαβαν», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ο CEO προεοδοποιεί πως μπορεί να χρειαστεί μια κρατική διάσωση της πληγείσας SVB εάν οι ιδιωτικές τράπεζες αποφασίσουν πως δεν θέλουν να τη στηρίξουν ενώ η κυβέρνηση θα μπορούσε «να εγγυηθεί τις καταθέσεις με διάφορα ανταλλάγματα και άλλες δικλείδες ασφαλείας». Επιπλέον, εάν η τράπεζα αποδειχθεί φερέγγυα, η παρέμβαση θα της δώσει λίγο χρόνο να αντλήσει νέο κεφάλαιο και αποκαστήσει τις ζημίες της.

Η μετοχή της SVB βούλιαξαν 60% την Πέμπτη, αφού η τράπεζα ανακοίνωσε ένα σχέδιο για άντληση κεφαλαίων άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η μετοχή της έφτασε να καταβαραθρώνεται έως και 70% για 2ο συνεχόμενο 24ωρο στις προσυνεδριακές συναλλαγές με τις χρηματιστηριακές αρχές στις ΗΠΑ να ανακοινώνουν την αναστολή της διαπραγμάτευσής της.

Το βράδυ της Πέμπτης η SVB αποφάσισε να πουλήσει ένα χαρτοφυλάκιο ομολόγων και μετοχών ύψους 21 δισ. δολαρίων για να καλύψει τις θέσεις της έναντι των καταθετών της. Η «πώληση» αυτή κόστισε στην SVB περίπου 1,8 δισ. δολάρια σε ζημιές. Τελικά, εν μέσω ενός εκτεταμένου sell-off τραπεζικών μετοχών, που συνδέθηκε, με τους φόβους των επενδυτών για την αξία των χαρτοφυλακίων ομολόγων των δανειστών, έγιναν «καπνός» περί τα 52,4 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών, της JP Morgan, της Bank of America, της Citigroup και της Wells Fargo.

Η JP Morgan έχασε περίπου 22 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία την Πέμπτη, η Bank of America απώλεσε περίπου 16 δισεκατομμύρια δολάρια, η χρηματιστηριακή αξία της Wells Fargo μειώθηκε κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια και η χρηματιστηριακή αξία της Citigroup υποχώρησε κατά 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια μέρα.

Ο γνωστός οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ-Εριάν εκτιμά ότι ο κίνδυνος που ενέχει η SVB μπορεί να περιοριστεί εύκολα με προσεκτική διαχείριση τονίζοντας ότι το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό στο σύνολό του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και κάθε τράπεζα μεμονωμένα. Ο Νιλ Γουίλσον, επικεφαλής αναλυτής στο Markets.com εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι εξελίξεις με τη SVB θα μπορούσαν να αποτελέσουν «τον κόμπο στο χτένι» με απρόβλεπτες συνέπειες για τις τράπεζες, εν μέσω των κινδύνων από τα αυξημένα επιτόκια και την «εύθραυστη» οικονομία των ΗΠΑ. Για τον Τζέιμς Άθι, διευθυντή επενδύσεων στην Abrdn, «το πρόβλημα στο σύστημα είναι τα επίπεδα μόχλευσης». Όπως εξηγεί ο ίδιος, «η νομισματική πολιτική υπήρξε εξαιρετικά διευκολυντική για πάρα πολύ καιρό».

Ο διευθύνων σύμβουλος της SVB Γκρεγκ Μπέκερ πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τους πελάτες της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων των επενδυτών επιχειρηματικών κεφαλαίων, καλώντας τους να «παραμείνουν ψύχραιμοι» σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί το bank run. Τα προβλήματα της SVB συνέπεσαν με το ξαφνικό κλείσιμο της Silvergate Capital Corp., με τα διπλά σοκ να προκαλούν τριγμούς στον τραπεζικό κλάδο και να πιέζουν τις μετοχές προς τα κάτω. Ο δείκτης KBW Bank Index – ένας δείκτης αναφοράς τραπεζικών μετοχών – υποχώρησε κατά 7,7%, το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων σχεδόν τριών ετών.

Αναλυτές της Wall Street εκτιμούν ότι τα προβλήματα στην SVB είναι απίθανο να επεκταθούν ευρέως σε όλο το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ. Η Morgan Stanley σε σημείωμα προς τους πελάτες της επισημαίνει ότι τα ζητήματα της SVB είναι «εξαιρετικά ιδιότυπα». H Goldman Sachs ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος, ενώ οποιοδήποτε sell off, συνιστά ευκαιρία τοποθετήσεων στις τράπεζες.

Για να υποστηρίξει τη θέση της, η Goldman Sachs παρουσιάζει και τρία επιχειρήματα, όπως έγραψε νωρίτερα το insider.gr:

Πρώτον, ο κίνδυνος μετάδοσης από τις μικρές στις μεγάλες τράπεζες είναι χαμηλός, λαμβάνοντας υπόψη το χαμηλό ποσοστό των περιφερειακών τραπεζών στον αμερικανικό δείκτη τίτλων επενδυτικής βαθμίδας. Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, ενώ ο τραπεζικός κλάδος καταλαμβάνει ένα υψηλό ποσοστό της αγοράς, ήτοι στο 25% (του υφιστάμενου ονομαστικού ποσού), οι περιφερειακές αμερικανικές τράπεζες αποτελούν μόλις το 6% του τραπεζικού κλάδου ή περίπου το 1,5% του παραπάνω δείκτη IG USD.

Δεύτερον, το χαμηλό ποσοστό των περιφερειακών τραπεζών είναι επίσης αρκετά διαφοροποιημένο. Τέλος, ο κίνδυνος οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν ένα «capital event» ή ένα «liquidity event», που οφείλεται σε αναντιστοιχίες στοιχείων ενεργητικού - παθητικού ή συγκεντρωμένες θέσεις σε χαρτοφυλάκια τίτλων, είναι εξαιρετικά χαμηλός, λαμβάνοντας υπόψη το ρυθμιστικό περιβάλλον μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Tesla City: Δική του πόλη φτιάχνει ο Έλον Μασκ για να μένουν οι υπάλληλοί του

Οι τραπεζικές μετοχές της Ευρώπης ακολουθούν την «κατρακύλα» των ΗΠΑ

Meta: Σκέψεις για ένα νέο app που θα ανταγωνίζεται το Twitter

gazzetta
gazzetta reader insider insider