Διευρύνεται το ράλι στις ευρωαγορές - Άνοδος 2,4% για τον Stoxx 600

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διευρύνεται το ράλι στις ευρωαγορές - Άνοδος 2,4% για τον Stoxx 600
Το Μιλάνο κερδίζει πάνω από 500 μονάδες ενώ στο «πράσινο» κινούνται όλοι οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες.

Τελευταία ενημέρωση 16:37

Οι ευρωαγορές άνοιξαν ανοδικά την Τρίτη, διευρύνοντας τα κέρδη από το θετικό ξεκίνημα της προηγούμενης συνεδρίασης για το νέο τρίμηνο, με τους επενδυτές να αναζητούν ευκαιρίες και να σχηματίζουν δειλά την εντύπωση πως οι κεντρικές τράπεζες δεν θα αυξήσουν εκ νέου τα επιτόκιά τους λόγω των γενικευμένων φόβων οικονομικής ύφεσης.

Οι μετοχές ταξιδιών και αναψυχής ηγούνται των κερδών ενώ όλοι οι κλάδοι στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διαπραγματεύονται σε θετικό έδαφος.

Η Ευρώπη επηρεάζεται από το χθεσινό ράλι της Wall Street όπου οι αμερικανικές αγορές σημείωσαν ισχυρά κέρδη για να ξεκινήσουν τον νέο μήνα και το τρίμηνο με θετικά πρόσημα, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν από τα υψηλά δεκαετιών στα οποία βρέθηκαν πριν από μερικές ημέρες. Η χθεσινή ημέρα ήταν η καλύτερη για τον Dow Jones από τις 24 Ιουνίου και για τον S&P 500 από τις 27 Ιουλίου.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υπέφεραν το τρίτο τρίμηνο λόγω ανησυχιών για επιβράδυνση της ανάπτυξης και επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να υποχωρεί μέχρι και 6%. Μάλιστα, είχε φτάσει να χάνει έως και 7,8% τον Σεπτέμβριο, που αποτελεί τη χειρότερη επίδοσή του από τον Ιούνιο.

Ωστόσο, το νέο τρίμηνο ξεκίνησε με μια πιο αισιόδοξη νότα, με ορισμένους να θεωρούν ότι ο κλάδος είναι έτοιμος να επανέλθει σε θετική τροχιά, μετά και την απόφαση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να κάνει πίσω από τις προτεινόμενες φορολογικές περικοπές για τους πιο πλούσιους Βρετανούς.

Το κλίμα ενισχύθηκε και από την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης, χαμηλότερα δηλαδή από τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

«Οι επενδυτές αρχίζουν να αμφιβάλλουν ότι οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως θα παραμείνουν επιθετικές στην καταπολέμηση του πληθωρισμού καθώς αυξάνονται οι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», δήλωσε ο Εντ Μόγια, αναλυτής στην Oanda.

Η κίνηση των δεικτών

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει 2,4% στις 400 μονάδες, ενώ o Εuro Stoxx 50 ενισχύεται με 3,27% στις 3.451 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει κέρδη 2,17% στις 7.058 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX ανεβαίνει 2,72% στις 12.541 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 ισχυροποιείται 3,23% στις 5.981 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κερδίζει 2,57% στις 21.515 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώνεται στις 7.656 μονάδες με ενίσχυση 2,41%.

Μάκρο

Άνοδο εμφάνισε ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία στην Ευρωζώνη κατά τον Αύγουστο του 2022, τόσο σε μηνιαία, όσο και σε ετήσια βάση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης ο δείκτης κατέγραψε αύξηση 5% σε σχέση με τον Ιούλιου του 2022 και άνοδο 43,3% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021.

Σε ό,τι αφορά το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία κατέγραψε άνοδο 4,9% σε σύγκριση με την περίοδο του Ιουλίου του 2022 και 43% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021. Ειδικά στην Ευρωζώνη σε μηνιαία βάση, την άνοδο στο δείκτη ώθησε η εκτόξευση κατά 11,8% στον ενεργειακό κλάδο, η ενίσχυση κατά 0,8% στα καταναλωτικά είδη μη μακράς διαρκείας και η αύξηση κατά 0,4% στα κεφαλαιακά αγαθά.

Εάν εξαιρεθεί ο κλάδος της ενέργειας, η άνοδος των τιμών στο σύνολο της βιομηχανίας ήταν κατά 0,3%. Οι υψηλότερες μηνιαίες αυξήσεις στο δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία κατεγράφησαν στην Ιρλανδία (κατά 28,4%), τη Βουλγαρία (κατά 12,5%) και την Ουγγαρία κατά 10,6%. Μειώσεις σημειώθηκαν στο Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία και την Τσεχία.

Παράλληλα, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στην Ευρωζώνη ανέβηκαν σε υψηλό επτά ετών, σύμφωνα με το Bloomberg. Το κόστος δανεισμού ανήλθε στο 2,26% τον Αύγουστο, αποτελώντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών. Επίσης, το κόστος είναι ανεβασμένο σχεδόν κατά μία πλήρης ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με την αρχή του 2022.

Υπενθυμίζεται πως τα μέσα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στη ζώνη του ευρώ είχαν εύρος από 1,24% έως 1,47% τον Αύγουστο του 2021.

H εικόνα στην Ασία

Με θετικά πρόσημα κινούνται οι ασιατικές αγορές την Τρίτη, στον απόηχο της μικρότερης εκ του αναμενομένου αύξησης επιτοκίων στην Αυστραλία, όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα.

Συγκεκριμένα, ο Ιαπωνικός Nikkei 225 κερδίζει 3% στις 26.990 μονάδες. Στη Νότια Κορέα ο Kospi ενισχύεται 2,56% στις 2.210 μονάδες, στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 σημείωσε κέρδη 3,75% στις 6.699 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί ο πληθωρισμός θα διαρκέσει παραπάνω στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ - Οικονομολόγος αναλύει

Κομισιόν: Εγκρίθηκε πρόγραμμα 800 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή στήριξη ΜμΕ στην Ελλάδα

Credit Suisse: Ερωτηματικά για την ικανότητα αναδιοργάνωσης στον απόηχο της «βουτιάς» της μετοχής

gazzetta
gazzetta reader insider insider