Προς χαμηλό 2 ετών ο χρυσός - Ακόμα και στα 1.555 δολάρια «βλέπουν» τις τιμές οι αναλυτές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προς χαμηλό 2 ετών ο χρυσός - Ακόμα και στα 1.555 δολάρια «βλέπουν» τις τιμές οι αναλυτές
Σύμφωνα με αναλυτές της Commtrendz, τα συμβόλαια του χρυσού θα μπορούσαν να χάσουν το «ψυχολογικό όριο» των 1.600 δολαρίων ανά ουγγιά μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

Προς το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2 ετών κινείται ο χρυσός την Παρασκευή, οδεύοντας προς το κλείσιμο της δεύτερης συνεχόμενης εβδομάδας απωλειών, εν μέσω των ανησυχιών για τις πολιτικές της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Τα συμβόλαια του πολύτιμου μετάλλου, παράδοσης Δεκεμβρίου, πέφτουν 0,78% ή 12,75 δολάρια στα 1.623,95 δολάρια ανά ουγγιά.

Μια πτώση κάτω από τα 1.614,96 δολάρια ανά ουγγιά θα φέρει τον χρυσό στο χαμηλότερο επίπεδο του από τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με το Bloomberg. Πτωτική πορεία έχουν για την Παρασκευή και τα άλλα πολύτιμα μέταλλα, το παλλάδιο, η πλατίνα και το ασήμι, διαγράφοντας τμήμα των ισχυρών κερδών που αποκόμισαν στις συναλλαγές της Πέμπτης.

Οι απώλειες έρχονται καθώς το αμερικανικό δολάριο ισχυροποιείται στην αγορά συναλλάγματος.

Ο «δείκτης δολαρίου» που μετρά τις επιδόσεις του αμερικανικού νομίσματος έναντι 6 μεγάλων νομισμάτων (ευρώ, γιεν, στερλίνα, καναδικό δολάριο, σουηδική κορώνα και ελβετικό φράγκο) ενισχύεται 0,34% στις 113,20 μονάδες

Η ενίσχυση του δολαρίου προκύπτει από την αναταραχή που έχει προκαλέσει στις διεθνείς αγορές η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed, ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ωθώντας τους επενδυτές στο αμερικανικό νόμισμα, που θεωρείται ως το πιο ασφαλές συνάλλαγμα παγκοσμίως.

Οι αγορές φαίνεται πως αναμένουν συνέχιση των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed το επόμενο διάστημα, στο ίδιο ή ακόμα μεγαλύτερο εύρος (τον Σεπτέμβριο η αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας ήταν 0,75%). Σύμφωνα με αναλυτές της Commtrendz, τα συμβόλαια του χρυσού θα μπορούσαν να χάσουν το «ψυχολογικό όριο» των 1.600 δολαρίων ανά ουγγιά και να πέσουν ακόμα και έως την περιοχή των 1.555 δολαρίων ανά ουγγιά μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

Σημειώνεται πως τα συνδεδεμένα με τον χρυσό κεφάλαια ETF κατέγραψαν εκροές 12,5 τόνων την Τετάρτη, που ήταν οι μεγαλύτερες ημερήσιες εκροές από τον Μάρτιο του 2021, ανέφερε το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Μετά την Τρας, τι;

Ο Έλον Μασκ «βλέπει» ύφεση μέχρι την άνοιξη του 2024

Credit Suisse: Απαλλάχθηκε από κατηγορίες για χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος

gazzetta
gazzetta reader insider insider