Citigroup: Κοντά στο 50% η πιθανότητα ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία

Αναστασία Κυριανίδη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Citigroup: Κοντά στο 50% η πιθανότητα ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία
Η Citi στέκεται στις ζωηρές κινήσεις των κεντρικών τραπεζών στην αύξηση των επιτοκίων.

(upd 12:37) Η πιθανότητα η παγκόσμια οικονομία να υποκύψει σε μια ύφεση πλησιάζει το 50%, καθώς οι κεντρικές τράπεζες συσφίγγουν τις πολιτικές τους και η ζήτηση για αγαθά εξασθενίζει, εκτιμούν οι οικονομολόγοι της Citigroup.

Τα σοκ στην προσφορά -από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία- εξακολουθούν να επιταχύνουν τον πληθωρισμό και να πιέζουν προς τα κάτω την ανάπτυξη, ενώ οι κεντρικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων και η καταναλωτική ζήτηση για αγαθά εξασθενίζει, αναφέρει στο report της η ομάδα οικονομολόγων της Citi με επικεφαλής τον Nathan Sheets.

Διαβάστε επίσης: «Καμπανάκι» για ύφεση στις ΗΠΑ από Goldman, Deutsche Bank, Nomura, Μασκ και Ρουμπινί

«Η ιστορία δείχνει ότι ο αντιπληθωρισμός συχνά ενέχει σημαντικό κόστος για την ανάπτυξη και πλέον βλέπουμε την πιθανότητα μιας ύφεσης να πλησιάζει στο 50%», έγραψαν οι οικονομολόγοι. «Οι κεντρικές τράπεζες μπορούν και πάλι να φροντίσουν για την ήπια προσγείωση που έχουν ενσωματώσει στις προβλέψεις τους, ωστόσο αυτό προϋποθέτει τα σοκ στην προσφορά να αμβλυνθούν και η ζήτηση να παραμείνει ανθεκτική».

Η Citi επισημαίνει τις ζωηρές κινήσεις των κεντρικών τραπεζών ως απάντηση στην πρόκληση του πληθωρισμού, αναφερόμενη ειδικότερα στην αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα, αλλά και στην κίνηση-έκπληξη των 50 μονάδων βάσης από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας. Ο οίκος αναμένει ότι η Fed θα αυξήσει τον στόχο για το εύρος των επιτοκίων στο 3,5-3,75% έως τα τέλη του έτους και στο 4-4,25% το επόμενο έτος.

Νέες προβλέψεις για ανάπτυξη και πληθωρισμό

Η Citigroup προβλέπει τώρα ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3% φέτος και με ρυθμό 2,8% το 2023. Παράλληλα αναβαθμίζει τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, τον οποίο τοποθετεί στο 6,8% για το 2022 και στο 4,3% για το 2023. Από τα τέλη του περασμένου έτους, η Citi έχει υποβαθμίσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ο πληθωρισμός έχει απόκλιση 1,2% από την αρχική εκτίμηση.

Οι οικονομολόγοι του οίκου εκτιμούν ότι εάν η ύφεση έρθει, θα χαρακτηρίζεται από αύξηση της ανεργίας κατά πολλές ποσοστιαίες μονάδες και πολλά αδύναμα τρίμηνα οικονομικής παραγωγής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Σε νέο υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός, στο 9,1% τον Μάιο

Γέλεν: Παραμένουν οι δασμοί των ΗΠΑ που επιβάλλονται στην ξυλεία του Καναδά

gazzetta
gazzetta reader insider insider