Wall Street: Γύρισε θετικά μετά τις δηλώσεις Πάουελ, «ποντάροντας» στη συρρίκνωση του πληθωρισμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Γύρισε θετικά μετά τις δηλώσεις Πάουελ, «ποντάροντας» στη συρρίκνωση του πληθωρισμού
Τα κέρδη διαδέχτηκαν τις απώλειες στο ταμπλό της Wall Street η οποία, ενώ συνέχισε σε πτωτικό τέμπο μετά ανακοίνωση των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της Fed, άλλαξε πρόσημο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του προέδρου της νομισματικής αρχής, Τζερόμ Πάουελ, εστιάζοντας στις δηλώσεις που «αναγγέλλουν» επιβράδυνση του πληθωρισμού.

Τα κέρδη διαδέχτηκαν τις απώλειες στο ταμπλό της Wall Street η οποία, ενώ συνέχισε σε πτωτικό τέμπο μετά ανακοίνωση των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της Fed, άλλαξε πρόσημο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του προέδρου της νομισματικής αρχής, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος αναγνώρισε ότι ο πληθωρισμός «κόβει ταχύτητα».

Ο βιομηχανικός Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,15% στις 34.138 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κερδίζει 43,01 μονάδες ή 1,07%, στις 4.120 μονάδες. Ο Nasdaq ενισχύεται 1,86% και να διαμορφώνεται στις 11.800 μονάδες.

Η τελευταία αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 0,25%, σηματοδοτεί χαμηλότερο ρυθμό από το +0,5% του Δεκεμβρίου, «γνέφοντας» στους επενδυτές ότι η Κεντρική Τράπεζα χαλαρώνει την επιθετική «εκστρατεία» νομισματικής σύσφιξης. Η αγορά αναθάρρησε περαιτέρω από τις δηλώσεις Πάουελ. «Μπορούμε τώρα να πούμε για πρώτη φορά ότι η αποπληθωριστική διαδικασία έχει εκκινήσει. Το βλέπουμε αυτό και το διαπιστώνουμε μέχρι στιγμής και στις τιμές των αγαθών», δήλωσε ο Πρόεδρος της Fed στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, πως η Κεντρική Τράπεζα δεν έδωσε σαφείς ενδείξεις ότι θα διακόψει τις αυξήσεις των επιτοκίων, διατηρώντας στην ανακοίνωσή της την εξής διατύπωση: «Οι συνεχιζόμενες αυξήσεις του εύρους των επιτοκίων κρίνονται ως κατάλληλες ουτως ώστε να διατηρηθεί μια στάση νομισματικής πολιτικής που είναι επαρκώς περιοριστική για να οδηγήσει εν καιρώ τον πληθωρισμό στο 2%».

Επιχειρήσεις και μάκρο

Στις εξελίξεις από το μέτωπο των επιχειρήσεων, συνεχίστηκαν σήμερα οι δημοσιοποιήσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων, με τη μετοχή της Snap να καταγράφει «βουτιά» άνω του 10%, στον απόηχο της απογοητευτικής έκθεσης γ' τριμήνου.

Εν τω μεταξύ, η μετοχή της Peloton ενισχύεται κατά 24%, έπειτα από τη συρρίκνωση των ζημιών που ανακοίνωσε για το τρίμηνο, ενώ η μετοχή της AMD κερδίζει 12%, μετά την ανακοίνωση ενός κερδοφόρου δ' τριμήνου.

Στο «μέτωπο» των μάκρο, οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ADP. Ειδικότερα, δημιουργήθηκαν 106.000 νέες θέσεις, αριθμός αρκετά χαμηλότερος από τις 253.000 θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Δεκέμβριο.

Να σημειωθεί, τέλος, και όσον αφορά στις μηνιαίες επιδόσεις του αμερικανικού χρηματιστηρίου, ότι η Wall Street «αποχαιρέτησε» τον Ιανουάριο με σημαντικά κέρδη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider