Πάουελ: Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλά, έχουμε δουλειά ακόμα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάουελ: Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλά, έχουμε δουλειά ακόμα
«Έχουμε δουλειά μπροστά μας», ήταν το μήνυμα του επικεφαλής της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ, μετά την ανακοίνωση της απόφασης για νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%.

«Έχουμε δουλειά μπροστά μας», ήταν το μήνυμα του επικεφαλής της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve - Fed) Τζερόμ Πάουελ, μετά την ανακοίνωση της απόφασης για νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Τζερόμ Πάουελ, τόνισε ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα, σημειώνοντας ότι αν και τα τελευταία σημάδια επιβράδυνσης είναι «ενθαρρυντικά», χρειάζονται περισσότερα στοιχεία, προκειμένου να εδραιωθεί η αισιοδοξία ότι βρίσκεται σε ικανοποιητικά πτωτική πορεία.

Αν και επεσήμανε ότι «η διαδικασία του αποπληθωρισμού έχει ξεκινήσει», έσπευσε να τονίσει επανειλημμένα ότι η Fed δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της.

«Θα ήταν πρόωρο να πούμε ότι έχουμε νικήσει» σημείωσε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, βάζοντας «φρένο» στις προσδοκίες της αγοράς για μία ηπιότερη στάση από μέρους της Fed όσον αφορά στην επιτοκιακή της πολιτική.

«Θα συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο (σ.σ. την υφιστάμενη επιτοκιακή πολιτική», μέχρι να γίνει η δουλειά» επεσήμανε, αναφερόμενος στον στόχο των αξιωματούχων για πληθωρισμό στο 2%.

Ο επικεφαλής της Fed προειδοποίησε, παράλληλα, για τον κίνδυνο μιας «πρόωρης χαλάρωσης της πολιτικής» που εφαρμόζεται στην παρούσα φάση, κάνοντας λόγο για «λίγες ακόμα αυξήσεις» που έπονται.

Αναφερόμενος στις επιδόσεις της οικονομίας, ο Πάουελ σημείωσε ότι βάσει των εκτιμήσεων για την πορεία της, «δεν θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μείωση των επιτοκίων φέτος».

Πάντως, ο Πάουελ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τα επιτόκια να μείνουν κάτω του 5%.

Κάνοντας μνεία στις συνθήκες που επικρατούν στην απασχόληση, ο ίδιος αναγνώρισε ότι υπάρχουν θετικά σημάδια, σπεύδοντας να επισημάνει εντούτοις ότι είναι ακόμη νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα.

Όπως είπε επίσης, είναι θετικό το ότι ο πληθωρισμός κατεβάζει ταχύτητα, χωρίς να αποδυναμώνεται η αγορά εργασίας.

Σημειωτέον ότι στην ανακοίνωσή της, η Fed παραπέμπει στην ανάγκη να συνεχιστούν οι αυξήσεις των επιτοκίων, τονίζοντας ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Όπως αναφέρεται, ο πληθωρισμός «έχει επιβραδυνθεί, αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα».

Η σημερινή απόφαση, άλλωστε, ήταν ευρέως αναμενόμενη με την αγορά να έχει προεξοφλήσει ότι η επιτροπή χάραξης νομισματικής πολιτικής (FOMC) θα ανεβάσει τα επιτόκια κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες στο εύρος του 4,5%-4,75%, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2007.

Λίγο μετά τις δηλώσεις του Πάουελ, οι δείκτες της Wall Street πέρασαν σε θετικό έδαφος, αφού προηγουμένως σημείωναν απώλειες, με τους επενδυτές να ενθαρρύνονται καθώς φαίνεται από την αναγνώριση της προόδου - έστω και με αστερίσκους - από μέρους του επικεφαλής της Fed.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί η ΕΚΤ δεν μπορεί να «παρακολουθήσει» την Fed

gazzetta
gazzetta reader insider insider