Bloomberg: «Σινιάλο» Πάουελ μέσα στην εβδομάδα για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: «Σινιάλο» Πάουελ μέσα στην εβδομάδα για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων
Ο Πάουελ έχει προγραμματιστεί να εκφωνήσει μια ομιλία, επικεντρωμένη στην αγορά εργασίας, σε εκδήλωση την Τετάρτη που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσιγκτον. 

«Σινιάλο» για έναρξη της επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων από τον επόμενο μήνα αναμένεται να στείλει ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, αυτή την εβδομάδα, υπενθυμίζοντας παράλληλα στους Αμερικανούς ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού θα διαρκέσει μέχρι το 2023.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, o Πάουελ έχει προγραμματιστεί να εκφωνήσει μια ομιλία, επικεντρωμένη στην αγορά εργασίας, σε εκδήλωση την Τετάρτη που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσιγκτον.

Η εκδήλωση παρέχει στον Πάουελ ένα βήμα για να επαναλάβει τους συναδέλφους αξιωματούχους της Fed ότι θα αυξήσουν το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης στην τελευταία τους συνεδρίαση του έτους στις 13-14 Δεκεμβρίου, μετά από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης.

Αλλά με τον πληθωρισμό να είναι ακόμη πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας, πιθανότατα θα συνδυάσει κάθε συζήτηση για μια επιβράδυνση με μια προειδοποίηση ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω το επόμενο έτος.

«Πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει την ομιλία για να είναι hawkish και να περιγράψει τις διαστάσεις της ανισορροπίας στην αγορά εργασίας», δήλωσε η Τζούλια Κορονάδο, της MacroPolicy Perspectives. Ο Πάουελ θα μπορούσε να χαρακτηρίσει αυτή τη δυναμική της αγοράς εργασίας ως «ένα λόγο για τον οποίο πρέπει να δεσμευτούν σε μια αυστηρή πολιτική για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», είπε.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η Fed θα επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης τον επόμενο μήνα με τα επιτόκια να κορυφώνονται περίπου στο 5% το επόμενο έτος από το τρέχον εύρος τιμών 3,75% με 4%.

Αυτές οι προσδοκίες ευθυγραμμίζονται με τις δηλώσεις του Πάουελ μετά τη συνεδρίαση της Fed στις αρχές του μήνα, όταν ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να μειώσουν τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων μόλις τον επόμενο μήνα, ακόμη κι αν τελικά ανεβάσουν τα επιτόκια σε υψηλότερο από ό,τι πίστευαν προηγουμένως.

Τα πρακτικά από τη σύσκεψη της 1-2 Νοεμβρίου έδειξαν υποστήριξη από μια «ουσιαστική πλειοψηφία» να συμφωνεί ότι σύντομα θα είναι καιρός να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των αυξήσεων των επιτοκίων. Αλλά οι απόψεις σχετικά με το πόσο ψηλά θα χρειαστούν τελικά να φτάσουν για να αυξήσουν το κόστος δανεισμού ήταν λιγότερο σαφείς, με αρκετούς να βλέπουν την περίπτωση να πάνε κάπως υψηλότερα από το αναμενόμενο.

Οι αξιωματούχοι τον Σεπτέμβριο «έβλεπαν» τα επιτόκια να φθάνουν στο 4,4% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και στο 4,6% στο τέλος του επόμενου έτους, σύμφωνα με τις διάμεσες προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν μετά από αυτή τη συνάντηση. Αυτές οι προβλέψεις θα ενημερωθούν στη σύσκεψη του επόμενου μήνα.

Ο επικεφαλής της Fed θα μιλήσει την ίδια ημέρα που το Υπουργείο Εργασίας θα εκδώσει μια ενημέρωση της έρευνας για την αγορά εργασίας, μια έκθεση που ο Πάουελ επικαλείται συχνά για στοιχεία ότι η ζήτηση εργασίας υπερβαίνει κατά πολύ την προσφορά. Οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν απροσδόκητα τον Σεπτέμβριο και μια άλλη ισχυρή ανάγνωση θα μπορούσε να υποδηλώνει περαιτέρω πιέσεις στους μισθούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fed: «Ήξεις, αφήξεις» από τον Πάουελ για τις επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Πρόωρο να περιοριστούν οι αυξήσεις των επιτοκίων - Κίνδυνος για την Ευρωζώνη

Ποιο δρόμο θα ακολουθήσουν οι αγορές - Εφαλτήριο για μια νέα «bull market» ή συνέχεια του «bear market ράλι»;

gazzetta
gazzetta reader insider insider