Η επιφυλακτικότητα επιστρέφει στην Wall Street - Μικτά πρόσημα με την ύφεση να καραδοκεί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η επιφυλακτικότητα επιστρέφει στην Wall Street - Μικτά πρόσημα με την ύφεση να καραδοκεί
Συνέχεια στο θετικό κλίμα των προηγούμενων συνεδριάσεων προσπαθεί να δώσει η αμερικανική αγορά.

Τελευταία ενημέρωση 22.18

Συνέχεια στο θετικό κλίμα των προηγούμενων συνεδριάσεων προσπαθεί να δώσει η αμερικανική αγορά κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, παρά τους αυξανόμενους φόβους των επενδυτών πως η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της Fed με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού θα οδηγήσει σε υφεσιακή τροχιά την ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη.

Αναλυτικότερα, τις τελευταίες ημέρες πυκνώνουν οι «φωνές» που προειδοποιούν πως η αμερικανική οικονομία δεν θα καταφέρει να βγει αλώβητη από τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκαλεί η εκτόξευση του πληθωρισμού σε υψηλά τεσσάρων και πλέον δεκαετιών, με την UBS να δίνει 69% πιθανότητες για ύφεση τους προσεχείς μήνες, ενώ η Citigroup μόλις χθες ανέβασε τις αντίστοιχες εκτιμήσεις της στο 50%.

Διαβάστε ακόμα: «Καμπανάκι» για ύφεση στις ΗΠΑ από Goldman, Deutsche Bank, Nomura, Μασκ και Ρουμπινί

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Goldman Sachs, η οποία εκτιμά πως η αμερικανική οικονομία έχει πιθανότητες 30% να βρεθεί σε υφεσιακή τροχιά μέσα στο 2022, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τα επόμενα έτη αναθεωρήθηκαν σε 48% από 35% προηγουμένως, με τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ να διαβεβαιώνει προς πάσα κατεύθυνση πως «η αμερικανική οικονομία είναι πολύ δυνατή και μπορεί να διαχειριστεί τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής».

Σε αυτό το κλίμα ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται οριακά κατά 35 μονάδες ή 0,12% στις 30.518 μονάδες, όπως και ο διευρυμένος S&P 500 που διαπραγματεύεται στις 3.776 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 0,44%.

Στον αντίποδα, σε θετικό έδαφος βρίσκεται ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, o οποίος καταγράφει κέρδη 1,08% και βρίσκεται στις 11.172 μονάδες, λαμβάνοντας επιπλέον ώθηση από την μικρή υποχώρηση της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου, το οποίο βρίσκεται κάτω από 3,1% σε χαμηλά δύο εβδομάδων.

Πλέον, σε επίπεδο εβδομάδες, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 2% όπως και ο S&P 500, ενώ ο Nasdaq κερδίζει περίπου 3%.

Στο ταμπλό, ισχυρά κέρδη καταγράφουν οι τίτλοι των εταιρειών του κατασκευαστικού κλάδου, με την μετοχή της Home Construction να ενισχύονται κατά 2,6%, ενώ άνοδο σημειώνουν άνω του 3% και οι Lennar και D.R. Horton.

Σε θετικό έδαφος και οι μετοχές του Kellog και McCormick που ενισχύονται κατά 2%, ενώ ο τίτλος της Clorox κερδίζει 3%.

Μάκρο

Σημαντική κάμψη σημείωσε η πορεία της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ για τον Ιούνιο, σύμφωνα με τους σχετικούς δείκτες PMI που καταρτίζει η S&P Global, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία από τις πληθωριστικές πιέσεις. Ειδικότερα, ο PMI μεταποίησης έπεσε στις 52,4 μονάδες από τις 57 μονάδες του Μαΐου και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 56 μονάδες. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη για τους τελευταίους 23 μήνες.

Πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών ανήλθαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας. Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας διαμορφώθηκαν σε 229.000 από τις 231.000 αιτήσεις της προηγούμενης εβδομάδα και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 226.000 αιτήσεις.

Την ίδια στιγμή, σε νέα ιστορικά υψηλά διαμορφώθηκε στο α' τρίμηνο του 2022 το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Πέμπτη το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Πιο αναλυτικά, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στα 291,4 δισ. δολάρια, στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ, ενώ οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν το έλλειμμα στα 273,5 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Καμπανάκι» για ύφεση στις ΗΠΑ από Goldman, Deutsche Bank, Nomura, Μασκ και Ρουμπινί

Χάμπεκ για ενέργεια: Βαδίζουμε προς μια νέα Lehman Brothers

Πετρέλαιο: Ο φόβος της ύφεσης αυξάνει την επιφυλακτικότητα στην αγορά

gazzetta
gazzetta reader insider insider