Συνεχίζεται το selloff στον χαλκό - Κάτω από τα 7.000 δολάρια έπειτα από 20 μήνες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζεται το selloff στον χαλκό - Κάτω από τα 7.000 δολάρια έπειτα από 20 μήνες
Οι φόβοι για μια παγκόσμια ύφεση διατηρούνται αυξημένοι, μειώνοντας τις προοπτικές για τη ζήτηση του μετάλλου που χρησιμοποιείται σχεδόν σε οτιδήποτε.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 μηνών υποχώρησε η τιμή του χαλκού, καθώς οι φόβοι για μια παγκόσμια ύφεση διατηρούνται αυξημένοι, μειώνοντας τις προοπτικές για τη ζήτηση του μετάλλου που χρησιμοποιείται σχεδόν σε οτιδήποτε, από τα αυτοκίνητα μέχρι σπίτια και iPhone.

Το κόκκινο μέταλλο βρέθηκε να υποχωρεί κάτω από τα 7.000 δολάρια ο τόνος για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2020, με την πτώση από το ιστορικό υψηλό που άγγιξε μόλις πριν από τέσσερις μήνες, να διαμορφώνεται πλέον στο 35%. Σύμφωνα με το Bloomberg, η «βουτιά» έρχεται εν μέσω των ανησυχιών ότι η Κίνα, η οποία αντιπροσωπεύει το ήμισυ της παγκόσμιας κατανάλωσης, δεν θα ανακάμψει γρήγορα από τα πρόσφατα lockdown τον Covid και καθώς το αυξανόμενο κόστος ενέργειας επιβαρύνει την οικονομία της Ευρώπης, ενώ ο πληθωρισμός απειλεί με ύφεση την οικονομία των ΗΠΑ.

Δυστυχώς, η πρόβλεψη ενός χαμηλού ορίου για τον χαλκό αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση, δήλωσε στο Bloomberg ο Phil Streible, επικεφαλής οικονομολόγος της Blue Line Futures LLC. «Η Κίνα, τα επιτόκια, οι φόβοι για ύφεση και τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας εξακολουθούν να υπάρχουν και τα ντόμινο πέφτουν», πρόσθεσε.

Ο χαλκός, που διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, υποχώρησε πάνω από 25% έως τώρα φέτος, ενώ οδεύει προς τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 2008, στην κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Goldman Sachs προέβλεψε ότι το μέταλλο θα κινείται στα 6.700 δολάρια ανά τόνο τους επόμενους τρεις μήνες, υποβαθμίζοντας την προηγούμενη εκτίμηση κατά 22%, τονίζοντας πως η άνοδος του δολαρίου θα παραμείνει αντίστροφη δύναμη για τον χαλκό μέχρι να υποχωρήσουν οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι.

Η πτώση εντάσσεται στο ευρύτερο sell off των μετάλλων, με δείκτη του LME, που περιλαμβάνει αλουμίνιο, χαλκό, ψευδάργυρο, νικέλιο, κασσίτερο και μόλυβδο, να υποχωρεί φέτος 23%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε χαμηλό 26 ετών οι πωλήσεις οχημάτων στην ΕΕ - Πτώση 18% στη Γερμανία

G20: Συνεδριάζουν σήμερα οι ΥΠΟΙΚ - Αναζητούνται λύσεις για την ενεργειακή και επισιτιστική κρίση

Η κατρακύλα του ευρώ προκαλεί πιέσεις στο πετρέλαιο - Χάνεται το όφελος από την αποκλιμάκωση τιμών

gazzetta
gazzetta reader insider insider