Το κόκκινο κυριάρχησε τελικά στην Wall – Η χειρότερη εβδομάδα από τον Σεπτέμβριο για τον Dow

Newsroom
Μοιράσου το
Το κόκκινο κυριάρχησε τελικά στην Wall – Η χειρότερη εβδομάδα από τον Σεπτέμβριο για τον Dow
Σε εβδομαδιαία βάση ο Dow Jones σημείωσε απώλειες 2,77%, o S&P 500 3,37% και ο Nasdaq 3,99%.

Σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσαν την Παρασκευή και οι τρεις βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, με τη συνεδρίαση να χαρακτηρίζεται από έντονη μεταβλητότητα. Τα καλύτερα των εκτιμήσεων μακροοικονομικά στοιχεία για το δείκτη τιμών παραγωγού και την καταναλωτική εμπιστοσύνη δεν κατάφεραν να αντισταθμίσουν τις ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και τις επικείμενες επιτοκιακές αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 305,02 μονάδες ή 0,9%, διευρύνοντας τις νωρίτερες απώλειες και κλείνοντας στις 33.476 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση ο Dow Jones σημείωσε απώλειες 2,77%, τις μεγαλύτερες δε από τον Σεπτέμβριο.

Αντίστοιχη πορεία σημείωσε και ο διευρυμένος S&P 500 με πτώση 0,73% στις 3.934 μονάδες. Οι εβδομαδιαίες απώλειες του δείκτη ήταν -3,37%.

Παρά τις νωρίτερες οριακές διακυμάνσεις, ο Nasdaq, έκλεισε και αυτός σε αρνητικό έδαφος και συγκεκριμένα στο -0,7% στις 11.004 μονάδες. Για την εβδομάδα, ο τεχνολογικός δείκτης έχασε 3,99%.

Στο ταμπλό, με απώλειες 12,85% σημειώνει η μετοχή της Lululemon μετά την υποβάθμιση των προβλέψεών της για το δ' τρίμηνο, ενώ κατάφερε να παραμείνει με θετικό προσημο ο τίτλος της Bath & Body Works, αν και οριακά, στον απόηχο της αύξησης του ποσοστού που κατέχει ο επενδυτής Dan Loeb στην εταιρεία.

Υπενθυμίζεται πως η επόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ είναι προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα, με τους αναλυτές να αναμένουν μείωση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων στις 50 μονάδες βάσης, μετά από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης.

Μάκρο

Κάμψη παρουσίασαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ για τον Νοέμβριο αλλά με ρυθμό που κινήθηκε πιο αργά από αυτόν που ανέμεναν οι αναλυτές, εγείροντας ερωτήματα για το κατά πόσο τα στοιχεία μπορούν να επηρεάσουν την επιτοκιακή πολιτική της χώρας.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) διαμορφώθηκε στο 7,4% έναντι 8% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 7,2%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο PPI διαμορφώθηκε στο 0,3% έναντι 0,2% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,2%.

Ο δομικός PPI -εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων- σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 6,2% από 6,7% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 5,9%. Σε μηνιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 0,4% από 0% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,2%.

Ταυτόχρονα, σαφώς βελτιωμένος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης για τον Δεκέμβριο.

Συγκεκριμένα, τα προσωρινά στοιχεία για το δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν (MCSI) για το μήνα Δεκέμβριο ανήλθαν σε 59,1 έναντι 54,7 τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης ήταν κατά πολύ υψηλότερος από το 56,5 που ανέμεναν οι αναλυτές, υποδηλώνοντας πως υποχωρούν οι ανησυχίες των Αμερικανών για την πορεία της οικονομίας παρά τη συνεχιζόμενη δυσχερή διεθνή συγκυρία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εβδομαδιαία «βουτιά» 11% στο πετρέλαιο 

Κέρδη σε χρυσό, ασήμι και πλατίνα χάρη στα μάκρο ΗΠΑ