Ευρώ: Σε άνοδο-ρεκόρ εξαμήνου έναντι του δολαρίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρώ: Σε άνοδο-ρεκόρ εξαμήνου έναντι του δολαρίου
Όσον αφορά τον πρόεδρο της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να λάβει περαιτέρω σαφή μέτρα εάν η εικόνα του πληθωρισμού παραμείνει η ίδια. 

Τελευταία ενημέρωση 12:56

Την μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα έξι μηνών σημειώνει την Δευτέρα το ευρώ έναντι του δολαρίου, μετά τις δηλώσεις του Γιοακίμ Νάγκελ ότι θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων για τον περιορισμό του πληθωρισμού και καθώς η έντονη διάθεση ανάληψης κινδύνου περιόρισε τη ζήτηση για δολάρια, όπως φαίνεται και από τα κέρδη στις αγορές μετοχών.

Το κοινό νόμισμα της Ευρωζώνης σημειώνει άνοδο έως και 1,6% έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα, η μεγαλύτερη από τον Μάρτιο, στα περίπου 1,0198 δολάρια.

Ο Γερμανός κρατικός τραπεζίτης, Γιοακίμ Νάγκελ εξέφρασε τη γνώμη πως η ΕΚΤ πρέπει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της ραγδαίας ανόδου του πληθωρισμού, ακόμη και μετά την πρόσφατη ιστορική αύξηση των επιτοκίων.

«Σίγουρα υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός επηρεάζει πλέον πολλούς τομείς της οικονομίας», διαπίστωσε ο επικεφαλής της Bundesbank και αξιωματούχος της ΕΚΤ σε συνέντευξή του στην Deutschlandfunk την Κυριακή.

«Ως εκ τούτου», συνέχισε «είναι πλέον σημαντικό να ληφθούν μέτρα από την πλευρά της νομισματικής πολιτικής» ενώ η κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την Πέμπτη «ήταν ένα σαφές σημάδι».

Η ΕΚΤ αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα, κάτι που συνιστά ρεκόρ, περιορίζοντας τη διαφορά των επιτοκίων με την Fed των ΗΠΑ.

Οι κινήσεις έγιναν εν μέσω ευρείας αδυναμίας του δολαρίου, με τον δείκτη του Bloomberg που μετρά την ισχύ του δολαρίου να πέφτει στο πιο αδύναμο επίπεδό του σε σχεδόν δύο εβδομάδες. Το ευρώ, ακόμα, επέκτεινε τα κέρδη έναντι της λίρας, ανεβαίνοντας προς στιγμήν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021 στις 87,22 πένες.

Η κίνηση της Δευτέρας εξέπληξε τους επενδυτές, προκαλώντας stop στις απώλειες και ενισχύοντας την άνοδο του κοινού νομίσματος, σύμφωνα με το Bloomberg. Η αγορά ήταν αποφασιστικά bearish για τις προοπτικές του ευρώ το τελευταία διάστημα καθώς η Ρωσία συνεχίζει να περιορίζει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην περιοχή, υποκινώντας τον πληθωρισμό και αυξάνοντας την προοπτική ύφεσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνεχίζει το ανοδικό του σερί το δολάριο - Σε υψηλό 24ετίας έναντι γεν

Nέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ θέλει ο X. Νάγκελ της Bundesbank

gazzetta
gazzetta reader insider insider