Μήνυμα του ΔΝΤ στην Fed για διατήρηση της αύξησης των επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μήνυμα του ΔΝΤ στην Fed για διατήρηση της αύξησης των επιτοκίων
«Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη είναι πολύ υψηλός» υπογράμμισε η επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, υπογράμμισε πως η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της με στόχο την υποχώρηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία.

Σε συνέντευξη της στο Associated Press, η Βουλγάρα αξιωματούχος σχολίασε τις πιέσεις που δέχεται η Fed για να «παγώσει» ή και να ανατρέψει τις αυξήσεις των επιτοκίων της στις οποίες προχωρά από τον περασμένο Μάρτιο, με στόχο να θέσει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ στον στόχο του 2%. Σημειώνεται πως η άνοδος των επιτοκίων της τράπεζας «συνοδεύεται» με την αύξηση του κόστους δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο ύφεσης στην οικονομία.

Η Γκεοργκίεβα υπογράμμισε πως η Fed «δεν μπορεί να ακολουθήσει άλλο δρόμο πέρα από το να συνεχίσει στην ίδια πολιτική μέχρι να σημειωθεί σημαντική μείωση στον πληθωρισμό».

«Το χρωστούν στην αμερικανική οικονομία, το χρωστούν στην παγκόσμια οικονομία γιατί αυτό που θα συμβεί εάν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ δεν τεθεί υπό έλεγχο θα έχει επιπτώσεις στον υπόλοιπο κόσμο» δήλωσε η ίδια.

Παράλληλα, η κ. Γκεορκγίεβα ανέφερε πως τα στοιχεία από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη δείχνουν πως ο πληθωρισμός κινείται σε υψηλά επίπεδα, με την ίδια να συμπληρώνει πως «είναι πολύ νωρίς για βήματα πίσω» σχετικά με τη χαλάρωση στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Μήνυμα στην Κίνα για χαλάρωση των μέτρων κατά του κορονοϊού

Στη συνέντευξη της, η επικεφαλής του ΔΝΤ ρωτήθηκε για την Κίνα και τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα κατά της κυβέρνησης της ασιατικής χώρας για την πολιτική μηδενικής ανοχής στον κορονοϊό (zero covid policy). Η κ. Γκεοργκίεβα ανέφερε πως χρειάζεται μια «επαναπροσέγγιση» της zero covid policy του Πεκίνου.

«Κατανοούμε τη σημασία της απομάκρυνσης από τα μαζικά lockdown σε στοχευμένα μέτρα, ώστε τα μέτρα να βοηθούν στην ανάσχεση εξάπλωσης του κορονοϊού χωρίς σημαντικό οικονομικό κόστος.

Η Κίνα χρειάζεται να προσαρμόσει την προσέγγιση της στο πως λειτουργεί η εφοδιαστική αλυσίδα, κοιτώντας στον αντίκτυπο που έχει στον υπόλοιπο κόσμο» πρόσθεσε η Βουλγάρα αξιωματούχος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μικρή κάμψη του πληθωρισμού στη Γερμανία τον Νοέμβριο - Αποκλιμάκωση στις τιμές ενέργειας

Η Ευρώπη έχει ξοδέψει πάνω από 700 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider