ΗΠΑ: Πάνω από τις εκτιμήσεις οι τιμές παραγωγού τον Νοέμβριο -  Η προσοχή στην Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Πάνω από τις εκτιμήσεις οι τιμές παραγωγού τον Νοέμβριο -  Η προσοχή στην Fed
Ο PPI ιαμορφώθηκε στο 7,4% έναντι 8% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 7,2%.

Κάμψη παρουσίασαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ για τον Νοέμβριο αλλά με ρυθμό που κινήθηκε πιο αργά από αυτόν που ανέμεναν οι αναλυτές, εγείροντας ερωτήματα για το κατά πόσο τα στοιχεία μπορούν να επηρεάσουν την επιτοκιακή πολιτική της χώρας.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) διαμορφώθηκε στο 7,4% έναντι 8% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 7,2%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο PPI διαμορφώθηκε στο 0,3% έναντι 0,2% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,2%.

Ο δομικός PPI -εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων- σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 6,2% από 6,7% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 5,9%. Σε μηνιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 0,4% από 0% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,2%.

Η σημασία για την Fed

Τα στοιχεία έρχονται καθώς η προσοχή των επενδυτών βρίσκεται στραμμένη στις αποφάσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) την ερχόμενη εβδομάδα.

Μετά από τη διήμερη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας (FOMC), την Τετάρτη η Fed αναμένεται να ανακοινώσει νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων της, με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία.

Το γεγονός πως οι σημερινές ανακοινώσεις ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών μπορεί να «διαβαστεί» ως επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ, σε επίπεδο μεγαλύτερο του αναμενόμενου.

Έπειτα και από τα σημερινά στοιχεία, οι αναλυτές εστιάζουν στο εύρος της αύξησης που θα κάνει η Fed, με την πλειονότητα τους να περιμένει μια αύξηση κατά 0,50% (σύμφωνα με το FedWatch του CME Group), έναντι αύξησης 0,75% στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Λιγότερα απαισιόδοξα τα νοικοκυριά για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με την Bundesbank

Βρετανία: Σε υψηλό 9 ετών οι εκτιμήσεις για την αύξηση του πληθωρισμού - Σε ιστορικό χαμηλό η εμπιστοσύνη στην BoE

gazzetta
gazzetta reader insider insider