Με ράλι αποχαιρέτησε τον Ιανουάριο η Wall Street - Στο +10% ο Nasdaq

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με ράλι αποχαιρέτησε τον Ιανουάριο η Wall Street - Στο +10% ο Nasdaq
Κέρδη 370 μονάδων για τον Dow Jones, την καλύτερη μηνιαία επίδοση από τον Ιούλιο πέτυχε ο τεχνολογικός δείκτης.

Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τρίτης οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, «κλείνοντας» τον Ιανουάριο στο «βαθύ πράσινο» καθώς η αναπτέρωση της αισιοδοξίας για τις προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, έδωσαν ώθηση στο επενδυτικό κλίμα.

Πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται στις αυριανές ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, με την αγορά να αναμένει μία νέα αύξηση των επιτοκίων από την Fed κατά 25 μονάδες βάσης.

Έτσι, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 34.086 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 370 μονάδων ή 1,1%, όπως και ο διευρυμένος S&P 500, που έκλεισε στις 4.076 μονάδες, με κέρδη 1,47%. Σημαντικά κέρδη, τέλος, και για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 1,67%, κλείνοντας στις 11.584 μονάδες.

Διαβάστε ακόμα:

Σε μηνιαία κλίμακα, οι Dow Jones και S&P 500 έκλεισαν υψηλότερα κατά 2,8% και 6,2% αντίστοιχα, με την «Μητέρα των Αγορών» να καταγράφει την καλύτερη επίδοσή της για τον μήνα Ιανουάριο εδώ και τέσσερα χρόνια.

Από την πλευρά του, ο Nasdaq έκλεισε με κέρδη 10,7% τον πρώτο μήνα του έτους, σημειώνοντας τα μεγαλύτερα μηνιαία του κέρδη από τον Ιούλιο του 2021.

Στο ταμπλό της συνεδρίασης, ισχυρά κέρδη άνω του 8% σημείωσε η μετοχή της General Motors, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ «άλμα» 9,4% κατέγραψε και ο τίτλος της κατασκευαστικής PulteGroup.

Σε θετικό έδαφος με κέρδη 2,2% και η μετοχή του πετρελαϊκού κολοσσού Exxon Mobil, στον απόηχο των ανακοινώσεων για καθαρά κέρδη 56 δισ. δολαρίων στην διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Μάκρο

Κάμψη κατέγραψε για τον πρώτο μήνα του 2023 ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ που καταρτίζει το think tank Conference Board. O δείκτης διαμορφώθηκε στις 107,1 μονάδες έναντι 109 μονάδων τον Δεκέμβριο του 2022 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 109 μονάδες. Σημειώνεται πως για τον Δεκέμβριο ο δείκτης βρέθηκε σε υψηλό 11 μηνών.

Ταυτόχρονα, υποχώρηση κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών στις 20 μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ για τον Νοέμβριο του 2022, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη που καταρτίζει η S&P Case-Shiller. Ειδικότερα, ο δείκτης υποχώρησε 0,54% έναντι πτώση 0,51% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια πτώση 0,65%. Πρόκειται για τον 5ο συνεχόμενο μήνα πτώσης του πίνακα.

Τέλος, μικρότερη ανάπτυξη από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές κατέγραψε ο δείκτης αποζημιώσεων για τους εργαζόμενους - ο οποίος μετρά το μισθολογικό κόστος- στις ΗΠΑ στο τέλος του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας. Ο δείκτης αυξήθηκε κατά 1% για το δ' τρίμηνο έναντι αύξησης 1,2% στο γ' τρίμηνο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του FactSet ανέμεναν μια αύξηση 1,1%. Σε ετήσιο επίπεδο, ο δείκτης αυξήθηκε 5,1% για το σύνολο του 2022, εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επέστρεψε στα κέρδη ο χρυσός - Μηνιαία άνοδος 6,5%

Ανοδικά την Τρίτη το πετρέλαιο - Μικρές απώλειες τον Ιανουάριο

Τι δείχνουν τα κρίσιμα τεχνικά όρια για την επόμενη κίνηση του S&P 500 και του ευρώ - δολαρίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider