Βρετανία: Ιστορική υποχώρηση της κυβέρνησης - Εγκαταλείπει το σχέδιο για περικοπές φόρων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Ιστορική υποχώρηση της κυβέρνησης - Εγκαταλείπει το σχέδιο για περικοπές φόρων
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τα σχέδια του έγιναν «απόσπαση της προσοχής από την κυρίαρχη αποστολή μας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα».

Τελευταία ενημέρωση 11:37

«Αναστροφή» ιστορικών διαστάσεων αποφάσισε η κυβέρνηση της Λιζ Τρας για το σχέδιο των φοροαπαλλαγών που ανακοίνωσε στις 23 Σεπτεμβρίου ο ΥΠΟΙΚ Κουάσι Κουάρτενγκ «γκρεμίζοντας» τη στερλίνα και τα βρετανικά ομόλογα.

Τα διεθνή μέσα, μάλιστα, κάνουν λόγο για ταπεινωτική αναδίπλωση και για εξευτελισμό της κυβέρνησης.

Μόλις την Κυριακή, ο Κουάρτενγκ και η Τρας δήλωναν πως θα προχωρήσουν με την εφαρμογή του «μίνι προϋπολογισμού» με την πρωθυπουργό να μιλά στην κρατική τηλεόραση.

Ωστόσο, μερικές ώρες αφού η Τρας μίλησε στο BBC υπερασπιζόμενη την πολιτική, ο Κουάρτενγκ εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι δέχεται πως αποτέλεσε περισπασμό από τις γενικότερες προσπάθειες να δοθεί βοήθεια στα νοικοκυριά σε έναν δύσκολο χειμώνα.

Σύμφωνα με το BBC, ανακοινώνοντας τα σχέδιά του να εγκαταλείψει τη μείωση της φορολογίας κατά 45%, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τα σχέδια του έγιναν «απόσπαση της προσοχής από την κυρίαρχη αποστολή μας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα».

Προσέθεσε ακόμα ότι τα πλάνα της κυβέρνησης σχεδιάστηκαν για να «χτίσουν μια πιο ευημερούσα οικονομία».

Ο υπουργός προανήγγειλε ότι θα επικεντρωθεί στην «ολοκλήρωση των βασικών μερών του πακέτου ανάπτυξης μας», συμπεριλαμβανομένων, το ανώτατο όριο της τιμής της ενέργειας, την μείωση φόρων για «30 εκατομμύρια σκληρά εργαζόμενους», και προχωρώντας με «καθοδηγητικές μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της προσφοράς - συμπεριλαμβανομένης της επιτάχυνσης μεγάλων έργων υποδομής».

Στην ανάρτηση του στο Twitter, ο Κουάρτενγκ έγραψε χαρακτηριστικά: «Το καταλάβαμε, το ακούσαμε», αναφερόμενος στις αντιδράσεις των αγορών στο σχέδιο του.

Λίγο αργότερα μιλώντας στο BBC ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί μετά τη στροφή 180 μοιρών που αναγκάστηκε να κάνει, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο αυτό είχε καταλήξει ένας «μεγάλος περισπασμός».

Όταν ρωτήθηκε αν θα παραιτηθεί, απάντησε: «Καθόλου», παράλληλα ο Κουάρτενγκ αρνήθηκε να παραδεχθεί ότι η πρότασή του ήταν λάθος. «Αυτό που παραδέχομαι είναι ότι κατέληξε να είναι ένας μεγάλος περισπασμός από ένα ισχυρό πακέτο» μέτρων.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων λιτότητας, ο Βρετανός υπουργός σχολίασε ότι «δεν το πιστεύω καθόλου». «Πιστεύω ότι προσπαθούμε να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη της οικονομίας».

Η στερλίνα νωρίτερα κέρδιζε σχεδόν 1% έναντι του δολαρίου, αν και μετά την ανακοίνωση της στροφής 180 μοιρών, τα κέρδη έχουν περιοριστεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Η στερλίνα ενισχύεται εν αναμονή ανακοινώσεων του Κουάρτενγκ για τις φοροαπαλλαγές

gazzetta
gazzetta reader insider insider