Wall Street: Η χειρότερη ημέρα εδώ και 28 μήνες - Στο -5% ο Nasdaq, 1.300 μονάδες έχασε ο Dow

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Η χειρότερη ημέρα εδώ και 28 μήνες - Στο -5% ο Nasdaq, 1.300 μονάδες έχασε ο Dow
Ελεύθερη πτώση για τους βασικούς δείκτες της Wall Street μετά τα στοιχεία του πληθωρισμού των ΗΠΑ και τη σχεδόν αναπόφευκτη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed.

Ψυχρολουσία επικρατεί στη Wall Street με τη σημερινή συνεδρίαση να αποτελεί τη χειρότερη από τον Ιούνιο του 2020, καθώς αναλυτές εκτιμούν πως οι ανακοινώσεις για τον αμερικανικό πληθωρισμό ισοδυναμούν με νέα επιθετική πολιτική από τη Fed, πλήττοντας την αισιοδοξία που έχει καλλιεργηθεί στους επενδυτικούς κύκλους.

Ο Dow Jones υποχώρησε 1.295 μονάδες ή 3,94% στις 31.104 μονάδες, ο S&P 500 κατρακύλησε 4,32% στις 3.932 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq βυθίστηκε 5,16% στις 11.633 μονάδες.

H τελευταία ώρα της συνεδρίασης ήταν πραγματικά βάναυση και είχε ως αποτέλεσμα οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street να υποστούν τη χειρότερη μέρα τους όχι μόνο για το 2022, αλλά από τον προπέρσινο Ιούνιο.

Το sell-off ήταν ιδιαίτερα επώδυνο στις μετοχές του Nasdaq με την Cloudflare να βουτά περισσότερο από 10%, ενώ η Unity Software ηγούνταν στων απωλειών με περίπου 13,4%.

Οι μετοχές της εταιρίας πώλησης αυτοκινήτων Carvana κατέγραψαν πτώση 12,9%, ενώ Meta του Facebook έκαναν βουτιά στο -8%. Η Caesars Entertainment απώλεσε 7,3%.

Δεδομένων των απογοητευτικών στοιχείων, οι πιο απαισιόδοξοι εκτιμούν πως η Fed θα μπορούσε να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο έως και 1% στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα, κάτι που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει κάνει από τη δεκαετία του 1980.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι τα τελευταία πληθωριστικά στοιχεία δείχνουν «περαιτέρω πρόοδο» στον στόχο για μείωση των πιέσεων όμως θα χρειαστεί παραπάνω χρόνος.

«Συνολικά, οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί στη χώρα τους τελευταίους δύο μήνες: αυτό είναι μια καλοδεχούμενη εξέλιξη για τα αμερικανικά νοικοκυριά, αλλά χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά. Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος και αποφασιστικότητα για να μειωθεί ο πληθωρισμός και αυτός είναι ο λόγος που ψηφίσαμε τον νόμο για τη Μείωση του Πληθωρισμού» εκτίμησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Μούδιασμα» μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί κατά 0,1% και ο βασικός πληθωρισμός θα αυξηθεί κατά 0,3%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Dow Jones. Οι αντίστοιχες εκτιμήσεις σε ετήσια βάση ήταν 8% και 6%.

Ωστόσο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος «μετρά» ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών, αυξήθηκε κατά 0,1% για τον μήνα και 8,3% το προηγούμενο έτος.

Επίσης, ο βασικός πληθωρισμός, εξαιρουμένου του ασταθούς κόστους τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκε 0,6% από τον Ιούλιο και 6,3% σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απώλειες για τον χρυσό - «Βουτιά» 7% για το παλλάδιο

Πετρέλαιο: Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τερμάτισαν το ανοδικό σερί

Άτακτη υποχώρηση στις ευρωαγορές μετά τον αμερικανικό πληθωρισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider