Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές - Ισχυρή άνοδος για τις ενεργειακές μετοχές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές - Ισχυρή άνοδος για τις ενεργειακές μετοχές
Απώλειες για τα χρηματιστήρια της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, Στο επίκεντρο τα στοιχεία από τις ισχυρές κεντρικές τράπεζες.

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τη Δευτέρα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να εμφανίζονται ακόμα «ζαλισμένοι» μετά από τις μεγάλες απώλειες που κατέγραψαν στο α' εξάμηνο του 2022 που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Στο επίκεντρο της προσοχής συνεχίζουν να βρίσκονται οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και το ενδεχόμενο ύφεσης. Σε αυτό το πλαίσιο, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα ανακοινώνονται τα πρακτικά από τις συνεδριάσεις των νομισματικών επιτροπών από τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, της Βρετανίας και των ΗΠΑ τον Ιούνιο, που θα δώσουν περισσότερα στοιχεία για την πορεία των αυξήσεων των βασικών επιτοκίων προκειμένου να καταπολεμηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Υπενθυμίζεται πως μέσω της αύξησης των επιτοκίων αυξάνεται το κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με σειρά αναλυτών να υποστηρίζει πως αυτή η αύξηση έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει τις δαπάνες των καταναλωτών, «φέρνοντας» πιο κοντά το ενδεχόμενο ύφεσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020 υποχώρησε τον Ioύνιο το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη, υποδεικνύοντας μια «αναπόφευκτη» ύφεση στην ένωση των 19 χωρών, σύμφωνα με έρευνα. Ο δείκτης Sentix για την Ευρωζώνη υποχώρησε στο -26,4 από -15,8 τον Ιούνιο.

Ψηλά στην προσοχή παραμένει και η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη που έχε προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη να φτάνουν τη Δευτέρα υψηλά 4 μηνών. Υπό αυτό το πρίσμα, σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των μεγάλων ενεργειακών εταιριών, όπως της Shell και της BP, που έκλεισαν στο +5%.

Εξάλλου, η συναλλαγματική δραστηριότητα ήταν περιορισμένη σήμερα, λόγω της αργίας στις αμερικανικές αγορές για την Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.

Η εικόνα στα ταμπλό

Στην κίνηση των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 0,54% στις 409,31 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,12% στις 3.452 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ανέβηκε 0,89% στις 7.232 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX έπεσε 0,31% στις 12.773 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 ισχυροποιήθηκε 0,40% στις 5.954 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έχασε 0,06% στις 21.343 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη απώλεσε 0,17% στις 8.161 μονάδες.

Μάκρο

Ο δείκτης τιμών παραγωγού στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε κατά 36,3% τον Μάιο, με ελαφρά χαμηλότερο ρυθμό από την αύξηση 37,2% που σημειώθηκε τον Απρίλιο). Είναι η πρώτη φορά που ο ετήσιος δείκτης τιμών παραγωγού επιβραδύνεται εδώ και μήνες (από τον Μάιο του 2020) με αναλυτές να αναφέρουν πως συνδέεται με την μείωση στο ενεργειακό κόστος τον ίδιο μήνα.

Στο μεταξύ, το πρώτο εμπορικό έλλειμμα εδώ και τρεις δεκαετίες εμφάνισε η Γερμανία τον Μάιο, καθώς οι εξαγωγές εμφάνισαν απροσδόκητη μείωση. Το έλλειμμα της τάξης του 1 δισ. ευρώ ήταν το πρώτο από το 1991.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο: Οριακές απώλειες παρά τις ισχυρές τραπεζικές πιέσεις

Nomura: Πολλές μεγάλες οικονομίες θα πέσουν σε ύφεση το 2023 - Συρρίκνωση 1% για ΗΠΑ και Ευρωζώνη

gazzetta
gazzetta reader insider insider