Ανοδικό ξέσπασμα στη Wall Street - 900 μονάδες πάνω ο Dow, στο +5,8% o Nasdaq

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοδικό ξέσπασμα στη Wall Street - 900 μονάδες πάνω ο Dow, στο +5,8% o Nasdaq
«Πάρτι» στο αμερικανικό χρηματιστήριο λόγω των προσδοκιών για χαλάρωση των αυξήσεων στα βασικά επιτόκια της Fed.

Τελευταία ενημέρωση 18.20

Ράλι ανόδου σημειώνει η Wall Street για την Πέμπτη, στον απόηχο των ανακοινώσεων για την πορεία του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία και στις προσδοκίες που «γεννούν» τα στοιχεία για ηπιότερες αυξήσεις των βασικών επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones κερδίζει 2,78% ή 905 μονάδες στις 33.419 μονάδες.

Ο S&P 500 ενισχύεται 4,27 ή 160 μονάδες στις 3.908 μονάδες.

Ο Nasdaq ανεβαίνει 5,8% ή 600 μονάδες στις 10.953 μονάδες.

Πληθωρισμός και επιτόκια στο επίκεντρο

Η -κάτω των εκτιμήσεων των αναλυτών- πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ για τον Οκτώβριο τονώνει την προσδοκία των αναλυτών για το ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας (Fed) θα προχωρήσει σε χαλάρωση της αύξησης των βασικών της επιτοκίων το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς οι αυξημένες τιμές στην αμερικανική οικονομία φαίνεται πως εμφανίζουν σημάδια αποκλιμάκωσης.

Η προχωρά τους τελευταίους μήνες σε σημαντικές αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της (κατά 0,75% τον Οκτώβριο) με στόχο την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία. Αυτή η πολιτική έχει ενισχύσει τις ανησυχίες για το ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις μπορεί να «σπρώξει» τις ΗΠΑ σε ύφεση.

Όπως αναφέρει το Fedwatch του CME, οι αναλυτές δίνουν 80% πιθανότητες για μια αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας (FOMC) τον Δεκέμβριο, ενώ πριν από τις σημερινές ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό το εν λόγω ποσοστό ήταν στο 52%.

Ωστόσο, τα τρέχοντα επίπεδα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ παραμένουν μακριά από τον στόχο της Fed (2%), κάτι που μπορεί να δώσει «πάτημα» για συνέχεια της αύξησης των επιτοκίων της τράπεζας, αν και σε μικρότερο βαθμό στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται πως το μέλος του Δ.Σ. της Fed, Πάτρικ Χάρκερ, ανέφερε πως «η Fed μπορεί να μειώσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της μέσα στους επόμενους μήνες», προσθέτοντας ότι «σε κάποιο σημείο η Fed θα πρέπει να εκτιμήσει το πως οι αυξήσεις των επιτοκίων επηρεάζουν την οικονομία».

Μάκρο

Μέτρια αύξηση καταγράφηκε στις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που έληξε στις 5 Νοεμβρίου, καθώς ανήλθαν στις 225.000, σημειώνοντας αύξηση 7.000 από το αναθεωρημένο επίπεδο των 218.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων υποχώρησε στις 218.750, μια μείωση κατά 250 από τον αναθεωρημένο μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας στις 219.000.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Άνοδο κοντά στο 6% σημειώνει η μετοχή της Ralph Lauren αφότου τα συνολικά έσοδα από πωλήσεις για το β' τρίμηνο του οικονομικού έτους διαμορφώθηκαν σε 1,58 δισ. δολάρια έναντι 1,5 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021 έναντι εκτίμησης των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet για έσοδα 1,56 δισ. δολαρίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider