Οι ανησυχίες για πληθωρισμό και επιτόκια «μπέρδεψαν» τις ευρωαγορές

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ανησυχίες για πληθωρισμό και επιτόκια «μπέρδεψαν» τις ευρωαγορές
Νευρικότητα για τους χρηματιστηριακούς δείκτες της ηπείρου μας την Τρίτη. Ισχυρά κέρδη για τη μετοχή της HSBC στο Λονδίνο.

Μεικτά πρόσημα σημειώθηκαν στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για την Τρίτη, με τους επενδυτές να προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ των ανησυχιών για την πορεία του πληθωρισμού και εν αναμονή για τις επόμενες κινήσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών.

Τα στοιχεία για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στη Γερμανία κατά τον Νοέμβριο δίνουν «πάτημα» για ελπίδες υποχώρησης των υψηλών τιμών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αλλά με τις πληθωριστικές πιέσεις να παραμένουν υψηλές και ιδιαίτερα ανώτερες από τα επίπεδα που θα ήθελε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να είναι.

9Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ θέλει να δει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να υποχωρεί στο 2%, όταν για τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 10,6%.

Σε αυτό το πλαίσιο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις της Eurostat αύριο, Τετάρτη, σχετικά με την πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο.

Εξάλλου, θετικό σήμα έστειλαν οι ανακοινώσεις από την Κίνα για επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στους ηλικιωμένους, αυξάνοντας τις προσδοκίες για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας από την ασιατική χώρα.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,12% στις 437.33 μονάδες.
  • O Euro Stoxx 50 έπεσε 0,38% στις 3.934 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,53% στις 6.668 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX 40 διολίσθησε 0,21% στις 14.353 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 ισχυροποιήθηκε 0,06% στις 6.668 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κέρδισε 0,12% στις 24.469 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έγραψε άνοδο 0,02% στις 8.325 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Κέρδη άνω του 4% σημείωσε η μετοχή της HSBC στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, αφότου έγινε γνωστό πως η τράπεζα θα πουλήσει θυγατρική της στον Καναδά έναντι 10,04 δισ. δολαρίων.

Μάκρο

Χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκε η ετήσια αύξηση των τιμών καταναλωτή στην Ισπανία τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρτικά στοιχεία του Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου (INE) που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο πληθωρισμός στην Ισπανία μειώθηκε στο 6,8% από 7,3% τον Οκτώβριο, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο: Ήπια επαναφορά στις 910 μονάδες με προσεκτικές κινήσεις - Νέα υψηλά για ΜΟΗ, Μυτιληναίο

gazzetta
gazzetta reader insider insider