Απώλειες στη Wall Street - «Με το αριστερό» μπαίνει ο Μάρτιος

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απώλειες στη Wall Street - «Με το αριστερό» μπαίνει ο Μάρτιος
Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης προσπαθεί να αφήσει πίσω του το υποτονικό κλίμα του Φεβρουαρίου, όμως αποτυγχάνει.

Τελευταία ενημέρωση 21:04

Στα «κόκκινα» έχει ντυθεί η Wall Street που προσπαθεί να αφήσει πίσω της το υποτονικό κλίμα του Φεβρουαρίου, που έφερε αρκετές απώλειες όμως φαίνεται πως δεν θα μπει με το δεξί στο νέο μήνα, με τους επενδυτές να «φοβούνται» νέες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed και μάλιστα μακράς διαρκείας.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,17% στις 32.599 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,54% στις 3.948 μονάδες. Παρόμοια εικόνα και για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, ο οποίος διολισθαίνει 0,68% και διαμορφώνεται στις 11.377 μονάδες.

Σημειώνεται πως τον Φεβρουάριο, οι τρεις κυριότεροι δείκτες της αγοράς κατέγραψαν πτώση, με τον Dow Jones να οδηγεί τις απώλειες με πτώση 4,2%, ενώ S&P 500 και Nasdaq έχασαν 2,6% και 1,1% αντίστοιχα. Πλέον, από τις αρχές του έτους, ο βιομηχανικός δείκτης υποχωρεί κατά 1,5%, ενώ μικρά κέρδη σημειώνουν οι άλλοι δύο δείκτες της αμερικανικής αγοράς.

Μάκρο

Συνεχίζει να συρρικνώνεται ο μεταποιητικός κλάδος των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, αν και με πιο ήπιο ρυθμό συγκριτικά με τον Ιανουάριο, όπως φανερώνουν τα τελευταία στοιχεία. Αναλυτικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI του ISM διαμορφώθηκε στο 47,7 το Φεβρουάριο από 47,4 τον Ιανουάριο με τους αναλυτές να ανέμεναν αύξηση στις 48 μονάδες. Παράλληλα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI της S&P Global διαμορφώθηκε στο 47,3 το Φεβρουάριο από 46,9 τον Ιανουάριο, υποχωρώντας ωστόσο από την προκαταρκτική μέτρηση που ήταν στο 47,8. Επίσης και οι πιέσεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα εξακολουθούν να διατηρούνται. Ο δείκτης των τιμών που κατέβαλαν οι μονάδες παραγωγής ανέβηκε στις 46,5 μονάδες από 44,5 ενώ αύξηση στις 57 μονάδες κατέγραψε ο δείκτης νέων παραγγελιών.

Απροσδόκητη υποχώρηση εμφάνισαν οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, καθώς οι επενδύσεις για την κατασκευή μονοκατοικιών συνέχισαν να μειώνονται. Πιο συγκεκριμένα, οι κατασκευαστικές δαπάνες τον πρώτο μήνα του έτους μειώθηκαν κατά 0,1%, μετά την πτώση κατά 0,7% που καταγράφηκε τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ την Τετάρτη. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση των κατασκευαστικών δαπανών κατά 0,2%. Σε ετήσια βάση, οι κατασκευαστικές δαπάνες τον Ιανουάριο εμφάνισαν αύξηση κατά 5,7%.

Οι δαπάνες για ιδιωτικά κατασκευαστικά έργα παρέμειναν αμετάβλητες, μετά τη μείωση κατά 0,8% τον Δεκέμβριο. Οι δαπάνες κατασκευής κατοικιών υποχώρησαν κατά 0,6%, ενώ οι δαπάνες για μονοκατοικίες μειώθηκαν κατά 1,7%, ενώ αντίθετα αύξηση 0,4% εμφάνισαν οι δαπάνες για την κατασκευή πολυκατοικιών, λόγω της έντονης ζήτησης για μισθώσεις. Οι δαπάνες για ιδιωτικές μη οικιστικές κατασκευές, όπως οι γεωτρήσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου, αυξήθηκαν κατά 0,9% τον Ιανουάριο. Αντίθετα, οι δαπάνες για δημόσια κατασκευαστικά έργα μειώθηκαν κατά 0,6% μετά την υποχώρησή τους κατά 0,2% τον Δεκέμβριο, ενώ και οι δαπάνες για πολιτειακά και δημοτικά κατασκευαστικά έργα υποχώρησαν κατά 1,4%. Οι δαπάνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για κατασκευαστικά έργα, όμως, αυξήθηκαν κατά 8,6%.

Eπιχειρηματικά νέα

Η Lowe's δημοσίευσε τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου την Τετάρτη, ανακοινώντας αύξηση εσόδων και μείωση κερδών. Ειδικότερα, κατέγραψε καθαρά κέρδη ύψους 957 εκατομμυρίων δολαρίων ή 1,58 δολάρια ανά μετοχή, σε σύγκριση με 1,21 δισεκατομμύρια δολάρια ή 1,78 δολάρια ανά μετοχή, το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Σε προσαρμοσμένη βάση, η Lowe κατέγραψε κέρδη 2,28 δολάρια ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές της FactSet έκαναν λόγο για 2,21 δολάρια ανά μετοχή. Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 22,4 δισεκατομμύρια δολάρια από 21,3 δισ. δολάρια, αλλά ήταν κάτω από την πρόβλεψη της Factset για 22,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,5% το τέταρτο τρίμηνο ενώ για το 2023 η εταιρεία προϊόντων οικιακής βελτίωσης αναμένει έως 90 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα. Τέλος, προσδοκά ότι οι πωλήσεις φέτος θα είναι έως 2% αυξημένες σε σχέση με το 2022.

Mεγάλες απώλειες και ραγδαία πτώση 7% στις πωλήσεις του εορταστικού τριημέρου ανακοίνωσε η αμερικανική αλυσίδα λιανικών πωλήσεων Kohl’s για το εορταστικό τρίμηνο. Συγκεκριμένα η εταιρεία ανακοίνωσε απώλεια 2,49 δολάρια ανά μετοχή έναντι αναμενόμενων κερδών 98 σεντς ανά μετοχή, σύμφωνα με έρευνα αναλυτών της Refinitiv. Στα έσοδα ανακοίνωσε 5,78 δισ. δολάρια έναντι 5,99 δισ. δολαρίων που αναμένονταν. Η Kohl's δημοσιοποίησε επίσης ένα αδύναμο guidance για το επόμενο έτος. Ανακοίνωσε ότι αναμένει οι καθαρές πωλήσεις να κυμαίνονται πτωτικά μεταξύ 2% και 4%, συμπεριλαμβανομένου του αντίκτυπου της 53ης εβδομάδας του έτους που αναλογεί σε περίπου 1% από έτος σε έτος. Ανακοίνωσε ότι αναμένει τα μειωμένα κέρδη ανά μετοχή να κυμαίνονται από 2,10 δολάρια έως 2,70 δολάρια, εξαιρουμένων των μη επαναλαμβανόμενων χρεώσεων. Ο Tom Kingsbury, ο νέος CEO της εταιρείας, απέδωσε τα απογοητευτικά αποτελέσματα της εταιρείας «στο συνεχιζόμενο επίμονα πληθωριστικό περιβάλλον». Ωστόσο, είπε ότι η εταιρεία λαμβάνει μέτρα για «καλύτερη τοποθέτηση της επιχείρησης για το 2023».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Kohl's: Απογοητευτικά αποτελέσματα εορταστικού τριμήνου για την αμερικάνικη αλυσίδα λιανικής

«Ζήλεψε» ο Έλον Μασκ: Θέλει το δικό του ChatGPT - «Είναι τρομακτικά καλό»

Νέο μονάδα παραγωγής στο Μεξικό για την Tesla - Ως και 10 δισ. δολάρια το ύψος της επένδυσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider