Nέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ θέλει ο X. Νάγκελ της Bundesbank

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Nέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ θέλει ο X. Νάγκελ της Bundesbank
Υπέρ μίας ακόμη αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ για να κοντραριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις, τάσσεται ο Γιοακίμ Νάγκελ.

Ο Γερμανός κρατικός τραπεζίτης, Γιοακίμ Νάγκελ εξέφρασε τη γνώμη πως η ΕΚΤ πρέπει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της ραγδαίας ανόδου του πληθωρισμού, ακόμη και μετά την πρόσφατη ιστορική αύξηση των επιτοκίων.

«Σίγουρα υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός επηρεάζει πλέον πολλούς τομείς της οικονομίας», διαπίστωσε ο επικεφαλής της Bundesbank και αξιωματούχος της ΕΚΤ σε συνέντευξή του στην Deutschlandfunk την Κυριακή.

«Ως εκ τούτου», συνέχισε «είναι πλέον σημαντικό να ληφθούν μέτρα από την πλευρά της νομισματικής πολιτικής» ενώ η κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την Πέμπτη «ήταν ένα σαφές σημάδι».

«Και όπως είπα, εάν η εικόνα του πληθωρισμού παραμείνει ίδια, πρέπει να ακολουθήσουν περαιτέρω ξεκάθαρα βήματα στο εγγύς μέλλον, φυσικά», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Νάγκελ, οι τιμές δεν θα πάψουν να αυξάνονται και ο πληθωρισμός θα μπορούσε να εκτοξευθεί σε περισσότερο από 10% τον Δεκέμβριο.

»Και για το 2023, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης θα είναι πιθανώς πολύ υψηλός, πάνω από το 6%», τόνισε, συμπληρώνοντας πως η ΕΚΤ στοχεύει το ποσοστό του πληθωρισμού να κινείται στο 2%.

«Το βασικό ζήτημα είναι ότι η σταθερότητα στις τιμές είναι τελικά πολύ πιο σημαντική για τη μεσοπρόθεσμη, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και τις καλές οικονομικές προοπτικές για τη ζώνη του ευρώ» εξήγησε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Bloomberg: Ο πληθωρισμός «οδηγός» για τη Fed και την νέα πιθανή αύξηση επιτοκίων

Πακέτο ΔΕΘ: Τι αλλάζει στο επίδομα θέρμανσης, σε ΦΠΑ στα ακίνητα, καφέ, μεταφορές, τουρισμό, για ποιους "παγώνει" το τέλος επιτηδεύματος

Καύσιμα: Αναμένονται μέτρα ελάφρυνσης για το πετρέλαιο κίνησης – Στον πάγο η επιδότηση βενζίνης

gazzetta
gazzetta reader insider insider