Με πτωτικές διαθέσεις η Wall Street πριν από την ομιλία του Πάουελ

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με πτωτικές διαθέσεις η Wall Street πριν από την ομιλία του Πάουελ
Οριακή άνοδος για τον Dow Jones και πτώση κοντά στο 0,6% για τον Nasdaq στο αμερικανικό χρηματιστήριο την Τρίτη.

Ιδιαίτερο επιφυλακτικό ήταν το κλίμα που καταγράφηκε στην Wall Street για την Τρίτη, με τις ανησυχίες για τις αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ να «βαραίνουν» τους επενδυτές.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones ενισχύθηκε οριακά 0,01% ή 3,07 μονάδες στις 33.852 μονάδες.

Ο S&P 500 έπεσε 0,16% ή 6,31 μονάδες στις 3.957 μονάδες.

Ο Nasdaq υποχώρησε 0,59% ή 65,72 μονάδες στις 10.983 μονάδες.

Η προσοχή για την Wall Street «μοιράστηκε» μεταξύ των στοιχείων για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και στο κατά πόσο αυτά μπορούν να «φρενάρουν» ή να διευκολύνουν μια χαλάρωση στην αύξηση των βασικών επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ υποχώρησε για τον Νοέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4 μηνών, δείχνοντας πως οι πληθωριστικές πιέσεις και η αύξηση των επιτοκίων της Fed έχουν αρχίσει να «δαγκώνουν» τη διάθεση των Αμερικανών καταναλωτών για δαπάνες. Τα επόμενα μάκρο που αναμένονται από τις αγορές είναι οι ανακοινώσεις για την πορεία της αμερικανικής αγοράς εργασίας κατά τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ που αναμένονται την Παρασκευή, με τον ρυθμό των προσλήψεων από τους Αμερικανούς εργοδότες να παρακολουθείται στενά από την Fed για το καθορισμό της νομισματικής της πολιτικής.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σε ομιλία του την Τετάρτη όπου αναμένεται να δώσει «σημάδια» για τα επόμενα βήματα της τράπεζας.

Πάντως, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, υπογραμμίζει πως η Fed δεν πρέπει να αποκλίνει από την πολιτική αύξησης των επιτοκίων της το επόμενο χρονικό διάστημα, με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Από την πλευρά της, η S&P Global εκτιμά την πιθανότητα να αποφύγουν οι ΗΠΑ μια ύφεση ως «μειωμένη», καθώς η Fed συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια ως στρατηγική αντιμετώπισης των πληθωριστικών πιέσεων, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να βρίσκεται κοντά στο 8% για αρκετούς συνεχόμενους μήνες φέτος, ενώ ο στόχος της κεντρικής τράπεζας κυμαίνεται στο 2%.

Εμπορεύματα

Ανοδικά πρόσημα κατέγραψαν για την Τρίτη τα συμβόλαια του πετρελαίου, με τους επενδυτές να «μοιράζουν» την προσοχή τους για τη ζήτηση του «μαύρου χρυσού» μεταξύ της Κίνας και του OPEC+.

Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Ιανουαρίου, ενισχύθηκαν 1,2% ή 93 σεντ στα 78.20 δολάρια ανά βαρέλι.

Τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Φεβρουαρίου, το βράδυ της Τρίτης -ώρα Ελλάδας- ανέβαιναν 0,60% η 50 σεντ στα 84.39 δολάρια ανά βαρέλι.

Θετικά πρόσημα κατέγραψαν τα συμβόλαια του χρυσού για την Τρίτη, ανακάμπτοντας από τις απώλειες της Δευτέρας, με τα συμβόλαια του πολύτιμου μετάλλου, παράδοσης Φεβρουαρίου, να ενισχύονται 8,40 δολάρια ή 0,5% στα 1.763,70 δολάρια ανά ουγγιά.

Μάκρο

Οριακή αύξηση σημείωσαν οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ για τον Σεπτέμβριο, ενισχυόμενες 0,1% έναντι πτώσης 0,7% τον Αύγουστο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Refinitiv ανέμεναν συρρίκνωση κατά 1,2%.

Ο δείκτης της Case-Shiller για τις τιμές κατοικιών στις 20 μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ υποχώρησε 1,24% για τον Σεπτέμβριο έναντι πτώσης 1,3% τον Αύγουστο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια πτώση της τάξης του 1,2%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι ανησυχίες για πληθωρισμό και επιτόκια «μπέρδεψαν» τις ευρωαγορές

Χρηματιστήριο: Ήπια επαναφορά στις 910 μονάδες με προσεκτικές κινήσεις - Νέα υψηλά για ΜΟΗ, Μυτιληναίο

gazzetta
gazzetta reader insider insider