Ήπια θετικά οι ευρωαγορές, μετά από τα επιτόκια και τις δυσοίωνες προβλέψεις της BoE

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ήπια θετικά οι ευρωαγορές, μετά από τα επιτόκια και τις δυσοίωνες προβλέψεις της BoE
Στο Λονδίνο η μικρότερη άνοδος, στον απόηχο των αποφάσεων για τη νομισματική πολιτική της Βρετανίας.

Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσαν την Πέμπτη τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αποτιμούν τις εξελίξεις γύρω από την νομισματική πολιτική της Βρετανίας και τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β., τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1995, καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, τον οποίο βλέπει να «κορυφώνεται» στο 13,3% τον Οκτώβριο πριν αρχίσει να επιβραδύνεται σταδιακά προς το 2% το 2025.

Παράλληλα, η BoE εκτιμά πως η Μεγάλη Βρετανία θα εισέλθει σε ύφεση από το δ’ τρίμηνο του 2022 η οποία θα διαρκέσει πέντε τρίμηνα καθώς το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών μετά φόρων θα μειωθεί ραγδαία το 2022 και το 2023 και η κατανάλωση θα αρχίσει να συρρικνώνεται.

Η κίνηση των δεικτών

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 0,10% στις 438,75 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,61% στις 3.755 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ισχυροποιήθηκε 0,04% στις 7.448 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ανέβηκε 0,54% στις 13.660 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 έγραψε κέρδη 0,64% στις 6.513 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 0,36% στις 22.656 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ανέβηκε 0,19% στις 8.157 μονάδες.

Επιχειρηματικά νέα

Σημαντικά επηρεασμένες από πιέσεις στην προσφορά λόγω των lockdown στην Κίνα και από την αποχώρηση από την Ρωσία, ήταν οι πωλήσεις β’ τριμήνου της Adidas, με την εταιρεία την Πέμπτη να ανακοινώνει αποτελέσματα και νέο, χαμηλότερο guidance για το έτος. Οι τριμηνιαίες πωλήσεις του γερμανικού κολοσσού αθλητικών ειδών αυξήθηκαν 4% στα 5,6 δισ. ευρώ κυρίως λόγω της αγοράς της Ευρώπης και της Αμερικής, ενώ τα έσοδα στην Κίνα μειώθηκαν κατά 35% εν μέσω των αυστηρών περιορισμών της πανδημίας που «στραγγάλισαν» τη ζήτηση σε μια αγορά-«κλειδί». Η Adidas μείωσε το guidance της για ολόκληρο το έτος για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, προβλέποντας χαμηλότερη αύξηση εσόδων και κερδών καθώς οι πωλήσεις στην Κίνα αγωνίζονται να ανακάμψουν.

Σε αναβάθμιση του guidance για ολόκληρο το έτος προχώρησε η γερμανική εταιρεία Bayer, μετά από ένα βελτιωμένο ρυθμό πωλήσεων το β’ τρίμηνο και μια θετική ώθηση από τις συναλλαγματικές ανακατατάξεις, αν και σημείωσε καθαρή ζημία για την περίοδο ανακοινώνοντας ότι ανέλαβε ορισμένες απομειώσεις και δικαστικές υποχρεώσεις. Η φαρμακευτική και αγροτική εταιρεία σημείωσε καθαρή ζημία 298 εκατ. ευρώ, μειωμένη από ζημία 2,34 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος, όταν τα κέρδη επηρεάστηκαν από τη δικαστική διαμάχη για το ζιζανιοκτόνο Roundup. Τα κέρδη προ φόρων και τόκων αυξήθηκαν στα 169 εκατ. ευρώ από ζημίες προ τόκων και φόρων 2,28 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Οι πωλήσεις για το τρίμηνο ξεπέρασαν τις προσδοκίες, καθώς αυξήθηκαν στα 12,82 δισ. ευρώ από 10,85 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Η εταιρεία αναβάθμισε το guidance της για το 2022, λέγοντας ότι τώρα αναμένει να καταγράψει πωλήσεις μεταξύ 47 δισ. ευρώ και 48 δισ. ευρώ και κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ύψους 12,5 δισ. ευρώ, έχοντας προηγουμένως παράσχει guidance για περίπου 12 δισ. ευρώ.

«Έχασε» τις προσδοκίες των αναλυτών για τα αποτελέσματα εξαμήνου η Rolls-Royce ανακοινώνοντας μικρότερα από τα αναμενόμενα κέρδη. Αναλυτικά, ο βρετανικός «γίγαντας» των πολυτελών αυτοκινήτων και των κινητήρων αεροπλάνων ανακοίνωσε υποκείμενο λειτουργικό κέρδος 125 εκατ. λιρών για τους πρώτους έξι μήνες, από 307 εκατ. λίρες ένα χρόνο νωρίτερα. Ο CEO Warren East, ο οποίος αποχωρεί στο τέλος του έτους, επεσήμανε τη μείωση των ταμειακών εκροών κατά 1,1 δισ. λίρες ως ένδειξη προόδου και είπε ότι αναμένει η ζήτηση κινητήρων να επιταχυνθεί αργότερα μέσα στο έτος.

Μάκρο

Υποχώρησαν οι μεταποιητικές παραγγελίες της Γερμανίας τον Ιούνιο, εν μέσω των ολοένα και αυξανόμενων τιμών παραγωγού και των περιορισμών στην προσφορά. Συγκεκριμένα, οι παραγγελίες σημείωσαν πτώση 0,4% σε μηνιαία βάση σε προσαρμοσμένους όρους, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας Destatis. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της The Wall Street Journal ανέμεναν πτώση των παραγγελιών κατά 0,5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μικρές απώλειες για το Χρηματιστήριο - Βαρίδι οι μετοχές των τραπεζών

gazzetta
gazzetta reader insider insider