S&P Global: Οι ΗΠΑ οδεύουν προς μία ύφεση σαν του 1969-70

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
S&P Global: Οι ΗΠΑ οδεύουν προς μία ύφεση σαν του 1969-70
Η αύξηση των επιτοκίων ενισχύει τις πιθανότητες της ύφεσης, κάνοντας το χρήμα πιο ακριβό για καταναλωτές και επενδυτές.

«Σήμα κινδύνου» για ύφεση στις ΗΠΑ εξέπεμψε την Δευτέρα η S&P Global Ratings, με έκθεση από την οικονομολόγο, Beth Ann Bovino.

Η S&P εκτιμά την πιθανότητα να αποφύγουν οι ΗΠΑ μια ύφεση ως «μειωμένη», καθώς η Fed συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια ως στρατηγική αντιμετώπισης των πληθωριστικών πιέσεων, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να βρίσκεται κοντά στο 8% για αρκετούς συνεχόμενους μήνες φέτος, ενώ ο στόχος της κεντρικής τράπεζας κυμαίνεται στο 2%.

Η αύξηση των επιτοκίων ενισχύει τις πιθανότητες της ύφεσης, κάνοντας το χρήμα πιο ακριβό για καταναλωτές και επενδυτές που απήλαυσαν για περισσότερο από μια δεκαετία άφθονη ρευστότητα για σπίτια, αυτοκίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία όπως μετοχές και crypto.

«Ενώ η οικονομική δυναμική προστάτευσε την οικονομία των ΗΠΑ φέτος, αυτό που βρίσκεται στην καμπή του 2023 είναι η μεγαλύτερη ανησυχία», γράφει η οικονομολόγος της S&P Global Ratings, μνημονεύοντας επίσης τις διεθνείς γεωπολιτικές εντάσεις.

«Με τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας να συνεχίζεται, τις εντάσεις για την Ταϊβάν να κλιμακώνεται και την επιβράδυνση της Κίνας να επιδεινώνει τις πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις τιμές, η οικονομία των ΗΠΑ φαίνεται να παρασύρεται προς την ύφεση», επισημαίνει η έκθεση.

Στα πλαίσια της επιβράδυνσης της οικονομίας υπάρχουν ορισμένες άσχημες προβλέψεις για τις αγορές, συμπεριλαμβανομένων των τριών βασικών δεικτών της Wall Street, με την Deutsche Bank να προβλέπει πρόσφατα περαιτέρω πτώση 25%.

Η Deutsche Bank ήταν επίσης από τους πρώτους που προέβλεψαν ύφεση στις ΗΠΑ, με την S&P Global τώρα να προστίθεται στη λίστα.

Όσον αφορά την ύφεση του 1969-1970, η Bovino τονίζει πως ήταν σχετικά «σιωπηλή» καθώς πυροδοτήθηκε επίσης από μια πληθωριστική κρίση, και ενώ ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του ’69 διήρκεσε μόλις 11 μήνες, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μήνυμα του ΔΝΤ στην Fed για διατήρηση της αύξησης των επιτοκίων

Νέο «κραχ» στις αγορές αναμένει η Deutsche Bank - Πότε θα επέλθει η ανάκαμψη των «ταύρων»

Στην ΕΚΤ «ξαναβλέπουν» το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στην κατοχή κρατικού χρέους από τις τράπεζες

gazzetta
gazzetta reader insider insider