«Βαρίδι» για τις ευρωαγορές οι πύραυλοι στην Πολωνία

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βαρίδι» για τις ευρωαγορές οι πύραυλοι στην Πολωνία
Κατά τη νύχτα «πύραυλος ρωσικής κατασκευής» έπληξε την επικράτεια του κράτους-μέλους του NATO. Ανησυχία στους κύκλους των αγορών.

Τελευταία ενημέρωση 17:43

Η επικίνδυνη τροπή των εξελίξεων με τους πυραύλους που έπληξαν χθες βράδυ την Πολωνία, και η απειλή μιας ευρύτερης ανάφλεξης, «βαραίνουν» στο κλίμα που επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, με την κίνηση των δεικτών να είναι ως επί το πλείστον πτωτική.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας επιβεβαίωσε πως τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη «πύραυλος ρωσικής κατασκευής» έπληξε την επικράτεια του κράτους-μέλους του NATO, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους. Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, επιβεβαίωσε ότι η Βαρσοβία εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει να γίνουν διαβουλεύσεις στο NATO δυνάμει του Άρθρου 4 της ιδρυτικής συνθήκης της ατλαντικής συμμαχίας.

Ωστόσο, σε μία νέα τροπή με κατεύθυνση αποκλιμάκωσης, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε τους ηγέτες με τους οποίους συζήτησε νωρίτερα σήμερα πως υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο πύραυλος ήταν αντιαεροπορικός και εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να καταρριφθεί ρωσικός εισερχόμενος πύραυλος.

Αργότερα, το πολωνικό ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε πως επρόκειτο για πύραυλο «ρωσικής κατασκευής», ωστόσο ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα τόνισε πως δεν υπάρχει καμία «αδιάσειστη απόδειξη» για το ποιος τον εκτόξευσε.

Η κίνηση των δεικτών

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 0,88% στις 430 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 υποχωρεί 0,91% στις 3.878 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 1,10% στις 14.220 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει οριακές απώλειες 0,12% στις 7.360 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει πτώση 0,60% και στις 6.602 μονάδες. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί 0,48% στις 24.583 μονάδες, και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη χάνει 0,83% στις 8.120 μονάδες.

Μάκρο

Συνέχεια στην άνοδο των πληθωριστικών πιέσεων στη Βρετανία δόθηκε τον Οκτώβριο, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή στη χώρα να παρουσιάσει απρόσμενη αύξηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας (ONS), ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 11,1% έναντι 10,1% τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 10,7%. Ο μηνιαίος πληθωρισμός για τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 2% έναντι 0,5% τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 1,8%. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 41 ετών, σύμφωνα με την ONS.. και από το 11,2% που είχε καταγραφεί τον Οκτώβριο του 1981.

Εξάλλου, σε υψηλότατα επίπεδα διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ιταλία για τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Istat), με τις τιμές της ενέργειας να πρωτοστατούν στην άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή. Ο ετήσιος πληθωρισμός, εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμορφώθηκε στο 12,6% έναντι 12,8% στην αρχική μέτρηση της Istat και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 12,8%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο εναρμονισμένος με τις τιμές της ΕΕ πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,8% έναντι 4% στην αρχική μέτρηση. Ο γενικός πληθωρισμός στην Ιταλία σε ετήσιο επίπεδο ανήλθε στο 11,8%, ελαφρά μειωμένος από το 11,9% της αρχικής μέτρησης. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο γενικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,4% έναντι 3,5% στην αρχική μέτρηση.

Επιχειρηματικά νέα

Η ενεργειακή εταιρεία SSE με έδρα τη Βρετανία κατέγραψε αλματώδη αύξηση κερδών για το οικονομικό εξάμηνο που ολοκληρώθηκε στο τέλος του Σεπτέμβριου, εν μέσω της ανόδου των τιμών ενέργειας στη χώρα που έχουν «επιταχυνθεί» από τις επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όπως μετέδωσε το Bloomberg, τα προ φόρων κέρδη της SSE έφτασαν τα 559 εκατ. στερλίνες, αυξημένα κατά 221% σε ετήσια βάση. Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 42 πένες ανά μετοχή, έναντι 11 πενών ανά μετοχή το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά πως τα κέρδη ανά μετοχή στο σύνολο του οικονομικού έτους θα διαμορφωθούν τουλάχιστον σε 1,2 στερλίνες.

Η εικόνα στην Ασία

Στα πλαίσια του ευρύτερου διεθνούς κλίματος ανησυχίας, με απώλειες έκλεισαν και τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια.

Ο Nikkei 225 στο Τόκιο ξεχώρισε με ήπια κέρδη 0,14%, ενώ στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 υποχώρησε 0,27%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai έχασε 0,45% και ο SZSE Component διολίσθησε 1,02%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημείωσε απώλειες 0,45% και ο KOSPI στη Σεούλ έχασε 0,12%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πολωνία: Ουκρανικός ο πύραυλος λένε οι ΗΠΑ - Τι απαντά η Ρωσία - ΝΑΤΟ: Δεν ζητήθηκε ενεργοποίηση του Άρθρου 4

Νέα άνοδος του πληθωρισμού στη Βρετανία - Ξεπέρασε το 11% τον Οκτώβριο, υψηλό 41 ετών

gazzetta
gazzetta reader insider insider