Εβδομάδα κερδών για τη Wall Street - Σε υψηλά επτά μηνών o Dow Jοnes

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εβδομάδα κερδών για τη Wall Street - Σε υψηλά επτά μηνών o Dow Jοnes
Σε επίπεδο εβδομάδα και οι τρεις δείκτες έκλεισαν θετικά. Ο Dow ενισχύθηκε κατά 1,78% και ο S&P 500 με +1,53%

Η ανάπαυλα στην αμερικανική αγορά λόγω Thanksgiving έφερε κέρδη για τον Dow Jones την Παρασκευή, ελέω και Black Friday, μία συνθήκη που φαίνεται πως δεν «εκμεταλλεύτηκαν» ο S&P 500 και ο Nasdaq.

Πάντως, σε επίπεδο εβδομάδα και οι τρεις δείκτες στη Wall Street έκλεισαν θετικά. Ο Dow ενισχύθηκε κατά 1,78% και ο S&P 500 με +1,53%. Ο Nasdaq υστέρησε έναντι των άλλων δύο δεικτών, αλλά και πάλι σημείωσε εβδομαδιαία άνοδο 0,72%. Μάλιστα, ο Dow έκλεισε στο υψηλότερό του επίπεδο από τις 21 Απριλίου (υψηλό επτά μηνών), ενώ S&P 500 και Nasdaq απώλεσαν το διήμερο κερδοφόρο σερί τους.

Παράλληλα, οι αναφορές για κέρδη στο λιανεμπόριο «δείχνοντας» πως οι Αμερικανοί καταναλωτές ακόμα «αντέχουν», παρά τις ανησυχίες για οικονομική αδυναμία, ανέβασαν επίσης τις μετοχές.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,45% στις 34.347 μονάδες

  • Ο S&P 500 σημείωσε οριακές απώλειες 0,03% στις 4.026 μονάδες

  • Ο Nasdaq διολίσθησε 0,52% στις 11.226 μονάδες

Ο Dow είναι 9,1% πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 50 ημερών, ανέφερε η Bespoke ενώ συνολικά τον Νοέμβριο σημείωσε άνοδο 4,5% σύμφωνα με το CNBC.

Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ διαπιστώνει πρόοδο στον αγώνα της ενάντια στον υψηλό πληθωρισμό και δείχνει δείγματα πως αν και θα συνεχίσει την συσταλτική νομισματική της πολιτική, δεν θα προχωρήσει σε γενναίες επιτοκιακές ανόδους.

Όπως έδειξαν τα πρακτικά, η Κεντρική Τράπεζα θα αξιολογεί τον αντίκτυπο που έχει η πολιτική της στην οικονομία πριν τις όποιες αποφάσεις για αλλαγές στη νομισματική της πολιτική, γεγονός που «ανοίγει τον δρόμο» για αυξήσεις μικρότερες από αυτές που προηγήθηκαν στις τελευταίες συνεδριάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Παράλληλα, ανησυχία επικρατεί για την Κίνα και τα συνεχόμενα lockdown λόγω κορονοϊού μετά και την αναζωπύρωση των κρουσμάτων της πανδημίας. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η Κίνα ανέφερε τους πρώτους θανάτους από την Covid-19 από τον Μάιο.

Οι μετοχές έκλεισαν με κέρδη την Τετάρτη, σημειώνοντας τη δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ανόδου σε μια εβδομάδα που χαρακτηρίστηκε από μεταβλητότητα και χαμηλούς όγκους. Χθες Πέμπτη η αγορά ήταν κλειστή λόγω της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Επιχειρηματικά νέα

Οι επενδυτές που κατέχουν μετοχές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βίωσαν μία αξέχαστη εβδομάδα: από την αποχώρηση του Κριστιάνο Ρονάλντο μέχρι την φημολογία πιθανής πώλησης του συλλόγου. Οι μετοχές της εισηγμένης στο αμερικανικό χρηματιστήριο αγγλικής ομάδας έχουν εκτοξευθεί, καθώς κατέγραψαν άνοδο έως και 62% κερδίζοντας περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία και συναλλαγές. Αυτή η επίδοση αποτελεί υψηλό 3,5 ετών και συγκεκριμένα από τον Φεβρουάριο του 2019. Μετά την άνοδο ρεκόρ τόσο την Τρίτη όσο και την Τετάρτη, οι μετοχές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εκτινάχθηκαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα την Παρασκευή, καθώς ο υπουργός Αθλητισμού της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Τούρκι Αλ-Φαϊσάλ δήλωσε στο BBC ότι η κυβέρνηση της χώρας θα υποστηρίξει τις προσφορές για την εξαγορά του θρτυλικού ποδοσφαρικού συλλόγου.

Eμπορεύματα

Το αργό West Texas Intermediate για παράδοση Ιανουαρίου υποχώρησε 1,66 δολάρια ή 2,1% στα 76,28 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης και σε επίπεδο εβδομάδας απώλεσε 4,78%. Το αργό Brent Ιανουαρίου, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, έχασε 1,71 δολάρια ή 2%, στα 83,63 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe και σε επίπεδο εβδομάδας υποχώρησε 4,6%. Το Brent παράδοσης Φεβρουαρίου διολίσθησε 1,53 δολάρια ή 1,8%, στα 83,71 δολάρια το βαρέλι με εβδομαδιαία πτώση 3,9%.

Οι τιμές του χρυσού για παράδοση Δεκεμβρίου αυξήθηκαν 8,40 δολάρια ή 0,5%, για να κλείσουν στα 1.754 δολάρια ανά ουγγιά στην Comex. Οι τιμές του ασημιού παράδοσης Δεκeμβρίου ενισχύθηκαν 0,3%, για να διαμορφωθούν στα 21,43 δολάρια ανά ουγγιά. Το πιο ενεργό συμβόλαιο του πολύτιμου μετάλλου κατέγραψε εβδομαδιαίο κέρδος σχεδόν 2,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones.

Το παλλάδιο παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε 2,9% στα 1.821,50 δολάρια ανά ουγγιά, με εβδομαδιαίες απώλειες 6,1%. Οι τιμές της πλατίνας για παράδοση Ιανουαρίου διολίσθησαν 0,9%, για να κλείσουν στα 987,80 δολάρια ανά ουγγιά, με εβδομαδιαία άνοδο 0,4%. Οι τιμές του χαλκού παράδοσης Δεκεμβρίου έχασαν 0,3% στα 3,63 δολάρια ανά λίβρα, με τις τιμές να πέφτουν οριακά 0,1% σε επίπεδο εβδομάδας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: Μεταβλητότητα κι εναλλαγές προσήμων στο τέλος μίας κερδοφόρας εβδομάδας

Διαφωνία ΔΝΤ και ΕΚΤ για το αν φταίνε οι αυξήσεις μισθών για τον πληθωρισμό

Οι πολυεπίπεδες απειλές για τους γαστρονομικούς θησαυρούς του Ρεθύμνου

gazzetta
gazzetta reader insider insider