Μικρή κάμψη του πληθωρισμού στη Γερμανία τον Νοέμβριο - Αποκλιμάκωση στις τιμές ενέργειας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μικρή κάμψη του πληθωρισμού στη Γερμανία τον Νοέμβριο - Αποκλιμάκωση στις τιμές ενέργειας
Σημάδια υποχώρησης της ανόδου των τιμών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Ελάχιστη υποχώρηση σημείωσε ο πληθωρισμός στη Γερμανία για τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Destatis, δείχνοντας σημάδια αποκλιμάκωσης της ανόδου των τιμών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Ο εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης πληθωρισμός, σε ετήσιο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 11,3% έναντι 11,6% τον Οκτώβριο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Σε μηνιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 0% έναντι 1,1% τον Οκτώβριο και έναντι 0,1% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ο γενικός πληθωρισμός στη Γερμανία σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 10% έναντι 10,4% τον Οκτώβριο και αντί 10,4% που ανέμεναν οι αναλυτές. Σε μηνιαίο επίπεδο, εμφανίστηκε αποπληθωρισμός 0,5% έναντι πληθωρισμού 0,9% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αποπληθωρισμό 0,2%.

Κάμψη στην άνοδο των τιμών ενέργειας

Ανά κλάδους της οικονομίας, η ετήσια αύξηση των τιμών ενέργειας παρουσίασε βραδύτερη ανάπτυξη τον Νοέμβριο, στο +38,4% έναντι ετήσιας αύξησης +43% τον Οκτώβριο.

Αντίθετα, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν σε ετήσιο επίπεδο 21% έναντι ετήσιας αύξησης 20,3% τον Οκτώβριο.

Σημειώνεται πως τα οριστικά στοιχεία της Destatis για την πορεία του πληθωρισμού στη Γερμανία κατά τον Νοέμβριο θα ανακοινωθούν στις 13 Δεκεμβρίου.

Η προσοχή στην Ευρωζώνη

Σημειώνεται πως τα στοιχεία της Destatis έρχονται πριν από τις προκαταρκτικές ανακοινώσεις της Eurostat για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κατά τον Νοέμβριο, που αναμένονται την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου.

Νωρίτερα την Τρίτη ανακοινώθηκε πως κάμψη εμφάνισε και ο πληθωρισμός στην Ισπανία κατά τον Νοέμβριο, φτάνοντας το 6,8% από 7,3% τον Οκτώβριο, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του INΕ, ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αφαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 6,3% σε ετήσια βάση, ελαφρώς υψηλότερα από το 6,2% που καταγράφηκε τον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Ευρώπη έχει ξοδέψει πάνω από 700 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider