Πετρέλαιο: Σε άνοδο το Brent - Ακόμη ακριβότερες οι εισαγωγές εξαιτίας του ισχυρού δολαρίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Σε άνοδο το Brent - Ακόμη ακριβότερες οι εισαγωγές εξαιτίας του ισχυρού δολαρίου
Tο αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 84,39 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 91,22 δολάρια.

Το πετρέλαιο ανέκαμψε την Πέμπτη μετά τη διολίσθηση 1% κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς οι ανησυχίες για τα περιορισμένα αποθέματα εν όψει του χειμώνα επισκίασαν τους φόβους για παγκόσμια ύφεση.

Τόσο το Brent, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς όσο και το αμερικανικό αργό υποχώρησαν σε χαμηλό σχεδόν δύο εβδομάδων την Τετάρτη, αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για τρίτη φορά για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, μία κίνηση η οποία ήταν ενδεικτική ότι το κόστος δανεισμού θα συνεχίσει να αυξάνεται φέτος.

Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν υπό πίεση πώλησης λόγω της αύξησης των αποθεμάτων και της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών, ανέφεραν οι αναλυτές της Citi σε σχετικό σημείωμα.

Η άνοδος του δολαρίου εξακολουθεί να επηρεάζει τις εξαγωγές καθώς καθιστά το αργό πιο ακριβό για πολλούς αγοραστές. Ο δείκτης του δολαρίου έφτασε σε υψηλό 20 ετών έναντι ενός καλαθιού άλλων νομισμάτων, αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε μερική επιστράτευση για τις ρωσικές δυνάμεις σε μια κίνηση που αναμένεται να παρατείνει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αλλού, η Γερμανία εθνικοποίησε τον εισαγωγέα φυσικού αερίου Uniper την Τετάρτη και η Βρετανία δήλωσε ότι θα μειώσει στο μισό τους λογαριασμούς ενέργειας για τις επιχειρήσεις ως απάντηση στην επιδεινούμενη κρίση εφοδιασμού που προκύπτει από την εξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά καύσιμα.

Η πιθανότητα ύφεσης -η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει την καταστροφή της ζήτησης- που προκαλείται από υψηλότερα επιτόκια έχει επηρεάσει επίσης τις τιμές του αργού.

Την Πέμπτη το μεσημέρι (12:04 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 84,39 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας άνοδο κατά 1,75% και το Brent στα 91,22 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 1,55%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΠΟΠΕΚ: Eπιδότηση φωτιστικού πετρελαίου και επέκταση διάρκειας των επιδοτήσεων θέρμανσης

Πετρέλαιο: Η αύξηση των επιτοκίων πιέζει τις τιμές

Σταϊκούρας: H παράταση της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης θα αποφασισθεί το Δεκέμβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider