«Λουκέτο» στην SVB από τις αρχές των ΗΠΑ - Η πρώτη τράπεζα που πτωχεύει από το 2008

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Λουκέτο» στην SVB από τις αρχές των ΗΠΑ - Η πρώτη τράπεζα που πτωχεύει από το 2008
Η SVB ήταν μια σημαντική τράπεζα για εταιρείες που υποστηρίζονταν από venture, οι οποίες ήταν ήδη υπό πίεση λόγω των υψηλότερων επιτοκίων από την Fed και της επιβράδυνσης για τις αρχικές δημόσιες προσφορές.

Τελευταία ενημέρωση 21:01

«Λουκέτο» μπήκε στη Silicon Valley Bank αφού έσπειρε ένα διήμερο χάους στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ, με την τράπεζα να περνά κάτω από τον έλεγχο των αρχών, σύμφωνα με ανακοίνωση από την Federal Deposit Insurance Corp.

Η ρυθμιστική αρχή (DFPI-Υπηρεσία Οικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας), επικαλούμενη την «έλλειψη ρευστότητας και την αφερεγγυότητα» της SVB ανέθεσε τη διαχείρισή της στον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC), σύμφωνα με την ανακοίνωσή της.

Η FDIC ανέφερε στην ανακοίνωση ότι οι ασφαλισμένοι καταθέτες θα έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα το πρωί. Τα υποκαταστήματα της SVB θα επαναλειτουργήσουν επίσης εκείνη τη στιγμή, υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής.

Η FDIC είπε επίσης ότι οι επίσημοι έλεγχοι της SVB θα συνεχίσουν.

Η διαπραγμάτευση της μετοχής της SVB ανεστάλη νωρίτερα, αφού υποχώρησε έως και 66% στις προκαταρκτικές συναλλαγές. Νωρίτερα, σε ένα υπόμνημα προς τους υπαλλήλους της, η τράπεζα ανέφερε ότι προχωρά σε μια σειρά συνομιλιών για να καθορίσει τα επόμενα βήματά της. Ζήτησε μάλιστα από τους υπαλλήλους της να εργαστούν από το σπίτι «σήμερα και μέχρι νεωτέρας».

Η τυπική ασφάλιση της FDIC καλύπτει έως και 250.000 δολάρια ανά καταθέτη, ανά τράπεζα, για κάθε κατηγορία λογαριασμού. Δεν είναι σαφές πώς ακριβώς θα επηρεαστούν από το κλείσιμο οι μεγαλύτεροι λογαριασμοί ή τα πιστωτικά όρια για εταιρείες. Η FDIC είπε ότι θα πληρώσει στους ανασφάλιστους καταθέτες προκαταβολή μερίσματος εντός της επόμενης εβδομάδας.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, η SVB είχε περίπου 209 δισ. δολάρια σε συνολικό ενεργητικό και 175,4 δισ. δολάρια σε συνολικές καταθέσεις, σύμφωνα με το δελτίο τύπου. Η FDIC είπε ότι δεν ήταν σαφές ποιο μέρος αυτών των καταθέσεων ήταν πάνω από το ασφαλιστικό όριο.

Η SVB ήταν μια σημαντική τράπεζα για εταιρείες που υποστηρίζονταν από venture, οι οποίες ήταν ήδη υπό πίεση λόγω των υψηλότερων επιτοκίων από την Fed και της επιβράδυνσης για τις αρχικές δημόσιες προσφορές.

Το κλείσιμο της SVB θα επηρεάσει όχι μόνο τις καταθέσεις, αλλά και τις πιστωτικές διευκολύνσεις και άλλες μορφές χρηματοδότησης. Η FDIC είπε ότι οι δανειολήπτες της SVB θα πρέπει να συνεχίσουν να πραγματοποιούν τις πληρωμές τους κανονικά.

Η μετοχή της SVB βούλιαξε 60% την Πέμπτη, αφού η τράπεζα ανακοίνωσε ένα σχέδιο για άντληση κεφαλαίων άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η μετοχή της έφτασε να καταβαραθρώνεται έως και 70% για 2ο συνεχόμενο 24ωρο στις προσυνεδριακές συναλλαγές με τις χρηματιστηριακές αρχές στις ΗΠΑ να ανακοινώνουν την αναστολή της διαπραγμάτευσής της.

Το βράδυ της Πέμπτης η SVB αποφάσισε να πουλήσει ένα χαρτοφυλάκιο ομολόγων και μετοχών ύψους 21 δισ. δολαρίων για να καλύψει τις θέσεις της έναντι των καταθετών της. Η «πώληση» αυτή κόστισε στην SVB περίπου 1,8 δισ. δολάρια σε ζημιές. Τελικά, εν μέσω ενός εκτεταμένου sell-off τραπεζικών μετοχών, που συνδέθηκε, με τους φόβους των επενδυτών για την αξία των χαρτοφυλακίων ομολόγων των δανειστών, έγιναν «καπνός» περί τα 52,4 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών, της JP Morgan, της Bank of America, της Citigroup και της Wells Fargo.

Η JP Morgan έχασε περίπου 22 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία την Πέμπτη, η Bank of America απώλεσε περίπου 16 δισεκατομμύρια δολάρια, η χρηματιστηριακή αξία της Wells Fargo μειώθηκε κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια και η χρηματιστηριακή αξία της Citigroup υποχώρησε κατά 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια μέρα.

Ενώ πολλοί αναλυτές της Wall Street υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα SVB είναι απίθανο να επεκταθούν στο ευρύτερο τραπεζικό σύστημα, οι μετοχές και άλλων τραπεζών δέχονται πίεση την Παρασκευή.

Τις εξελίξεις γύρω από την Silicon Valley Bank παρακολουθεί με «μεγάλη προσοχή» και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζένετ Γέλεν.

«Υπάρχουν πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν λίγες τράπεζες και τις οποίες παρακολουθώ με μεγάλη προσοχή και όταν οι τράπεζες αντιμετωπίζουν οικονομικές απώλειες, είναι και θα έπρεπε να είναι ένα ζήτημα που μας ανησυχεί» τόνισε η ίδια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτή, στο Κογκρέσο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πρόταση Άκμαν για κρατική διάσωση της SVB - Το χρονικό της κρίσης

Γέλεν για SVB: Μας ανησυχούν οι τελευταίες εξελίξεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider